Ko mazulītis atceras no mātes klēpja?

Pirmsdzemdību pieredzei ir liela nozīme laikā, kad mazulis mēģina pielāgoties dzīvei ārpus mātes klēpja. Bērns ir piedzimis ar neaizstājamu zināšanu krājumu - atmiņām no laika, kas pavadīts dzemdē. Ko nule kā dzimušais mazulītis atceras no mātes klēpja? Interesanti, vai  ne?

Pirmdzemdību stimuli un pieredze, kas saglabājas vērtīgajās atmiņās, ļauj jaundzimušajam jau mirkli pēc dzimšanas atpazīt mātes balsi, piena garšu un pat mūziku, kas regulāri atskaņota grūtniecības laikā. Foto no USG uzņēmuma iesūtīja Jānis Liepiņš.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmdzemdību stimuli un pieredze, kas saglabājas vērtīgajās atmiņās, ļauj jaundzimušajam jau mirkli pēc dzimšanas atpazīt mātes balsi, piena garšu un pat mūziku, kas regulāri atskaņota grūtniecības laikā. Foto no USG uzņēmuma iesūtīja Jānis Liepiņš.

Atmiņas no mātes klēpja palīdz mazulim atpazīt, atšķirt un izvēlēties nozīmīgus jaunās vides aspektus, piemēram, mātes balsi, dzimtās valodas skaņas un mātes piena garšu.

Sestajā grūtniecības mēnesī jau ir izveidojušās augļa garšas kārpiņas, un viņš spēj noteikt, vai augļa ūdeņi ir rūgti, saldi vai skābi. Tas ietekmē bērna turpmāko garšas izjūtu. Tiek uzskatīts, ka, iepazīstot garšas, kas visbiežāk iekļautas māmiņas uzturā, bērns sagatavojas mātes piena garšai.

Jau 25.nedēļā ultraskaņas attēlos ir redzams, ka augļiem raksturīga nobīšanās reakcija, ja troksnis ir pēkšņs.

Patiešām, ja māte pēc mazuļa piedzimšanas ievērojami maina uzturu, viņai var rasties grūtības panākt, ka bērns pieņem tās pienu. Tieši tādēļ šis nav piemērots laiks, lai mainītu ēšanas paradumus - ja mazulis nebūs pieradis pie spēcīgajām garšām, esot dzmdē, viņam nepatiks, ka māmiņas piens pēkšņi kļūs ass no gašvielām bagātiem ēdieniem.

Jaundzimušie atceras arī skaņas, ko dzirdējuši, esot dzemdē. Cilvēka dzirde sāk attīstīties 15.-20.grūtniecības nedēļā. Jau 25.nedēļā ultraskaņas attēlos ir redzams, ka augļiem raksturīga nobīšanās reakcija, ja troksnis ir pēkšņs.

Nākamreiz, kad centīsies nomierināt mazuli, mēģini iztēloties, kāda bija viņa dzīve dzemdē, un meklē veidus, kā nodrošināt tādu pašu mieru un labsajūtu.

Reklāma
Reklāma

Skaņas, kas nokļūst dzemdē, var izraisīt sirdsdarbības paātrināšanos un aktīvākas kāju kustības, turpetī, ja skaņām, piemēram, mūzikai, ir noteikts ritms, auglis mēdz veikt atkārtotas kustības - topošais dejotājs!

Šie pirmdzemdību stimuli un pieredze, kas saglabājas vērtīgajās atmiņās, ļauj jaundzimušajam jau mirkli pēc dzimšanas atpazīt mātes balsi, piena garšu un pat mūziku, kas regulāri atskaņota grūtniecības laikā. Tas skaidro, kādēļ šīm skaņām un garšām piemīt tūlītēja nomierinoša iedarbība reizēs, kad mazulis ir satraukts.

 

Avots: Kīra Karmilova, Anete Karmilova - Smita "Iepazīsti savu bērnu. Vecāku ceļvedis bērna agrīnajā attīstībā" (izd.SIA "J.L.V.").