Tehniskās domāšanas veicināšana - liels "pluss" bērna nākotnē

Lai arī mūsdienās daudzas lietas pamazām kļūst tādas, kur tētu un vectētiņu praktiskās zināšanas lietā liekamas retāk un retāk, ir daudzas situācijas, ko var atrisināt pašu spēkiem

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī mūsdienās daudzas lietas pamazām kļūst tādas, kur tētu un vectētiņu praktiskās zināšanas lietā liekamas retāk un retāk, ir daudzas situācijas, ko var atrisināt pašu spēkiem, ja vien piemīt ne tikai radošums, bet arī tehniskā domāšana, kas ļauj risināt praktiskus jautājumus. 

 

Daudzviet pasaulē notiek “specializēšanās” - viens māk projektēt, otrs izvēlēties materiālus, trešais – uzbūvēt. Tomēr ir daudz labāk, ja cilvēkam ir priekšstats par to, kā lietas darbojas un kā tās lietot. Un stāsts nav tikai par māju būvēšanu vai auto remontu. Ir daudz ikdienišķu, praktisku jautājumu, kur tehniskā domāšana var ļoti palīdzēt. 


Kā veicināt bērna tehnisko domāšanu? Nekas tik ļoti neattīsta šo domāšanas veidu, kā praktiska darbošanās, ko var darīt kopā ar bērnu jau no mazām dienām. 

  • Parādi un paskaidro, kāpēc mašīnītei griežas riteņi!
  • Ļauj iedzīt pirmo naglu!
  • Lai pužļu likšana kļūst par regulāru jūsu ģimenes atpūtas veidu!
  • Mēģiniet salikt Rubika kubu!
  • Izveidojiet ko pavisam jaunu no Lego klucīšiem!
  • Pamēģiniet kopā ar bērnu pie auduma piešūt pogu (maziem bērniem ir speciāli šūšanas komplekti ar koka adatām)!

 

Ja bērnam ikdienā būs iespēja darboties ar praktiskām lietām, likumsakarīgi, ka viņu interesēs uzzināt vairāk, kā darbojas lietas, kā tās radītas un kā tās ne tikai daudzveidīgi izmantot, bet arī savā reizē salabot. Te palīgā var nākt brīnišķīgas grāmatas, kas izdotas arī latviski, piemēram, “100 izgudrojumi, kas veido vēsturi. Izcili atklājumi, kas mainījuši mūsu pasauli” vai stāvbilžu grāmata "Izgudrojumi", kurā apkopoti Renesanses laikmeta mākslinieka un izgudrotāja Leonardo da Vinči zīmējumi un piezīmes. Parādiet bērniem vienu no bērnības mīļajām grāmatām - Pētera Lustiga zīmējumu grāmatu “Kā darbojas auto?”.

 

Izziņas process
Jau pieminējām slaveno izgudrotāju Leonardo da Vinči. Un tiešām - vēsture ir lielisks avots, lai veicinātu interesi par tehniskām lietām. Varat kopā meklēt atbildes uz jautājumiem, kā viduslaiku pilīs darbojās apkures sistēma un kā darbojas apkure mūsu mājā vai dzīvoklī? Kāpēc akas, kuru iekšpuse apdarināta akmeņiem, ir drošas? Un noteikti varat diskutēt, kā senāk, kad nebija ceļamkrānu, izdevās uzbūvēt slavenās piramīdas. Noteikti interesanti uzzināt, kā vikingi kuģoja un kā senie Latvijas teritorijas iedzīvotāji praktiski organizēja savus ikdienas darbus – kā vāca pārtiku, uzglabāja, izgatavoja darbarīkus un apģērbu. 

Reklāma
Reklāma

 

Filmas par zinātni
Materiāliem, ko piedāvājat bērniem, ieteicams būt tādiem, kas viņiem šķiet saistoši un interesanti. Tehnisko jautājumu tēmu noteikti var aktualizēt, skatoties brīnišķīgo animācijas filmu “Lote no izgudrotāju ciema”, ko kombinēt ar braucienu uz Lotes zemi Igaunijā.  
Kopā varat skatīties “National Geographic” filmas. Kā zināms, tajās nav tikai par dabu un dzīvniekiem, bet arī par zinātni, pasaules attīstību vēstures gaitā, izgudrojumiem, cilvēkiem un nodarbēm visā pasaulē. 
Te tikai viens piemērs, kā darbojas raķete!

 

Un atkal praktiskās darbošanās
Kad esat daudz redzējuši un lasījuši, noteikti gribēsies padarboties praktiski. Un te iespēju ir daudz, atbilstoši katra interesēm un gribēšanai, tehniskajām iespējām un vajadzībām. Un atkal tikai daži piemēri. Ja skolas Ziemassvētku ludziņai nepieciešams sniegavīra tērps, ļaujiet bērnam padomāt un ierosināt, kā tādu izgatavot – kādus materiālus izvēlēties, kā tos nofiksēt, lai sniegavīra apaļais vēders nezaudē formu. Ja darbojaties ar Lego, pamēģiniet izgatavot kaut ko tādu, kas nav piedāvāts standarta komplektos, piemēram, ceļamkrānu, kas darbojas. Citā reizē darbnīcā ļaujiet bērnam padarboties ar sviru un pārliecināties, ka mazs cinītis tiešām var kustināt lielus smagumus. Lai arī pavasaris šķiet tālu, varat uzsākt sava putnu būrīša projektu. Lai bērns pats izpēta, kādam tam jābūt, kādi materiāli būs nepieciešami un kā būrīti vislabāk stiprināt. Ja plānojat izmaiņas dzīvoklī, ļaujiet arī bērniem padomāt, kādas jaunas mēbeles jums varētu būt vispiemērotākās un kādi tehniskie risinājumi mājvietu padarītu ērtāku un funkcionālāku. 

 

Darboties viedierīcēs
Ne visu būs iespējams parādīt praktiski dzīvē, tādēļ te palīgā var nākt izglītojošas spēlītes un lietotnes, kas ļaus bērnam izprast mehāniku un dažādas likumsakarības. Lūk, interesantas puzles
Lietotne, kas veicinās loģisko domāšanu: Kids Logic & Critical Thinking. Te iespēja izmēģināt, kā strādā zobrati un citas mehāniskas lietas: Best Puzzle Game: Crazy Gears
Lai virtuāli izkļūtu no telpas, jāliek lietā loģiskā domāšana un jāparāda izpratne tehniskos jautājumos: Best Interactive Storybook: The Amazing Quest.

 

Lai izdodas!