Bērnu slimnīcas ķirurgs brīdina par šausmīgām traumām, ko bērni var gūt, strādājot laukos bez vecāku uzraudzības

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti nereti savā darba ikdienā, īpaši vasaras periodā, saskaras ar paaugstinātu bērnu traumatismu. Lielākajā daļā gadījumu šīs traumas varēja nenotikt, ja ievērotu piesardzību un rūpētos par drošību. Vienlaikus nākas atgādināt, ka tieši BKUS ir vieta, kur bērniem sniedz palīdzību smagu traumu gadījumos visu diennakti. 

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši bīstamas bērniem ir traumas, kas iegūtas, piemēram, lietojot zāles pļaušanas tehniku. Traumas ir ļoti smagas, un ne vienmēr iespējams veikt pirkstu replantācijas, jo audi tiek sadragāti. Ārsti ir izstrādājuši darbības algoritmu un spēj nodrošināt akūtu mikroķiruģisku palīdzību bērniem: nodrošinot neatliekamu amputēto segmentu replantāciju kā arī defektu rekonstrukcijas. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu plastikas un rokas ķirurgs Dzintars Ozols: “Zāles pļaušanas tehnika izraisa ļoti smagas traumas, bieži ir gadījumi, kad amputēto segmentu replantācija nav iespējama. Ir gadījumi, kad izdodas saglābt sadragātās plaukstas vai kājas, veicot mikroķiruģisku audu pārstādīšanu un rekonstrukciju. Esam izstrādājuši un strādājam saskaņā ar mikroķiruģisko traumu protokolu, lai palīdzētu ikvienam bērnam. Tomēr bez sekām tas nepaliek, tādēļ piesardzībai ir jābūt par prioritāti katrā ģimenē, kurā aug mazi bērni.”
 

Reklāma
Reklāma

 

Šobrīd bērns pēc traumas ir atlabis un tiek plānota viņa izrakstīšana no stacionāra, izdevās saglābt plaukstas būtiskākās funkcijas – satvēriens un jušana. Lai gan pilna rehabilitācija aizņems ilgstoši vismaz pusgadu.