Pinam ziedu vainadziņu, ko izmantot gaidāmā bērniņa pirmajai vanniņai

Brīnišķīgi ir vainadziņi, kurus māmiņas pin bērniņiem, vēl nesot tos zem sirds. Kādus ziedus izvēlēties un kādas domas domāt, stāsta dūla Dace Miezīte.

Foto: flickr.com/Leslie Campbell

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: flickr.com/Leslie Campbell

Uzliekot galvā ziedu vainagu, katra sieviete var sajusties kā karaliene. Mūsu Saulgriežu vainagi ir tik īpaši! Vai pazīstat sajūtu, ka vainags dod iespēju savienot debesis un zemi sevī? Ka tas vairo spēku, drosmi, skaistumu un mīlestību, vairo īstās un stiprās sajūtas? Daba vienmēr gatava tās sniegt gan sievietei, gan viņas bērnam. 

 

Pat tad, ja bērns vēl nav piedzimis. 

Brīnišķīgi ir vainadziņi, kurus māmiņas pin bērniņiem, vēl nesot tos zem sirds. Domājot par mazo galviņu, kuru vainadziņš varētu greznot, par actiņām, kuras tas varētu priecēt. Bērns mātes ķermenī jūt šo mīlestību, uzmanību, kas viņam tiek veltīta. Turklāt šādu vainadziņu var saglabāt un tā spēku izmantot, pievienojot jaundzimušā bērniņa pirmajai vanniņai. 

 

Kādus augus izvelēties šim nolūkam?

Visticamāk, pirmā izvēle būs ziedoši augi. Zieds ir auga mīlestības esence.

Ziedu smarža uzrunā mūsu zemapziņas centrus, atraisot atbildes izjūtas. Šķiet, smaržā izpaužas auga dvēsele, tāpēc ir tik jauki izvēlēties ziedošus augus.

 

Man māmiņa nomazgāja 

Visādos ziediņos,

Lai es augu ziedēdama

Kā puķīte dārziņā.

Reklāma
Reklāma

 

Šādu gaišu un priecīgu dzīvi katra māmiņa labprāt novēlētu savam lolojumam.

 

Parasti vainagus pinam uz Jāņiem; zālītes dziednieciskiem nolūkiem iesaka lasīt Saulgriežos, kas ir enerģētiski īpaši piesātināts laiks. Taču šogad vasara ir steidzīga, un Saulgriežu laikā viens otrs augs jau būs noziedējis. Pilnziedā augs dāsni piedāvā ziedu smaržu un krāšņumu, tāpēc nav jāgaida pilnmēness vai noteikts pulksteņa laiks, lai noplūktu to. Vajag vien ieklausīties sevī, lai sajustu, kurš ir īstais, bērniņa ķermenim un dvēselei piemērotākais augs. Mēs vēl esam saglabājušas ciešu saikni ar dabu, mēs varam atļaut sev lūgt palīgos Meža māti, Zemes māti, Jūras māti, Vēja māti. Māmiņa ir īstais cilvēks, kas var aiziet uz pļavu, mežu, upmalu un pajautāt dabas mātēm – ko šodien dosiet manam bērniņam? Ar ticību, mīlestību un pietāti ejot pļavā un mežā, zālītes „nāk pretī”, uzsmaida – esmu īstā! Un īstajās zālītēs ir ne vien noderīgākie ķīmiskie savienojumi ķermeņa atbalstīšanai un dziedināšanai, bet arī spēks, ar kuru augs iedarbojas uz mūsu smalkāko būtību – emocijām, sajūtām. 

 

Vijot augus vainadziņā, tajā var iepīt arī labas domas un vēlējumus bērnam.

 

Kāda māmiņa plūks vainadziņam rozes, novēlot krāšņu, bagātu, strauju mūžu, bet cita paies tām garām un nolieksies pie necilās ceļmalītes – auga, kas palīdz piepildīt vajadzības un neļauties pārmērībām. Mēs esam tik dažādi, un katram vajadzīgs kas cits! Dažai māmiņai gribēsies savākt trejdeviņas ziedošas zālītes, citu uzrunās tikai pāris – un abējādi būs labi un pareizi, ja šo izvēli nosaka sajūtas, kas nāk no sirds. 

 

Kad vainadziņš gatavs, der pierakstīt gan augus, kas tajā vīti, gan labās domas, kas pavadījušas šo darbu (to var izklāstīt vēstulē bērniņam).

 

Tas palīdz būt kontaktā ar mazo cilvēku, attīstīt intuīciju un empātiju, kas ļoti noderēs, kad viņš būs nācis pasaulē. Un kurš gan nevēlētos saņemt šādu mātes mīlestības un rūpju piesātinātu velti!