Vecmāmiņas darba devējs izvarojis mazmeitiņu

Kādas sievietes darba devējs vairākas reizes seksuāli izmantojis savas darbinieces piecus gadus veco mazmeitiņu. Šo drausmīgo gadījumu portālam pastāstīja Tiesībsarga biroja vecākā juriskonsulte Laila Grāvere, ziņo www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tiesībsarga birojā par šo lietu uzzināja, kad vietējā bāriņtiesa sūdzējās par policiju, kas novilcinot lietas izmeklēšanu. Pārbaudē secināts, ka izmeklēšanā pārkāpumu nav, taču ierosināta krimināllieta pret bāriņtiesu, kura nebija iejaukusies jau pie pirmajām aizdomām par seksuālu vardarbību pret meitenīti.

Meitenes uzvedība liecina par seksuālu izmantošanu
Tā kā piecus gadus vecā meitene atradās vecmāmiņas aizbildniecībā, bāriņtiesai bija pienākums ik gadu apmeklēt meiteni un pārliecināties par viņas dzīves apstākļiem. Abas dzīvojušas pie vecmāmiņas darba devēja. Kārtējās pārbaudes laikā secināts, ka piecgadīgās meitenītes gulta atradās vienā istabā ar vecmāmiņas darba devēja gultu.
Savukārt pati vecmāmiņa, kā raksta tvnet.lv, naktis pavadīja lauku mājas otrā galā, kur nedz dzirdēja, nedz redzēja saimnieka guļamistabā notiekošo.
Pārbaudes laikā bāriņtiesai radušās aizdomas par seksuālu izmantošanu (uz to norādīja gan gultu novietojums, gan meitenes uzvedība) un tā ieteikusi vecmāmiņai gulēt vienā istabā ar meiteni. Taču pēc tam bāriņtiesas darbinieki nepārliecinājās, vai viņu ieteikums tiek īstenots, tādēļ meitenīte, iespējams, cieta vēl ilgāku laiku.

Bieži vien cietušie par to nerunā, jo viņiem ir kauns. Īpaši izteikti tas ir laukos, kad cilvēki nevēlas, lai par viņu "nesmukumiem" uzzinātu kaimiņi.

Izmantotāji ir radinieki vai vecāku uzticības personas
Grāvere uzsvēra, ka bāriņtiesas darbiniekiem jau pie pirmajām aizdomām vajadzēja iejaukties, un vecmāmiņu šajā gadījumā var saukt pie kriminālatbildības par neziņošanu vai pat līdzdalību bērna seksuālā izmantošanā. Speciāliste atzina, ka bērnu seksuālās izmantošanas ziņā ļoti liela ir slēptā noziedzība, par kuru cietušie bieži vien nerunā. "Tie gadījumi, kas nonāk policijas redzeslokā, ir ļoti maza daļa no tā, kas notiek."
Klusēšana saistīta ar dažādiem iemesliem, piemēram, emocionālo un finansiālo atkarību no pāridarītāja. Šajā gadījumā meitenīte, iespējams, saprata – ja viņa nepakļausies nelietīgā vīrieša prasībām, viņš padzīs vecmāmiņu no darba.
Tāpat iespējams, ka piecgadīgā meitenīte neapzinājās, ka ar viņu tiek darīts kaut kas slikts. "Bērns varētu domāt, ka tā dzīvo visi, ka tas ir normāli. Bērns nezina, ka tā nav dzīves norma. Viņš nezina, ka tas ir slikti, nosodāmi un kriminālsodāmi," stāstīja Grāvere.
Ja bērns neiet bērnudārzā un netiekas ar citiem vienaudžiem, viņš ilgāku laiku var saglabāt sajūtu, ka gulēt kopā ar saimnieku ir normāli. Bieži vien cietušie par to nerunā, jo viņiem ir kauns. Īpaši izteikti tas ir laukos, kad cilvēki nevēlas, lai par viņu "nesmukumiem" uzzinātu kaimiņi. Tāpat varmāku upuriem varētu trūkt informācijas, kur un kā var saņemt palīdzību.
Visbiežāk pedofili ir ģimenei tuvi cilvēki, piemēram, patēvi un onkuļi, bieži vien ir bērnu un vecāku uzticības personas. Tas situāciju padara vēl sarežģītāku un grūtāk pierādāmu.

Pārbaudes laikā bāriņtiesai radušās aizdomas par seksuālu izmantošanu (uz to norādīja gan gultu novietojums, gan meitenes uzvedība) un tā ieteikusi vecmāmiņai gulēt vienā istabā ar meiteni.

Ejot gulēt, mazā apģērbjas
Kasjauns.lv jau rakstija, ka pedofilu visapdraudētākie ir tādi bērni, kam trūkst emocionālo attiecību ar mammu, tēti vai cilvēku, kas uzņēmies vecāku lomu. Viņi šo saikni meklē kur citur. Un pedofili ir gatavi sniegt atbalstu, uzklausīt, kopīgi spēlēties, pastaigāties.
„Vecākiem jāmāca bērniem pasargāt sevi, jāmāca, ka ir situācijas, kad jāsaka – nedari tā, ej prom, pateikšu mammai vai vecmāmiņai. Ģimenē, kur ir labas attiecības, bērnam jau laikus iemāca, ko ar viņu var un ko nevar darīt. Jāpaskaidro – tev ir roka, kuru dodam bērnudārza biedram, plecs, uz kura var likt roku, bet ir intīmās daļas, kuras neviens cits nedrīkst aiztikt. Ja kāds to grasās darīt, uzreiz nāc un saki man!” Tāpat ir svarīgi, lai bērnam ģimenē nebūtu allaž jāuzklausa – man nav laika tagad tevī klausīties, atgādina centra „Dardedze” pārstāve Laila Balode. Otra riska grupa ir ielu bērni un tie, kas aug bērnunamos, jo viņiem vienkārši nav cilvēka, no kā saņemt emocionālo atbalstu.
Pieaugušie bērna neadekvāto uzvedību mēdz norakstīt uz slikto audzināšanu, neaizdomājoties, ka tā var būt arī sekas seksuālai vardarbībai. Piemēram, internātskolās ir virkne bērnu, kas, ejot gulēt, nevis noģērbjas, bet apģērbjas. „Audzinātāja brīnās, cik nedisciplinēts bērns, nav iemācījies, ka, gulēt ejot, jānovelk drēbes. Taču izrādās, viņš tā dara, lai kādam, kurš pie viņa naktī lien gultā, būtu grūtāk piekļūt ķermenim. Vai arī naktī bērns maina atrašanās vietu – aizmieg gultā, bet trijos naktī, kad auklīte iet apgaitā, atrodas skapī vai zem gultas, neapzināti pasargājot sevi no iespējamās vardarbības,” stāsta centra “Dardedze” speciāliste.­

Reklāma
Reklāma

 

IZLASI ARĪ: Mammas vīrietis mani seksuāli izmantoja. Mamma to zināja...

 

Avots: www.kasjauns.lv