Idejas, kā nodarbināt mazuli 3 mēnešu vecumā

Bērniņš 3 mēnešu vecumā vēl nav liels, bet nav arī vairs maziņš. Tomēr nav arī īsti skaidrs, vai vienkārši gulēšana gultiņā mazuli pārāk negarlaiko. Tāpēc rodas jautājums, kā nodarbināt mazuli šajā vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Mums jautā jaunā māmiņa:

"Kā man pareizi nodarbināt savu 3 mēnešus veco zīdaini, lai viņam pareizi attīstītos ķermenītis, kustības utt. Varbūt ir kādi speciāli vingrinājumi, ko būtu ieteicams pildīt šādā vecumā, savādāk sanāk, ka mazulis vai nu guļ, vai atrodas uz rokām, bet gribas ar viņu padarboties un zināt, ka tas palīdz un veicina attīstību! Ko vispār būtu ieteicams kopā ar zīdaini darīt 3 mēnešu vecumā?"

3 mēnešu vecam zīdainītim ir jātur galviņa un pamazām jāsāk ieņemt apakšdelmu balsts. Tāpēc tu droši vari mazuli likt uz grīdas, kur izveidota viņam speciāla vietiņa, kur arī attīstīties. No trīs mēnešiem mazuli gultiņā liekam tikai uz gulēšanas laiku. Mazulis nav visu laiku jātur uz rokām.

Vairāk vari lasīt MAZUĻA ATTĪSTĪBAS KALENDĀRĀ!

 

Idejas rotaļām ar 3 mēnešus vecu mazuli

Skatīšanās. Pirmajos trīs dzīves mēnešos bērns visvairāk laika pavada apkārtējās vides vizuālā iepazīšanā. Viņš aplūko un vēro apkārtni, pakāpeniski paplašinot savu redzesloku. Tāpēc noguldi bērnu uz muguras, noliecies pie viņa un paliec 20 līdz 25 cm atstatumā no viņa sejas. Šādā attālumā pirmajos dzīves mēnešos bērns var saskatīt vislabāk. Ļauj bāernam aplūkot tavu seju. Mīļi runājies ar viņu, uzsmaidi, skaties acīs. Sejas kustīgās daļas ļoti saista bērnu.

 

Acis seko priekšmetam. Sai spēlei noderēs neliela rotaļlieta. Kad bērns ar skatienu nofiksējis priekšmetu, pakāpeniski atvirzi priekšmetu sāņus. Svarīgi veikt šo kustību lēnām, lai bērns bez pūlēm var sekot tam ar skatienu. Vienmēr atvirzi priekšmetu tik tālu, cik bērns spēj tam sekot ar acīm.

 

Reklāma
Reklāma

Pirmā šūpošanās rotaļa. Varumam bērnu ļoti patīk rotaļas ar šūpošanos. Tāpēc ērti apsēdies uz grīdas. Vislabāk apsēdies pie sienas, aizliekot aiz muguras segu vai spilvenu. Alternatīvai var atbalstīties pret vingrošanas bumbu. Sakrusto kājas un noliec bērnu ar muguru uz augšstilbiem. Bērna galviņa balstās uz taviem ceļiem, dibentiņš klēpī. Bērna kājas ir viegli saliektas. Šādā stāvoklī tu esi ar bērnu ļoti tuvi. Šāda pozīcija ir ideāli piemērota sarunai divatā. Arī, ja berniņam nepieciešama atpūta un nomierināšanās.

 

Bumbas spārdīšana. Šim vingrinājumam nepieciešama bumba aptuveni 30 cm diametrā. Nostiprini bumbu 15 cm garā aukliņā. Tad bumbu pieliec bērnam, kurš guļ uz muguras, pie kājām. Kad mazulis sajutīs bumbu, viņš, visticamāk, sāks spārdīties. Pirmajās nedēļās šī kustība būs reflektoriska, bet apmēram trešajā mēnesī tā kļūst mērķtiecīga.

 

Gulēšana uz vēdera. Bērni pirmajos mēnešos nelabprāt guļ uz vēdera, jo viņiem ir grūti pacelt un noturēt galviņu. Tomēr gulēšana uz vēdera ir svarīga, lai bērns iemācītos rāpot. Lai gulēšana uz vēdera būtu tīkamāka, mazulis var gulēt uz mammas vai tēta vēdera. Šāds stāvoklis rosinās bērnu pacelt galviņu un pacelties pašam. Vienlaikus šī pozīcija ir ļoti intīma un ļauj veidoties īapšai tuvībai.

 

Nēsāšana. Šim vingrinājumam pacel bērnu šūpuļa satvērienā un pieglaud viņa ķermeņa augšdaļu pie pleca. Bērna rociņām jāguļ uz tava pleca. Ar vienu roku atbalsti bērna muguriņu, ar otru aptver viņa dibentiņu un balsti viņu. Tas nozīmē: kad bērns atbalstās pret tavu labo plecu, tavs labais apakšdelms atbalsta bērna sēžamvietu, kreisā roka atbalsta muguriņu pie lāpsiņām. Atceries, ka īstenībā bērns nesēž, bērna svaru notur roka pie bērna muguriņas. Šādi bērns tiek rosināts pats turēt galviņu.

 

Izmantotā literatūra: "Kustības un rotaļas bērna attīstībai." R.: Jumava, 2010.