Jāatsāk strādāt, bet nevēlos vest bērnu uz bērnudārzu – kādas ir alternatīvas?

Vai Jums ir pienācis laiks atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? No daudzām jaunajām māmiņām izskan raizes par to, vai bērns ir gatavs doties uz bērnudārzu. Turklāt daļa māmiņu labprāt apvienotu darbu uz pusslodzi vai tikai dažām stundām nedēļā ar bērnu audzināšanu mājās arī turpmāk. Vai ir alternatīvas ierastajiem bērnudārziem? Konsultē privātās pirmsskolas “Tince” vadītāja, pirmsskolas skolotāja Inga Marcinkeviča.
Skoliņa “Tince” Bruņinieku ielā 19 kā licencēta pirmsskolas izglītības iestāde darbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Šeit ir iespēja bērnu vest uz attīstošajām nodarbībām pāris stundas dienā, kas ir lieliska alternatīva ierastajiem bērnudārziem.

FOTO: Publicitātes foto

Skoliņa “Tince” Bruņinieku ielā 19 kā licencēta pirmsskolas izglītības iestāde darbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Šeit ir iespēja bērnu vest uz attīstošajām nodarbībām pāris stundas dienā, kas ir lieliska alternatīva ierastajiem bērnudārziem.

Kāpēc bērnam ir svarīgi apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi?

Pienāk posms, kad bērnam ir nepieciešams socializēties, rast jaunus iespaidus ārpus savas ierastās vides mājās, kā arī apgūt jaunas prasmes. Arī vecākiem ir interesanti satikties ar citiem vecākiem, uzzināt daudz jauna, ko viņi var ikdienā mājās darīt, lai attīstītu savus bērnus. Bērnudārzs nav tikai vieta, kur bērnu pieskata. Tas ir kas vairāk.

 

“Pedagogs dod ierosmi, kā bērnu attīstīt un kā ar viņu darboties atbilstoši vecumposmam. Pedagogs var paskaidrot, kas bērnam konkrētajā vecumā ir jāprot, kā ar bērnu strādāt, lai tas nav par grūtu vai gluži pretēji – par vieglu,” stāsta skoliņas “Tince” vadītāja Inga Marcinkeviča.

 

Privātā pirmsskola “Tince” Rīgas centrā

Skoliņa “Tince” Bruņinieku ielā 19 kā licencēta pirmsskolas izglītības iestāde darbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Šeit ir iespēja bērnu vest uz attīstošajām nodarbībām pāris stundas dienā, kas ir lieliska alternatīva ierastajiem bērnudārziem. Ja nepieciešams, var uzturēties arī ilgāk. Bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu, socializējas, pakāpeniski pierod pie citas vides un vienlaikus mammai ir brīvs laiks darbam vai citām nodarbēm.

 

100% atlaide jaunajiem klientiem

Ar kodu “MAMMAMUNTETIEM.LV” saņemiet 100% atlaidi pirmajai nodarbībai jebkura vecuma bērnam. Atlaide spēkā jaunajiem klientiem, piesakoties līdz 31.05.2022. pa e-pastu tince2@inbox.lv vai tel. 26584053!

 

Vairāk informācijas par privāto pirmsskolu “Tince” lasiet mājaslapā www.tince.lv vai arī Facebook lapā ŠEIT! Attīstošajām nodarbībām pieejams arī pašvaldības līdzfinansējums.

 

Foto: tince.lv

Bērnudārzs ir vieta, kur vecāki uzzina daudz ko jaunu par bērnu attīstību un to, kā ar bērnu var darboties, izglītot. Pedagogs vienmēr paskaidros, kādēļ tieši tādas spēles un uzdevumi. Apmeklējot bērnudārzu, tā vienmēr ir sadarbība starp vecākiem un skolotāju, lai bērns iegūtu pēc iespējas vairāk.

 

Plašas iespējas

Bērnudārzs piedāvā gan mācības un rotaļas, gan mūzikas un sporta nodarbības. Bērni attīstās daudzpusīgi. Visdrīzāk, ka pirmsskolas izglītības iestādēs ir plašāka:

  • attīstošo spēļu;
  • materiālu;
  • mūzikas instrumentu;
  • sporta inventāra u.c. bāze, kas ne vienmēr visiem ir mājās pieejama.

 

Tas palīdz bērnam redzēt, izmēģināt un piedzīvot vairāk. Pateicoties daudzveidīgu materiālu klāstam, mūsdienās nodarbības ir ļoti radošas un interesantas. Iespējas, kā ieinteresēt un aizraut bērnus, ir plašas.

 

“Tas nenozīmē, ka bērnam pusotra vai divu gadu vecumā jau obligāti būtu jāpavada visa diena bērnudārzā. Piemēram, mūsu skoliņā “Tince” mazie bērni apmeklē pirmsskolas nodarbības un, ja vēlas, tad arī pulciņus. Pēc 1,5 līdz 3 stundām viņi dodas mājās. Nodarbību laikā bērni gan apgūst pirmsskolas programmu, gan komunicē ar citiem,” piebilst Inga.

 

Foto: tince.lv

 

Prasmes, ko bērnudārzā apgūst 2 gadu vecumā

Pirmsskolas mācību programmā tiek izšķirtas vairākas pamata mācību jomas:

  • valodu;
  • sociālā un pilsoniskā;
  • kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā;
  • dabaszinātņu;
  • matemātikas;
  • tehnoloģiju;
  • veselības un fiziskās aktivitātes.

 

I. Marcinkeviča piemin: “Pedagogs vēro, kā attīstās katrs bērns. Pedagogam ir jāprot novērtēt katra bērna spējas, lai mācības noritētu no pakāpes pakāpē.”

 

Bērni šajā vecumā iemācās atšķirt daudzumus - viens un daudz, kā arī iepazīstas ar matemātiskajiem priekšmetiem - liels, mazs. Mācās jaunus vārdus, dažādus pretstatus - augstu, zemu, tuvu, tālu u.c. Mācās dzīvniekus, krāsas, figūras, lielumus, kopsakarības u.c. Saziņai izmanto valodu, kustības, žestus.

 

Foto: tince.lv

 

Nodarbību stils

“Pie mums, Tincē, nodarbības ir dinamiskas, lai noturētu bērna uzmanību. Izmantojam dažādas kustību rotaļas, skaitāmpantiņus, dziesmas. Bērni šķiro lielas bumbas, mazas bumbas, mazi čiekuri mazā grozā, bet lielie - lielā grozā. Sarkans putns lido uz sarkanu būrīti, bet zaļš - uz zaļu,” stāsta privātā bērnudārza vadītāja.

Pirmkārt, bērnudārzs ir vieta, kur mazie bērni sāk mācīties patstāvību, prasmi saraudzēties ar citiem vienaudžiem, komunikāciju. Sākumā divgadīgie bērni spēlējas vieni, individuāli, bet darbojoties kolektīvā, viņi vēro citus bērnus un sāk izprast komunikāciju, draudzību.

 

Bērni vērotāji - arī no tā ir liels ieguvums

Inga stāsta: “Ņemot vērā, ka Tincē piedāvājam iespēju apmeklēt attīstošās nodarbības, vecāki izvēlas savu bērniņu vest uz nodarbībām, lai bērns jau socializējas un pierod pie citiem vienaudžiem. Ir bērni vērotāji. Nodarbībās bērns tikai vēro, bet mājās atkārto to, ko skoliņā redzējis. Piemēram, tuk - tuk - tuk taisīsim būrīti ar āmuru. Nodarbībā āmuru neņēma, bet mājās veda tēti pie instrumentu plaukta, lai ņemtu āmuru un rotaļu atkārtotu kopā ar tēti un mammu.”

 

Rotaļas, kas spēlētas nodarbībās, vecāki kopā ar bērnu var atkārtot arī mājās. Nodarbības ir pa tēmām, tiek iekļauti valodas uzdevumi, matemātiskie priekšmeti, kustību rotaļas, attīstošās spēles. Ir klāt pārsteiguma vai rotaļu moments, lai bērns būtu ieinteresēts.

 

Būtiski, lai nodarbībās tiek izmantoti dabīgi materiāli, piemēram:

  • klīsteris līmēšanai;
  • miltu-sāls mīkla veidošanai;
  • magoņu sēklas, ķimenes u.tml. dekorēšanai;
  • čiekuri, āboli, lapas u.tml. kā uzskates materiāli.

 

Bērniem divu gadu vecumā ir svarīgi darboties ar dažādām faktūrām, attīstīt pirkstu sīko motoriku, kas palīdz valodas un citu prasmju apguvei.

 

Foto: tince.lv

 

Vērts piebilst, ka bērnam bērnudārzs ir jāapmeklē ar prieku, lai ir vēlme nākt, piedalīties nodarbībās, socializēties. Kā uzsākt pirmsskolas gaitas, lai tas bērnā neradītu trauksmi?

 

Adaptācijas process, uzsākot bērnudārza gaitas

Kāds adaptējas mēneša laikā, kāds trīs vai ilgāk - katrs bērns individuāli. Tādēļ vēlams, lai izvēlētais pašvaldības vai privātais bērnudārzs nav noteicis konkrētu adaptācijas periodu, kurā būtu jāiekļaujas. Kad bērnam ir uzticība pedagogiem un bērns ir iepazinis vidi, viņš labprātīgi paliek viens. Kad bērns nāk ar prieku, bez raudāšanas, viņš ir gatavs darboties viens bez savas tuvās personas, taču nereti vecākiem ir nedrošības sajūta, kas notiek aiz bērnudārza durvīm, kādi ir pedagogi, kāds ir nodarbību saturs.

 

“Tincē adaptācijas periodā kopā ar bērnu nodarbībās piedalās arī kāds no vecākiem vai cita tuva persona. Bērnam ir grūtāk adaptēties, pierast pie jaunas vides, ja viņš ir stresā. Bērns kopā ar sev pazīstamu cilvēku jūtas drošāk, ir gatavs iesaistīties nodarbībās, rotaļās. Darbojoties kopā ar vecākiem vai aukli adaptācijas process ir dabīgāks,” paskaidro vadītāja.

 

Kad bērns pa bērnudārza durvīm ienāk drošs un priecīgs, telpā nemeklē savu personu, viņš ir gatavs nodarbības apmeklēt bez mammas vai auklītes. Arī patstāvībai ir savas priekšrocības.

 

Bērns kļūst neatkarīgāks

Bez vecāku klātbūtnes bērnudārzā bērnam tiek veidota patstāvība. Bērns pats:

  • mācās saģērbties, pārvilkt apavus;
  • mācās mazgāt rokas, aiziet uz tualeti;
  • uzdod jautājumus;
  • veido komunikāciju ar citiem pieaugušajiem - pedagogiem;
  • socializējas ar citiem bērniem u.tml.

Bērns reizēm jūtas brīvāk, atļaujas pats daudz vairāk izpausties pēc savām vēlmēm, pēc savas idejas.

 

Alternatīva ierastajam bērnudārzam

Lai bērnu daudzpusīgi attīstītu, mācītu socializēšanās prasmes un vienlaikus vecāki varētu atgriezties darbā, pietiek vien ar pāris stundām nedēļā. Tas ir veids, kā bērns dabiski un pakāpeniski var pierast pie jaunas vides.

 

Privātais bērnudārzs “Tince” Rīgā, Bruņinieku ielā 19, uzņem bērnus visās pirmsskolas vecuma grupās no 2 līdz 6 gadiem, kā arī piedāvā mazuļu nodarbības bērniem no 1 līdz 2 gadiem kopā ar māmiņām. “Tince” ir licencēta pirmsskolas izglītības iestāde, kurā strādā profesionāli, zinoši un draudzīgi pedagogi.

 

Foto: tince.lv

 

Nelielas grupiņas

Lai katram bērnam nodrošinātu individuālu pieeju, vienā grupā ir ne vairāk kā 12 bērni. Nodarbības tiek plānotas atbilstoši bērnu vecumam un spējām, iekļaujot rotaļu elementus, kas palīdz mācīties interesantā veidā.

 

“Mums ir svarīgi, ko bērns mācēs, absolvējot mūsu skoliņu. Tādēļ katrs skolotājs velta individuālu uzmanību ikvienam bērnam. Vienlaikus rūpējamies par to, lai bērniem šeit ir interesanti un patīkami, lai ir plaša attīstošo rotaļlietu izvēle, lai telpas ir mājīgas,” piemin “Tince” vadītāja.

 

Foto: tince.lv

 

Nodarbību ilgums un cena

Nodarbību ilgums ir no 1 līdz 3 stundas atbilstoši bērna vecumam. Ja ir nepieciešams, bērns skoliņā var uzturēties arī ilgāk. Nodarbības iespējams apmeklēt katru dienu vai pēc izvēles retāk. Ir pieejams arī pašvaldības līdzfinansējums, tādējādi vecākiem mēnesī jāpiemaksā vien 20 eiro līdz 35 eiro atkarībā no bērna vecuma grupas. Mācību maksā ir iekļauti visi vajadzīgie materiāli. Nav iestāšanās un dokumentu noformēšanas maksas.

 

Bezmaksas nodarbība jaunajiem klientiem

Ar kodu “MAMMAMUNTETIEM.LV” saņemiet 100% atlaidi pirmajai nodarbībai jebkura vecuma bērnam. Pirmā nodarbība bez maksas. Atlaide spēkā jaunajiem klientiem, piesakoties līdz 31.05.2022. pa e-pastu tince2@inbox.lv vai tel. 26584053!

 

Šis bezmaksas piedāvājums ir spēkā ikvienam jaunam klientam neatkarīgi no tā, vai tiek slēgts līgums un bērniņš turpinās apmeklēt attīstošās nodarbības.

 

Foto: tince.lv

 

“Esam priecīgi, ka vecāki izvēlējušies tieši mūs un mūsu skoliņā mācās gan vecākie, gan jaunākie ģimenes bērni. Šī lojalitāte ir pierādījums tam, ka mums rūp bērnu izglītība un labsajūta. Paldies par uzticēšanos,” saka vadītāja un pirmsskolas pedagogs Inga Marcinkeviča.

 

Plašāku informācijas par privāto skoliņu  “Tince” lasiet mājaslapā www.tince.lv vai arī Facebook lapā ŠEIT!