Pusaudzis iesaistās mazās māsas vannošanā. Vai tas ir pieļaujams?

Vai 15 gadīgus vecs dēls var iesaistīties un būt blakus mazās māsas vannošanā. Meitiņai pašlaik ir 5 mēneši. Vīrs uzskata, ka zēns nedrīkst skatīties kā meitene mazgājās. Brālis ar interesi seko mazās māsas attīstībai, bet puisim pašlaik ir pusaudzis. Kā noteikt pareizās robežas šajā situācijā, jautā mammamuntetiem.lv lasītāja. 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild psiholoģe Anda Svikša.  "Ja pusaudzim šajā vecumā ir veselīga interese, par mazās māsas attīstību, ikdienu arī par ķermeni, tas vienmēr ir apsveicami. Gribētos uzsvērt - veselīga vēlme iesaistīties. 

Pusaudzis ir vecumā, kad notiek viņa fiziskās pārmaiņas ķermenī. Notiek zēna seksualitātes attīstība, kas sevī ietver sava un cita cilvēka ķermeņa apzināšanos un pieņemšanu, izpratni par vīrišķību un sievišķību. Seksuālā identitāte ir ļoti svarīga, jo tā tieši ietekmē turpmāko attiecību veidošanu. Šajā gadījumā, interesi par mazās māsas vannošanu arī var definēt kā seksuālu interesi, kas pusaudžu vecumā ir normāla uzvedība.
 

Taču, vienmēr jāseko līdz pusaudža emocionālajam stāvoklim, ja tas ir pozitīvs, tad satraukumam nav pamata. Kā varēju pamanīt no jautājuma, mammai ir veselīga izpratne par intimitates robežu noteikšanu." 

 

Reklāma
Reklāma

Krīžu centrs „Skalbes” aicina vecākus pieteikties  nodarbībām programmā “Ceļvedis audzinot pusaudzi”, kas  ir izglītojošas un atbalstošas nodarbības vecākiem par pusaudžu vecuma bērnu attīstību un audzināšanu. Programma ir paredzēta vecākiem, kuriem ir bērni vecumā  no 12-17 gadiem.