Kam pievērst uzmanību, izvēloties gultu bērnam?

Augšanas jeb somatotropais hormons izstrādājas miega laikā un ir nozīmīga pilnvērtīgas bērna attīstības daļa, tāpēc ir svarīgi nodrošināt atvasei piemērotu guļvietu, kas ļautu kārtīgi izgulēties, atpūsties un atjaunot spēkus jauniem dienas piedzīvojumiem.
Bērna gultas meklējumus sāc ar gultas veida izvēli, vadoties pēc bērna vecuma un viņa prasmēm.

FOTO: Publicitātes foto

Bērna gultas meklējumus sāc ar gultas veida izvēli, vadoties pēc bērna vecuma un viņa prasmēm.

Kam pievērst uzmanību bērnu gultas izvēles procesā? Uzzini turpinājumā!

 

Gultas veids

Pirmais faktors, kas nosaka bērnu gultiņas izvēli, ir gultas veids. Bērnistabas mēbeles miegam, vadoties pēc atvases vecuma, tiek iedalītas 3 grupās:

  • zīdaiņu gultiņa;
  • bērnu gulta;
  • skolēnu gulta.

 

Bērnu gultas tiek iedalītas sīkāk kā:

  • izvelkamā gulta;
  • gulta ar skapīšiem (cabin bed);
  • dubultā gulta (trundle bed).

 

Savukārt, skolēnu gultu sīkāks iedalījums ietver:

  • parastās vienvietīgās gultas (single bed un twin bedatkarībā no gultas izmēra);
  • gultas ar skapīšiem (cabin bed);
  • divstāvu gultas;
  • paaugstinātās gultas (treehouse bed);
  • gultas ar papildfunkcijām (loft bed);
  • izvelkamie dīvāni.

Bērna gultas meklējumus sāc ar gultas veida izvēli, vadoties pēc bērna vecuma un viņa prasmēm, spējām (runājot par gultas augstumu un nokļūšanu gultā).

 

Gultas izmērs

Nākamais gultas izvēli noteicošais faktors ir gultas izmērs. Šeit jāņem vērā:

  • bērna vecums;
  • bērna garums;
  • bērna svars;
  • telpas izmērs.

Vadīties pēc atvases vecuma vien, izvēloties gultu, nav prātīgi, jo katrs bērns vienā un tajā pašā vecumā ir atšķirīgs – kāds ir garāks, kāds smagāks. Tā kā bērnu istabas mēbeles tiek apzīmētas arī ar svara ierobežojumiem, būtu vērts atmest bērna vecumu kā noteicošo faktoru, tā vietā vadīties pēc mazā svara, garuma un spējām droši pārvietoties pa istabu, kāpelēt.

 

 

Runājot par telpas izmēru kā vienu no gultas izmēra noteicošajiem faktoriem, ir jāatceras – nav jēgas no lielas gultas bērniem, ja to nevar atbilstoši novietot bērnistabā un atvēlēt papildus vietu rotaļu platībai. Šeit jāņem vērā gan pati telpas platība, gan tas, cik telpā ir iemītnieku. Ja Tev ir 2 bērni un 9 kvadrātmetrus liela bērnistaba, prātīgi būtu izvēlēties divstāvu gultu nevis divas vienvietīgās gultas, bet, ja istabā ir viens iemītnieks vai divu bērnu istabas platība ir 20 kvadrātmetri, var droši lūkoties vienvietīgo gultu virzienā.

 

Gultas dizains

Trešais faktors, kas jāņem vērā, izvēloties bērnu mēbeles, ir to dizains. Mazuļiem, kam ir iestājies “multeņu periods”, ļoti patiks gultiņas animācijas filmu tēlu (piemēram, auto gulta “Zibens Makkvīns”) vai mīļāko rotaļlietu (kosmosa kuģis, lidmašīna, krokodils, zivs) veidolā. Tāpat mazajiem patiks gultas ar multfilmu varoņu apdrukām (piemēram, Elza, Olafs, Anna, Svens un Kristofs no “Ledus sirds” ar līmplēvi uzdrukāti uz gultas karkasa).

 

Savukārt, vecākiem bērniem (10+ g.v.) drīzāk patiks gaumīgas, lakoniskas, ne tik bērnišķīgas gultas. Piemēram, daudzfunkcionālā loft gulta ar vietu rakstāmgaldam vai atpūtas stūrītim ļoti patiks pamatskolēniem, jo ļaus sajusties kā “lieliem cilvēkiem” ar savu personīgo telpu darbam un atpūtai.

 

 

Materiāli

Ceturtais vērā ņemamais faktors, izvēloties bērnu gultas, ir materiāli, no kuriem tās izgatavotas. Materiālam jābūt izturīgam gan pret triecieniem (jo bērniem patīk lēkāt pa gultu), gan pret kustību (t.i., rāmim jābūt kvalitatīvi sastiprinātam, lai lietošanas laikā tas neizļurkātos).


Gultas sastiprināšanā un apstrādē jābūt izmantotiem drošiem, netoksiskiem līdzekļiem – līmei jābūt bez smakas, cauri rāmja apstrādes līdzeklim ir jābūt redzamam materiālam (ieteicams izvēlēties gultas, kas nav krāsotas). Ar caurspīdīgu vai viegli tonētu laku apstrādātas bērnu koka gultas no priedes ir lielisks drošas guļvietas variants.

 

Cena

Piektais svarīgais faktors bērnu gultiņas izvēlē ir cena. Vai ir vērts izmest kosmisku summu par mēbeli, kas pēc diviem gadiem būs jāmaina, jo mazais būs to pāraudzis? Varbūt tā vietā labāk iegādāties lietotu gultu par krietni zemāku cenu nekā tā būtu, iegādājoties jaunu gultiņu? Ja apsver šo domu, ieskaties AndeleMandele.lv, kur pieejamas mazlietotas bērnu gultas par izdevīgām cenām visu vecumu pārstāvjiem. Ņem atvasi blakus un kopā dodieties gultu medībās Andelē!