Ieteikumi, kā palīdzēt bērnam tikt galā ar mājasdarbu pildīšanas grūtībām

Mājasdarbu pildīšana ir skolas dzīves sastāvdaļa, ko piedzīvo ikviens skolēns. Ja vecāko klašu skolēni jau ir apguvuši un izkopuši prasmes, kas nepieciešamas pašdisciplīnai, lai sagatavošanās nākamai skolas dienai būtu pēc iespējas ātrāka un kvalitatīvāka, tad mazāko klašu skolēniem tas vēl tikai jāmācās.
Mājasdarbu pildīšana mēdz būt grūts process, taču kopā to var paveikt ar prieku un gaišām domām!

FOTO: Shutterstock.com

Mājasdarbu pildīšana mēdz būt grūts process, taču kopā to var paveikt ar prieku un gaišām domām!

Pirmklasniekiem, otrklasniekiem un dažkārt arī lielākiem bērniem ir nepieciešama vecāku palīdzība mājasdarbu pildīšanā ne tikai ar padomu, kā kāds no uzdevumiem veicams, bet arī motivējot un uzmundrinot. Bieži vien vecāki savu skolas bērnu mudina pildīt mājasdarbus, atgādinot, kādas var būt sekas – nesekmīgs vērtējums, dusmīga skolotāja, sliktas darba iespējas nākotnē, garš vakars, kamēr mājasdarbi būs izpildīti. Taču, godīgi sakot, nemitīga negatīvu seku piesaukšana nav labākā motivācija, ja vēlamies, lai mācīšanās bērnam sagādātu prieku. 

 

Kādas stratēģijas izmantot?
 

Saplānot dienas kārtību
Bērniem var būt grūtības koncentrēties mājasdarbu pildīšanai, ja nav skaidra dienas kārtība, tajā pašā laikā tā nepārprotama var šķist pieaugušajiem. Ko darīt? Apsēsties kopā ar bērnu un izrunāt dienas kārtību. Noteikti varat izveidot dienas plānu jeb paplašināto stundu sarakstu, kurā atspoguļojas arī pulciņi un laika posms, kurā plānota mājasdarbu veikšana. Parasti E-klasi vai alternatīvu interneta vidi, kur notiek saziņa starp skolu un vecākiem, bērni sāk izmantot jau mazajās klasēs, jo arī sākmskolēnam varētu būt sasitoši saņemt savu lietotājvārdu un paroli, lai sekotu līdzi aktuālajai informācijai savā viedtelefonā. Vien jāpārliecinās, vai bērnam ir skaidra tur atrodamā informācija.

 

Mācīties ar pauzēm
Vai esat ievērojuši, ka gadu vecam bērnam pacietība un spēja koncentrēties uz kādām nodarbēm ir vien dažas minūtes? Jo lielāks aug bērns, jo lielāka koncentrēšanās noturība un pacietība, taču tā nav bezizmēra. Tādēļ lieliska metode – mācīšanās procesu sadalīt pa posmiem. Kad izpildīts viens matemātikas uzdevums, taisām pauzi, iepriekš sarunājot, ko pauzē darīsiet. Kad izpildīts nākamais uzdevums, laiks otrai pauzītei. Šos atpūtas brīžus bērns gaidīs, tādēļ būs vieglāk saņemties un mācīties. 
 

Ko darīt atpūtas pauzēs? 

  • Iziet ārā un apskriet mājai (jā, kopā to var izdarīt arī pilsētā);
  • Uzlikt mīļāko dziesmu un, tai skanot, izdejoties;
  • Mazliet pacīkstēties lielajā gultā;
  • Izspēlēt kāršu partiju;
  • Uzspēlēt paslēpes vai kādu priekšmetu slēpšanas spēli;
  • Izvingrināt rokas, kājas, plecus;
  • Pagatavot gardu limonādi no svaigām ogām un padzerties.

Dažās situācijās var pat atļaut izspēlēt kādu bērnam piemērotu spēli viedtelefonā vai datorā (te var lasīt, kādas lietotnes bērnam piedāvāt, lai tās būtu ne tikai izklaidējošas, bet arī izglītojošas: Loģiskās domāšanas veicināšana. No klučiem līdz viedtelefonu lietotnēmLasītprasmes attīstīšana soli pa solim. Spēles, grāmatas, lietotnes un mājas lapas; Zīmēšana bez papīra. Radošas lietotnes zīmēšanas priekam). 

 

Reklāma
Reklāma

Sacensību elements 
Motivējoša var būt sacensību elementa ieviešana mācību procesā. Kamēr bērns pilda uzdevumu, mamma vai tētis mazgā traukus. Kurš būs pirmais? Vai bērns spēs izlasīt tekstu 5 minūšu laikā? Vecākiem jāatceras – piedāvājot laiku vai uzdevumu sacensībai, jāpārdomā, lai bērnam tas būtu reāli paveicams, jo mērķis ir nevis sagraut bērna mācīšanās prieku, bet radīt papildus pozitīvu stimulu. Un ne mazāk svarīgi pārliecināties, lai sacensību dēļ nezaudētu mājasdarbu kvalitāte. 

 

Atskats uz padarīto un sasniegumu apzināšanās
Lūk, daži piemēri! Ieviesiet lapu, kurā pierakstīt lasītprasmes rezultātus. Ik pa laikam, piemēram, reizi nedēļā uzņemiet ar viedtelefona hronometra palīdzību vienu minūti – cik vārdus minūtē bērns spēj izlasīt. Izlasīto vārdu skaitu pierakstiet. Pēc laika bērns redzēs savu progresu un noteikti jutīsies motivēts mācīties arī turpmāk. Varat arī vilkt krustiņu vai līmēt uzlīmīti par katru izpildīto mājasdarbu. Uzslavējiet bērnu, tas dos motivāciju arī sevī mazāk pārliecinātam bērnam.

 

Grūtību akceptēšana
Jā, mājasdarbu pildīšana ir skolēna uzdevums, taču nebūtu pareizi bērnu atstāt vienu. Atgādiniet bērnam, ka uzticaties viņa spējai tikt galā ar uzdoto, bet viņš vienmēr var prasīt palīdzību mammai un tētim. Nevajag bērnam sacīt, ka mājasdarbu pildīšana ir sīkums – te nekā daudz nav, to var izpildīt dažās minūtēs. Tas tomēr nav tik vienkārši. Bērnam ir no vecākiem atšķirīgas iemaņas. Ja vecākam liekas, ka tie ir tikai divi vienkārši uzdevumi, bērnam tas var likties daudz. Atbalsti bērnu, atzīstot un piekrītot, ka darāmā ir daudz, taču veicot uzdevumu soli pa solim darbs ir paveicams. 

 

Nosvinēt mājasdarbus
Kad mājasdarbi izpildīti, to noteikti vajag atzīmēt, lai nav tā, ka uzreiz jāskrien tīrīt zobi un jālec gultā. Atzīmēt var ar apskāvienu, ar uzslavu, ar saldējuma kokteili vai konfekti. Svarīgākais, lai tas liekas īpaši un iepriecinoši. 

Saistītie raksti