Zīdaiņa vēdera izeja - biežākās problēmas un risinājumi

Sarunas par zīdainīša vēdera izeju nebūt nav maznozīmīgas jauno māmiņu pļāpas. Vēdera izejas jeb vienkārši runājot - kaka, visprecīzāk pastāsta, vai bērniņš aug vesels un jūtas labi. Katrā ārsta apmeklēšanas reizē par vēdera izeju jautā pediatrs, un arī mammai ir jāzina, kam pievērst uzmanību, kad uztraukties, bet kad bažām nav iemesla.

Vēdera izejas visprecīzāk pastāsta, vai bērniņš aug vesels un jūtas labi

FOTO: Shutterstock.com

Vēdera izejas visprecīzāk pastāsta, vai bērniņš aug vesels un jūtas labi

Atkarībā no barošanas veida, vēdera darbības un kā arī bērna veselības stāvokļa, fekāliju krāsa var būt sākot no gaiša dzeltenas un līdz pat pilnīgi melnai. Esam apkopojuši biežāk uzdotos vecāku jautājumos par autiņbiksīšu saturu, kas palīdzēs vieglāk saprast, kad ir pats satraukuma, bet kad mazuļa puncis strādā normāli.

 

Pirmā kaka - mekonijs
Pirmās vēdera izejas ir melni - zaļganā krāsā. To sauc par mekoniju. Mekonijs ir nedaudz eļļaina darvai līdzīga masa, kuras sastāvu veido bērniņa norītie augļūdeņi un viss pārējais, kas tajos ir peldējis, piemēram, atmirušas šūnas, žults utml. Tas ir kā signāls, ka mazuļa zarnas darbojas normāli. Mekonijs ir bez smakas, tāpēc pamanīt, ka mazulis ir pakakājis, var tikai apskatos autiņbiksīšu saturu. Lipīgums dēļ mekoniju ir salīdzinoši grūti nomazgāt. 2-4 dienā pēc piedzimšanas izkārnījumu krāsa mainās, tā kļūst gaišāka un vairs ne tik lipīga. Tas nozīmē, ka puncis sāk pārstrādāt pirmpienu un mātes pienu. 



Ja bērniņš ēd tikai mātes pienu
Ja bērniņš ēd krūti, tad kakas krāsa ir gaiši dzeltena, tajā var pamanīt mazus graudainus piemaisījumus. Smaka ir skābena. Nav jāuztraucas, ka dažreiz pamperos ieraugat zaļganas nokrāsas kaku. Ja tas nav regulāri, nav redzamas gļotas un bērniņš nemokās ar vēdera sāpēm, kad krāsas izmaiņas visdrīzāk saistītas ar mammas ēdienkartes izmaiņām. 

Mazuļi, kurus baro ar mātes pienu, var piesmērēt autiņbiksītes gan pēc katras ēdienreizes, gan arī reizi piecās dienās. Abas galējības ir uzskatāmas par normālu vēdera izejas izpausmi. Ja pirmajās 10 dzīves dienās jaundzimušais nekakā vismaz reizi dienā, tas var liecināt, ka viņš nesaņem pietiekoši daudz piena vai piena maisījuma. Pēc 10 – 14 dzīves dienas par pietiekamu barošanu spriež pēc urinācijas daudzuma. Pēc 6 dzīves nedēļas mazulis jau var sākt kakāt retāk. Daži mazuļi kakā 4 līdz 5 reizes dienā, bet citi nekakā pat vairākas dienas, jo mammas piens uzsūcas un pārstrādājas daudz vieglāk nekā maisījums.

Pievērsiet uzmanību, ja vēdera izeja ir zaļgana un ar putām. Tas var liecināt, ka bērniņš tiek pie pirmā krūts piena, kurā ir daudz šķidruma un maz kaloriju, bet trūkst kalorijām bagātā piena, kas tiek izzīsts no krūts mazliet vēlāk. Pievērsiet uzmanību arī, ja vēdera izeja ir ar asins stīdziņu piemaisījumu. Tad jādodas vizītē pie  pediatra.
 

Ja bērniņš ēd piena maisījumu
Pie maisījumu pārstrādāt ir daudz grūtāk. Vēdera izeja ir nedaudz biezāka nekā krūts piena ēdājiem, krāsa var būt brūna ar dažādām nokrāsām. Smaka ir izteiktāka, tomēr joprojām ne tik asa kā tad, kad bērniņš sāk saņemt piebarojumu. Ja mazulis ēd piena maisījumu, tad zarnu traktam vajadzētu attīrīties vismaz vienreiz dienā. Ja tas notiek retāk, sākas aizcietējumi. 

Ja kādu iemeslu dēļ mazulis papildus tiek pie dzelzs preparātiem, tad vēdera izeja var būt arī ļoti tumša. Ja vēdera izeja ir tumša, bet bērniņš ēd tikai maisījumu un nesaņem nekādus papildus preparātus, noteikti par to ir jārunā ar pediatru. Tā var būt iekšējās asiņošanas pazīme. 


Sākot ēst piebarojumu
Ieviešot ēdienkartē piebarojumu (rīsu putriņa, banāns vai dārzenis), vēdera izeja mainās uzreiz. Tā kļūst brūna, tumši brūna un daudz biezāka nekā bija iepriekš. Arī smaka ir izteiktāka. Īpaši to var pamanīt tiem bērniem, kas pirms tam ēda tikai mammas pienu.  Ar balastvielām bagātus produktus mazuļa zarnas sākotnēji vēl nevar sagremot, tāpēc tie autiņos nonāks nesagremoti. 

Reklāma
Reklāma


Vēdera izeja ar daļēji nepārstrādātiem ēdiena gabaliņiem
Uzsākot piebarošanu, bērna kakā var parādīties nepārstrādāti dārzeņu gabaliņi. Var mainīties arī tā krāsa. To ietekmē ēdiens, ko iepriekšējā dienā mazulis ir apēdis. Piemēram, ēdot bietes, autiņbiksīšu saturs būs sarkans, bet ēdot brokoļus - zaļš, mellenes kaku iekrāso melnu, burkāni - oranžu. Vecākiem nevajag uztraukties par to, ka laiku pa laikam ne viss, kas apēsts, ir pārstrādāts. Ja nepārstrādāts ēdiens ir visu laiku un ilgstoši, tad gan būtu jākonsultējas ar ārstu. Iespējams, jāpārbauda, kā zarnu traktā uzsūcas barības vielas. 


Caureja jeb šķidrs vēders
Vecākus bieži uztrauc tas, ka zīdainim ir šķidrs vēders. Par caureju zīdainītim var runāt tad, kad vēdera izeja ir nevis vienkārši šķidra, bet ūdeņaina. Tā krāsa var būt jebkāda - dzeltena, brūna, zaļgana. Ja vēdera izeja ir ūdeņaina, tad tas var liecināt gan par vēderinfekciju, gan alerģiju uz kādu pārtikas produktu. Ja bērnam līdz 3 mēnešu vecumam 4-5 autiņbiksītes ir ar caureju, jāzvana ārstam. Bērnam virs 3 mēnešu vecuma ar ārstu jāsazinās tad, ka caureja nepāriet dienas laikā. 

 

Aizcietējums
Par aizcietējumiem var runāt tikai tad, ja nokārtošanās bērniņam rada nepatīkamas sajūtas un problēmas. Aizcietējuma fekālijas ir cietas un apaļas. Kakājot, bērns saspringst un raud.  Iespējams, ka autiņbiksītēs pat var nedaudz redzēt asinis, kas ir taisnās zarnas bojājumu dēļ. Ja aizcietējums ir dažas dienas, uztraukties nav vajadzības. Iespējams, ka tas pāries pats no sevis. Ja aizcietējumi ir regulāri, konsultējieties ar ārstu. 

Iemesli var būs dažādi - alerģiska izpausmes uz kādu no piebarojuma sastāvdaļām, piena maisījuma nepanesamība vai maisījumā esošā olbaltuma nepanesamība, īslaicīga reakcija uz piebarojuma uzsākšanu. Jebkurā gadījumā aizcietējumu ārstēšanas pirmais likums ir dot vairāk dzert, bet bērniem, kas ēd piebarojumu, vairāk piedāvāt dārzeņus, kas satur šķiedrvielas. 

Aizcietējumu iemesls var būt arī pārāk trauksmaini un maniakāli vēdera izejā ieineresēti vecāki, kas pārāk lielu uzmanību pievērš šim jautājumam. Tad bērns var aizturēt vēdera izeju apzināti, tādā veidā pievēršot sev uzmanību. 

 

Lasi arī "Zaļa, gļotaina kaka un citi jautājumi par zīdaiņa vēdera izeju"

 

Konsultēja "Capital Clinic Riga" pediatre Daira Brenča. Fotogrāfijas un aprakstus par zīdaiņu vēdera izeju var apskatīt šajā mājas lapā Izmantota informācija no grāmatas "Viss par bērna kopšanu. Pilnīgi viss, kas jums jāzina pirmais piecos gados" (Valters un Rapa) un "Jūsu bērns mēnesi pēc mēneša" (Zvaigzne ABC)