Ko darīt, ja bērnam patīk gulēt ar ieslēgtu gaismu?

Lai arī vieglākai bērna nolikšanai gulēt ieteicama tumsa guļamtelpā, kas atbild par miega hormona melatonīna izdalīšanos, ne visi bērni jūtas droši, dodoties gulēt pilnīgi tumšā istabā. Vai ļaut gulēt bērnam ar ieslēgtu gaismu? Uz vecāku jautājumu atbild Marta Celmiņa, Epilepsijas un miega medicīnas centra miega speciāliste - pediatre, Latvijas Miega medicīnas biedrības valdes priekšsēdētāja.
Šādā gadījumā neliels gaismas avots tik ļoti netraucēs melatonīna izdali kā palīdzēs izvairīties no bailēm un diskomforta.

FOTO: Shutterstock.com

Šādā gadījumā neliels gaismas avots tik ļoti netraucēs melatonīna izdali kā palīdzēs izvairīties no bailēm un diskomforta.

Miegu regulē daudzi un dažādi faktori, un viens no tiem ir gaisma/tumsa. Dienas un nakts nomaiņa palīdz regulēt melatonīna – miega hormona – izdali. Dienas laikā, kad ir gaišs, acis dod signālu smadzenēm, ka šajā mirklī jābūt nomodā, tādēļ melatonīnu ražot nevajag. Tuvojoties vakaram un kļūstot tumšākam, smadzenes sāk veidot miega hormonu. 

 

Jā, taisnība - lai smadzenēm palīdzētu regulēt miega hormona melatonīna izdali, rekomendē dienas laikā atrasties gaismā, bet vakarā gaismu tieši samazināt, tai skaitā arī ekrānus. 

Reklāma
Reklāma

 

Šeit gan ir viens liels BET – maziem bērniem nereti ir bail no dažādām mazāk vai vairāk pārdabiskām parādībām un būtnēm. Bieži vien šīs bailes aktivizējas vakaros, kad jāiet gulēt, jo tad apkārt ir tumšs un iztēle var ļauties brīvu vaļu. Ja nelielas, maigas gaismiņas ieslēgšana palīdz – ļoti labi! Šādā gadījumā neliels gaismas avots tik ļoti netraucēs melatonīna izdali kā palīdzēs izvairīties no bailēm un diskomforta, kam ir liels spēks noturēt jebkuru nomodā. 

Saistītie raksti