Cik ātri mammas apēstais nonāk mātes pienā?

Cik ātri mammas apēstais nonāk viņas pienā? Un cik ātra ir mazuļa vielmaiņa! Cik ilgā laikā viņš pārstrādā to, ko ir apēdis, piemēram, dienas laikā, ja tiek barots ar krūti? Uz šiem un citiem jautājumiem par krūtsbarošanu atbild pediatre Inga Zandersone.

FOTO: Shutterstock.com

Mammas pienā nonāk viss, ko viņa ēd – gan labais, gan kaitīgais, un šis vielmaiņas process norit diezgan ātri – aptuveni divu stundu laikā. Sievietei, kura baro bērniņu, jāvēro, kā viņas izvēlētā ēdienkarte atsaucas uz bērna pašsajūtu. Ir mammas, kuras var ēst gluži visu, un bērns jūtas labi, bet gadās, ka atsevišķi pārtikas produkti tomēr izraisa mazulim alerģiju. Tāpēc es ieteiktu mātēm izvairīties no eksotiskiem augļiem un netradicionāliem produktiem.

Savukārt mazuļa kuņģī mātes piens jau ir pārstrādājies pusotras stundas laikā, tāpēc viņš drīz vien atkal jūtas izsalcis. Ja bērnu baro ar piena aizstājēju, tad tā pārstrādes process var būt arī ilgāks.

Pēc meitiņas piedzimšanas ļoti kārojas saldumi – šokolādes sieriņi, vafeļtorte, saldējums u. c. Bērnu baroju ar krūti. Kādi saldumi varētu būt mazāk kaitīgi, kas mazajam neizraisītu alerģiju?
Pēc dzemdībām, kā arī barojot bērnu ar krūti, māmiņas spēki izsīkst, viņa vēlas atgūt enerģiju. Viens no vieglāk pieejamiem enerģijas avotiem, protams, ir ogļhidrātus saturošie saldumi. Jā, bērna barošanas laikā nav veselīgi pārmērīgi aizrauties ar saldumiem, taču nevajadzētu sev arī aizliegt kādu našķi. Lai māte un bērns labi justos, lai māmiņai pietiktu piena, viens no priekšnoteikumiem ir viņas emocionālā labsajūta. Tāpēc māte var atļauties arī apēst kādu kārumu. Vēlams, lai tie būtu pēc iespējas dabiskāki. Ja tas ir saldējums, tad labāk izvēlēties pie mums ražotu, nevis importētu. Reizēm saldumus var aizstāt žāvēti augļi, kas ir nekaitīgāki par konfektēm. Ieteiktu izvēlēties tumšo šokolādi, kas ir veselīgāka par piena šokolādi.

Dēliņam viens mēnesis, pirmo nedēļu viss bija kārtībā, bet tad ginekoloģe man izrakstīja antibiotikas, pēc kuru lietošanas mazajam sākās problēmas ar vēderu. Viņš bieži kļūst sarkans, velk pie sevis kājas un ar lielām mokām izspiež purkšķi. Lietojam jogurta kapsulas un Sab Simplex, bet nekas nepalīdz... Ko vēl varētu lietot, vai drīkst viņam dot ķimeņu tēju un cik daudz? Varbūt jādod Espumisan, fenheļa tēja?
Grūti pateikt, vai bērniņa vēdersāpēm iemesls ir mātes lietotās antibiotikas. Tās bērna vēdera izeju biežāk padara šķidru, zaļganu. Mēnesi vecam mazulim vēderā var veidoties gāzes, jo viņa kuņģa zarnu trakts sāk pierast pie jaunajiem apstākļiem. Arī māmiņai, kura bērnu baro ar krūti, jāpievērš uzmanība tam, ko viņa pati lieto uzturā. Ja viņai pēc kāpostu salātiem vēders uzpūšas, tad arī mazulim būs vēdergraizes. Tāpēc ieteiktu vairāk lietot termiski apstrādātus dārzeņus.
Ķimeņu tēju gan nevajadzētu bērnam dot, to var dzert māmiņa. Ja mazuli baro ar mātes pienu, viņu papildus dzirdīt ar tēju nav nepieciešams. Tikai zāļu tiesai var nedaudz iedot kumelīšu vai fenheļa tēju (vienu vai divas tējkarotes). Ja ārsta ieteiktie līdzekļi pret vēdera uzpūšanos nelīdz, tos var pamainīt ar līdzīgiem, kas arī paredzēti mazuļa vēdera gāzu mazināšanai. 
 

Reklāma
Reklāma