Zaļa, gļotaina kaka un citi jautājumi par zīdaiņa vēdera izeju

Zīdaiņu vēdera izejas biežums, fēču izskats un konsistence ļoti bieži satrauc jaunās māmiņas. Šis temats mūsu portāla sadaļā "Bērns" ir viens no visbiežāk apsriestajiem, tāpēc meklējām atbildes pie internistes Evitas Gorajas.

Katram bērniņam vēdera izeja ir citāda. Ja vien mazulis attīstās labi, nav jāuztraucas par fēču krāsu.

FOTO: Shutterstock.com

Katram bērniņam vēdera izeja ir citāda. Ja vien mazulis attīstās labi, nav jāuztraucas par fēču krāsu.

 

Ko portāla forumā vaicā jaunās māmiņas:

- Manai mazajai 2 nedēļas, bieži ir zaļgana kaka. Vai tas norāda uz ko nelabu? Varbūt kādam mazulim ar tā ir? Ko jūs darāt?

- Sveiki! Vai variet ko ieteikt, ja bērninam ir gļotaina kaka?

- Sveikas! Sakiet lūdzu, ko lai iesāk, manam mēnesi vecajam mazulim ir zaļgana kaka, baroju viņu ar krūti! Mums vajadzētu vērsties pie daktera, vai palietot kādas zālītes? Vai tas pāries pats no sevis? Ļoti ceru uz jūsu padomiem....

- Manam 2 mēnešus vecajam mazulim šodien bija tumši brūna kaka ar melniem pleķīšiem. Ko tas varētu nozīmēt?

- Sveikas, mīļās māmiņas. Gribēju jums pajautāt vienu jautājumu, varbūt kāda ar to ir saskārusies. Nedomājiet, ka neesmu vērsusies pie ārsta, bet vienkārši mans ārsts uzskata, - ja tas neatkārtojas, tad nekas slikts tas nav. Tā kā esmu UK, daudzi zina, kā šeit...

 

Konsultē ārste E.Goraja.

Bērnam līdz 1 gada vecumam ar krūts barošanu un/vai ēdot piena maisījumus, vēdera izeja sākumā var būt pēc katras ēdienreizes. Vēlāk tā kļūst retāka. Un tā drīkst arī "nebūt" līdz pat 1 reizei 4-5 dienās. Tas nozīmē, ka mātes piens vai maisījums "viss tiek izmantots". Tas nav jāuztver kā aizcietējums.

 

Reklāma
Reklāma

Var arī pieļaut, ka zīdainim, kurš saņem maisījumu, vēderizeja būs retāka, nekā tam, kurš saņem krūts barošanu. Bet ko gan šī salīdzināšana dod?

 

Arī zaļgana krāsa kādam bērnam var būt viņa "normālā"  fēču krāsa.

 

Autiņbiksītēs atrodamo fēču konsistence un krāsa arī katram ir sava. Visbiežāk mazajiem tā ir gaiši brūnā, gaiši dzeltenā krāsā. Bet šī krāsa nav jāuztver kā vienīgā norma. Arī zaļgana krāsa kādam bērnam var būt viņa "normālā"  fēču krāsa.

Fēču krāsa var izmainīties arī no tā, ko mamma apēdusi klāt, piemēram, ja māmiņa lieto dzelzs preparātus, fēces būs tumšākas (tumši brūnas) vai arī: pēc antibiotiķu lietošanas - fēces var būt šķidrākas. 

 

Galvenais, kam jāpievērš uzmanība, lai bērns attīstās, lai pieaug viņa svars, lai bērns ir omulīgs un apmierināts. Tad tas nozīmē, ka ar viņu pašu un ar viņa vēderizeju, lai arī tā izskatās šķidrāka/biezāka un krāsaināka nekā citiem, viss ir kārtībā.

 

Pie ārsta jāvēršas šādos gadījumos:

  • ja pēkšņi fēcēs pamana asins piejaukumu, vai tās ir ar izteiktu gļotu piejaukumu;
  • ja ir šķidrāka (ūdeņaināka) un biežāka vēderizeja nekā parasti, un parādās vēl temperatūra, vemšana, samazinās bērna aktivitāte, izteikts vājums;
  • ja pēkšņi fēces ir tumši zaļas vai pelēcīgas un ir vēdersāpes.