Jautājumi un atbildes par mānekļa izvēli un kopšanu

Bērna piedzimšana padara vecāku dzīvi daudzveidīgu un krāsainu, tas apgriež dzīvi otrādi, un jaunajiem vecākiem parādās jautājumi, turklāt bieži vien šiem jautājumiem nav vienas pareizās vai nepareizās atbildes.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Populārākie no tādiem jautājumiem ir šādi – vai mazulim ir nepieciešams māneklis vai ne. Ja nepieciešams tad kāds un cik ilgi.
Pašā nosaukumā bieži vien slēpjas pirmais jautājums, ir pierasts mānekli saukt par knupi, taču knupis ir tas, ko liek uz pudelītes, lai varētu bērnu pabarot vai padzirdīt. Mānekli izmanto divu iemeslu dēļ – lai bērnu nomierinātu un lai veicinātu viņa mutes dobuma attīstību. Tikai dažu formu mānekļi apmierina šī abas prasības. Tie ir tā saucamās ortodontiskās formas mānekļi, kuras pozitīvā ietekme uz mutes dobuma attīstību ir ārstu-stomatologu izstrādāta un pierādīta vairāku gadu desmitu garumā.


Vai manam bērnam ir vai būs nepieciešams māneklis?

Tas ir jautājums, ko sev uzdod jaunās māmiņas. Un patiesībā atbildi var noskaidrot tikai pati māmiņa, rūpīgi vērojot savu mazuli. Speciālisti iesaka pirmajos mēnešos mānekli nelietot, jo šajā laikā tiek veidots pamats veiksmīgai zīdīšanai, vēl nav izstrādājies ēšanas rezīms, un bērns saņem pienu pēc pieprasījuma, līdz ar to mānekļa lietošana var traucēt dabiska zīdīšanas procesa veidošanos, lai gan arī pirmajos mēnešos dažiem bērniem ir tik izteikta zīšanas tieksme, ka māneklis tomēr būs ik pa brīdim nepieciešams. Nebūtu vēlams lietot mānekli pirmajās dienās pēc mazuļa piedzimšanas, vēlāk pieņemot lēmumu lietot vai nelietot, visvairāk jābalstās uz sava bērna vajadzībām, jo katrs mazulis ir īpašs. Ja ir pieņemts lēmums dot savam mazulim mānekli, būtu labi izvēlēties to, kas būtu vispiemērotākais - pēc formas, pēc izmēra un materiāla.
Ortodontiskās formas māneklis jeb šķeltās formas māneklis pēc formas atdarina krūts gala  formu brīdī, kad mazulis zīž, šī atbilsība arī spēj nodrošināt mutes dobuma pareizu attīstību un vienlaicīgi apmierināt bērna žīšanas refleksu. Lai gan no personīgās pieredzes zinu, ka ir bērni, kuri pirmajā mirklī nav sevišķi apmierināti ar formu, jo tās zīšana prasa piepūli līdzīgi kā tas ir, zīžot mammas krūti, taču parasti pēc neilga laika tie pieņem un atzīst šo formu. Nav ieteicams uzreiz pirkt citas un atkal citas formas mānekli, bet gan piedāvāt mazulim pēc laika atkal šo pašu formu. Gadās, ka pats bērns nevēlas mānekli kā tadu, un tad mums, vecākiem, šis mazuļa lēmums ir jāpieņem.


Kāda materiāla mānekli izvēleties?

Tas ir atkarīgs no bērna. Latekss, kas ir dzeltenas krāsas materiāls, ir dabīgs materiāls, mīksts un ļoti elastīgs. Tas pēc kāda laika maina savas īpašības un šajā brīdī ir jāiegādajas jaunu mānekli. Silikons – balts, mākslīgi veidots materiāls, mazliet stringrāks, nav tik elastīgs un tā vizuālas izmaiņas nenotiek tik ātri.

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 


Būtu ieteicams izvēlēties tāda izmēra mānekli, kas atbilst bērna vecumam.


Cik ilgi bērnam ir nepieciešams māneklis?

Katram bērnam tas ir ļoti individuāli, taču ārsti iesaka neveicināt ilgstošu mānekļa lietošanu, jo lielākam bērnam nāksies atteikties, jo bieži vien sarežģītāks ir šis atteikšanās process. Ir ļoti svarīgi uzmanīgi vērot savu mazuli un tad, parasti 8-10 mēnešu vecumā, bērns pats spēj atteikties no mānekļa, un turpmāk tas nebūs vajadzīgs. Taču bieži vien mēs paši ik pa brīdim nevajadzīgi liekam to bērnam mutē, tādējādi vēlāk padarot šo noņemšanas procesu grūtu un sarežģītu, nākas gaidīt to brīdi, kad ar mazuli būs jau iespējams sarunāt un padarīt šo atteikšanos apzinātu. Daudziem ir savi stāsti, kā tas noticis, ir vajadzīga liela izdoma un mīlestība, lai tas notiktu mierīgi un bez uztraukumiem.
Ja māneklis ir izmantots, tad kad tas ir nepieciešams bērnam, nevis mūsu, vecāku, ērtībai, tad arī atteikšanās process ir viegls.


Vai māneklis ir jāmazgā un pat jāsterilizē?

Nekādā gadījumā nevajadzētu likt savā mutē bērna mānekli, knupi vai karotīti un tad dot to atkal bērnam, jo pieauguša cilvēka siekalas satur daudz un dažādas baktērijas, tai skaitā arī kariesa ierosinātājus. Un praktiski tas nozīmē uzdāvināt savam bērnam problēmas nākotnē. Bērna aprūpes priekšmetus ir jāmazgā un pirmajos bērna dzīves mēnešos arī  jāsterilizē. Ir svarīgi arī mainīt mānekļus tā, kā to paredz ražotājs reizi 1-2 mēnešos, nevis lietot gada garumā. Pareizi izvēloties, lietojot un kopjot mānekļus, tie padarīs mazuļa un mammas dzīvi mierīgāku un sekmēs bērna attīstību.