Rīcības plāns, ja redzi bērnu vienu pašu uz ielas

Septembra pirmā nedēļa. Pirmklasniekam atļauts pēc noteiktas shēmas doties mājās - iziet no skolas, aiziet uz pieturu, iekāpt konkrētā autobusā, aizbraukt līdz pieturai pie mājas. Taču ne vienmēr viss notiek tieši tā, kā norunāts. Bērns no skolas iziet mazliet par agru, iekāpj autobusā, kurš brauc pareizā virzienā, taču galapunkts tam ir cits. Zvans mammai - esmu apmaldījies, nezinu, kur esmu, telefons tūdaļ izlādēsies... Šādu pavisam reālu situāciju piedzīvoja kāda zēna mamma. 

Dažkārt pietiek ar pāris nejaušībām, lai bērns apmaldītos.

FOTO: Shutterstock.com

Dažkārt pietiek ar pāris nejaušībām, lai bērns apmaldītos.

 

Konkrētajā gadījumā viss beidzās labi - autobusa šoferis, redzot apjukušo bērnu, pasauca viņu autobusā un aizveda atpakaļ uz skolu. Tur jau viņu sagaidīja mamma. 

Taču šis gadījums varēja beigties arī citādi. Vismaz vienu sliktu scenāriju jau esam dzirdējuši šajā vasarā, kad mazs zēns viens autobusā aizbrauca nepareizā virzienā un mājās vairs nepārbrauca. 

Kāda būtu pareizā rīcības shēma ikvienam pieaugušajam, ja uz ielas redz bērnu vienu pašu. Turklāt ne vienmēr bērnam jābūt maziņam (tādam, kura vecums neļauj vienam atrasties uz ielas), arī lielāka vecuma bērni var būt apjukuši, apmaldījušies vai nonākuši bezpalīdzīgā situācijā. Mēs dažkārt pieņemam, ja bērnam ir mugursoma, tad jau ar viņu viss kārtībā. 

 

7 vienkārši soļi

1. solis. Novērtē, vai bērnam nepieciešama palīdzība. Ja bērns izskatās nobijies vai noraudājies, pieej klāt un pajautā vai viņam ir nepieciešama palīdzība. Ja bērns saka "nē", tas vēl nenozīmē, ka ar viņu viss ir kārtībā. Bērns var būt sabijies no sveša cilvēka uzmanības. 

2. solis. Ja redzi bērnu, kurš izskatās līdz 7 gadu vecumam, noskaidro bērna vecumu, jo Latvijā likums aizliedz atstāt bez uzraudzības bērnu līdz 7 gadu vecumam. Pat ja šobrīd bērns izskatās priecīgs, viņš jau nākamajā brīdī var nenovērtēt kādus riskus uz ielas vai citur. 

3. solis. Izvērtē vietu, kur bērnu redzi, un diennakts laiku. Ja bērns atrodas bīstamā vai vientulīgā vietā, vai tumšā diennakts laikā - tie ir papildus faktori iesaistīties.

4. solis. Pajautā, vai bērns zina, uz kurieni dodas un vai viņš zina, kur tas atrodas. 

5. solis. Ja bērns atbild nenoteikti, pavaicā, vai vajag piezvanīt kādam viņam tuvam cilvēkam - mammai, tētim, vecvecākiem, skolotājai. 

6. solis. Ja bērns atbild nenoteikti, pavaicā, vai bērns jūtas labi. Var gadīties, ka viņam nepieciešama medicīniskā palīdzība. 

Reklāma
Reklāma

7. solis. Ja bērns patiešām ir apmaldījies vai arī viņam nav 7 gadi, paliec kopā ar bērnu, kamēr atbrauc viņa tuvinieki. Ja tas nav iespējams, izsauc policiju un sagaidi viņu atbraukšanu. 

 

Padoms! Ja ir neērti iet klāt bērnam publiskā vietā (īpaši vīrieši dažkārt baidās, ka viņus noturēs par uzmācīgiem tipiem), var pirms tam skaļi apvaicāties apkārtējiem - vai kāds pieskata šo bērnu? Arī tālāk situāciju var risināt kopā  - tikai svarīgi, lai "kolektīvā atbildība" nebeidzas ar to, ka bērns pazūd no redzesloka.

 

Un nupat stāsts no policijas, ka apmaldīties var arī pusaudzis:

16. oktobrī īsi pirms pulksten 21.00 Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvaldes darbinieki saņēma informāciju no Rīgas satiksmes kontroles darbiniekiem, kuri Grīziņkalnā vienā no trolejbusiem pamodinājuši zēnu. Pusaudzis kontroles darbiniekiem pastāstījis, ka esot apmaldījies. Apstākļu noskaidrošanai izsaukti Rīgas pašvaldības policisti.


Ierodoties notikuma vietā, sastapts 13 gadus vecs zēns. Pusaudzis paskaidroja, ka bez vecāku atļaujas aizbraucis uz galvaspilsētu, lai apciemotu draugus. Braucot atpakaļ uz mājām, jaunietis sabiedriskajā transportā aizmidzis un palaidis garām pieturu, kurā jāizkāpj.


Lai pārbaudītu manāmi satrauktā pusaudža veselības stāvokli izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Mediķi konstatēja, ka neskatoties uz paplašinātajām acu zīlītēm un zēna ātrā runas veida, viņš nav lietojis apreibinošās vielas. Tāpat veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpā, kuras laikā alkohola reibums netika konstatēts.


Vienlaikus policisti sazinājās ar zēna māti, kura pusaudža stāstīto apstiprināja un solīja no piepilsētas atbraukt pakaļ dēlam. Pusaudzis nodots mātei.

 

Paldies par konsultāciju centram "Dardedze".