Kāpēc un kā bērniņam dziedāt šūpuļdziesmas. Speciālista padomi

Dziedāšanas process veicina un atver sievietē sievišķību, harmonizē un atveseļo emocionālo pasauli. Dziedot, aizplūst iekšējā spriedze un citas negatīvās emocijas.

Kāpēc un kā bērniņam dziedāt šūpuļdziesmas. Speciālista padomi

FOTO: Shutterstock.com

"Dziedāšanas process veicina un atver sievietē sievišķību, harmonizē un atveseļo emocionālo pasauli. Dziedot, aizplūst iekšējā spriedze un citas negatīvās emocijas," uzskata psiholoģe un reiki meistare Ieva Bērziņa. Viņa ir pārliecināta - ja māte dzied šūpuļdziesmu, sievietē sāk „mosties” snaudošais mātes instinkts, un dziedāšana palīdz uzplaucēt īpašas mīlestības jūtas pret mazo bērniņu.

Miega dziesma ir labākais ceļš, kas palīdz mātei noskaņoties uz bērna apziņas līmeni, saprast un izjust savu bērnu labāk. Šī saprašanās un pieņemšana ir veselīgu attiecību pamatā, kā arī ir ļoti nozīmīga bērna attīstībai.

"Brīžos, kad nejūtamies labi un liekas, ka dziedāt ir pēdējais, ko vajadzētu darīt, tomēr iesaku saņemties un censties padziedāt. Varbūt ne šūpuļdziesmu, bet kādu dziesmu, kas jums ļoti patīk un saistās ar priecīgām un skaistām atmiņām. Iesaku izveidot savu dziesmu sarakstu, kas uzlabo jūsu garastāvokli. Sākot dziedāt, novērosiet, ka pamazām oma sāks uzlaboties. Ar dziesmu mēs ļoti labi varam mainīt paši savu noskaņojumu," uzver Ieva Bērziņa.
 

Dziedot mēs daudz un ritmiski elpojam, kas ir pamatā tam, ka organisms sevī uzņem daudz tīras enerģijas. Pēc sirsnīgas izdziedāšanās cilvēks jūtas atjaunojies.


 

Dziedi arī tad, ja neproti
Ja jūti sevī kompleksus un liekas, ka nevari sākt dziedāt, tad, pirmkārt, būtu jāmaina domāšanas veids un dziedāšana jāuzlūko citādi. Mūsdienās ir iesakņojies uzskats, ka dziedāt var tikai tas, kam uz to ir talants. Psiholoģe Ieva Bērziņa norāda, ka šāda domāšana nav īsti veselīga, jo dziedāšana ir dabisks process, nevis uzstāšanās citiem par prieku. Turklāt ir pierādīta dziedāšanas pozitīvā ietekme uz pašu dziedātāju. Dziedot cilvēks attīra prātu no traucējošām domām, harmonizē savu emociju pasauli. Dziedāšana dod enerģiju un vairo prieku. Mūsu priekšteči to zināja un dziedāja dažādās dzīves situācijās, kā arī brīdī, kad bija nepieciešams bērnu nolikt gulēt.

 

“Ja līdz šim nejuties droša par savām dziedāšanas prasmēm, tad sāc ar kaut ko vienkāršu, piemēram, izdziedi tikai patskaņus „aaaa” vai „eee”, mainot skaņas augstumu – te augšā, te lejā, vai „Aijā, aijā, aijaijā”. Ja mazais vēl neguļ, ļauj balsij skanēt skaļāk, bet, kad mazais sāk nomierināties, pielāgojies bērnam un pieklusini balsi. Mēģini ar balss palīdzību radīt mierīgu, nomierinošu atmosfēru. Lai attīstītu prasmi dziedāt, vajag trenēties un to darīt regulāri. Var trenēties šūpuļdziesmu diska pavadījumā, dziedot tam līdz, vai apmeklējot kādas dziedāšanas nodarbības. Dziedot paralēli attīstīsies arī ritma izjūta, jo mūzika bez ritma nav iedomājama,” stāsta psiholoģe.

 

Kā pareizi dziedāt miega dziesmu?

Sākumā kādu laiku vajag pavērot savu elpu un elpot pavisam mierīgi.

Sākt dziedāt maigi, mīļi un no visas sirds, domājot tās pašas gaišākās domas par savu bērniņu, kas ir pats mīļākais un tuvākais šajā pasaulē.

Ja neuzskati sevi par dziedātāju, tas nav šķērslis. Svarīga ir attieksme pret šūpuļdziesmu un balss intonācija, kādā tiek dziedāts.

Ja tomēr šaubies vai baidies dziedāt, tad iepriekš patrenējies, dziedot līdz kādam šūpuļdziesmu diskam vai apmeklē kādu šūpuļdziesmu dziedāšanas meistarklasi. Bet nekādā gadījumā neaizstāj savu dziedājumu ar disku.

 

 

Piedziedājuma maģiskais spēks
Vai esi pamanījusi, ka visas šūpuļdziesmas latviešu valodā ir ar līdzīgu piedziedājumu: „Aijā”, „Aijā žūžū”, „ā-ā-ā”, „ē-ē- ei-jā”, „Aijā, aijā, ē-ē-e”, „Aijā, aijā, aijaijā”, „Aijū, aijū, aijaijā”. Unikāli ir tas, ka šādi piedziedājumi ir raksturīgi tikai un vienīgi šūpuļdziesmām, kuru mērķis ir palīdzēt bērnam aizmigt. Šiem vārdiem ir savs maģiskais spēks, un tie nav radies nejauši. Tiem ir dziļas un senas saknes, kas meklējamas pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Indoeiropiešu valodā vārdu „aiu” skaidro kā dzīvības spēks, mīlestība. Līdz ar to tas izskaidro šo maģisko vārdu iedarbības spēku, kas vērsti uz mazuļa nomierināšanu un piepildīšanu ar mīlestību.

Par šo vārdu iedarbību noteikti ir pārliecinājušās daudzas māmiņas, kas regulāri dzied saviem bērniem, lai tos iemidzinātu. Un vai tas nav brīnišķīgi, ka mums ir dota tik vienkārša formula, kuru dziedot, varam palīdzēt savam bērnam vieglāk aizmigt un atpūsties?

Reklāma
Reklāma

 

 


Iemidzināšanai, harmonijai un mīlestības paušanai

Kad bērns ir pavisam maziņš, viņam bez mammas palīdzības iemigt būs grūti. Pirmajos dzīves mēnešos šūpuļdziesmas pamatuzdevums būs nomierināt mazuli un ieaijāt saldā miedziņā. Augot lielākam, prasme patstāvīgi aizmigt pieaug, bērniņš kļūst patstāvīgāks, tāpēc vēlākos gados priekšplānā izvirzās citi ar šūpuļdziesmu saistītie ieguvumi, piemēram, iespēja būt kopā ar mazuli, harmonizēt attiecības, paust mīlestību un uzmanību.
 

Dažādos pētījumos ir pierādīta pozitīva saikne starp šūpuļdziesmu dziedāšanu un smadzeņu aktivitāti, kā arī to, ka bērna smadzenes ļoti strauji aug un attītās tieši pēc dzimšanas un pabeidz šo straujo attīstību 6 gadu vecumā. Tāpēc noteikti vajadzētu dziedāt vismaz līdz bērna 6 gadu vecumam.

Vai dziedāt vēl ilgāk? Te lai māte atbild pati sev. Šūpuļdziesmu dziedāšana ir absolūti unikāls, intīms process, kas pastāv tikai starp māti un bērnu, tas ir ģimenes rituāls. Ja bērns vēlas, lai māmiņa viņam dzied arī vēlākā vecumā, kāpēc to nedarīt?

 




Zinātnieki par šūpuļdziesmu pozitīvo ietekmi

Ir pētījumi, kas pierāda, ka šūpuļdziesmas fizioloģiski palīdz mazulim justies labāk:

Bērnam, nobīstoties no negaidītām kustībām un trokšņa, palielinās asinsspiediens, pulss kļūst straujāks. Eksperimenti parādījuši, ka šūpuļdziesmas klausīšanās normalizē asinsspiedienu.
Šūpuļdziesmas nodrošina veselīgāku augšanas periodu.

Šūpuļdziesmu valoda ir vienkārša, skaidra un plūstoša. Rezultātā bērni dziesmas vārdus uztver ļoti ātri un īsā laikā tos apgūst.
Kamēr bērns sazinās ar māti caur šūpuļdziesmu, tā prāts ir aktīvs. Jo, kamēr vien mamma turpina runāt vai dziedāt, atbilstošie uztveres centri bērna smadzenēs tiek stimulēti. Tas, savukārt, veicina bērnu ātrāk uztvert nepieciešamo informāciju.

Šūpuļdziesmu teksti stāsta bērnam par daudzām svarīgām dzīves lietām.

Šūpuļdziesmas noņem bērnā esošo spriedzi un tādējādi atvieglo iemigšanas procesu.
Šūpuļdziesmas padara bērnus par daudz mierīgākām personībām.
Šūpuļdziesmu teksti aptver vēlmes un mīlestību, kas vērstas uz bērna labklājību. Rezultātā šīs vēlmes pozitīvi ietekmē bērna zemapziņu.
Regulāri dziedātas šūpuļdziesmas sniedz bērniem sajūtu, ka viņu mātes ir vienmēr kopā ar viņiem. Šis fakts rada bērnam drošības sajūtu arī tad, kad tas ir cieši aizmidzis.
Šūpuļdziesmas veicina veselīgu mātes un bērna komunikāciju, kas padara viņus tuvākus.

 


Izmantotie avoti: International Journal of Business and Social Science Vol. 3 No. 7; April 2012 316, The Effects of Lullabies on Children.

 

Ieva Bērziņa 2 reizes mēnesī organizē tautasdziesmu sadziedāšanos Rīgas centrā, kur cilvēki sanāk kopā, lai no sirds izdziedātos draudzīgā un sirsnīgā atmosfērā. Dziedam dziesmas no Ievas tautasdziesmu sadziedāšanās grāmatas: „Saules meita kalnā kāpa”