Rauga mīkla. Mīklas gatavošanas recepte

FOTO: Shutterstock.com

Ūdeni vai pienu sasilda līdz 30 – 35 grādiem, pievieno pusi izsijātu miltu, atšķaidītu raugu un samaisa šķidru mīklu – ieraugu, pārkaisa to ar 0,5 – 1 cm biezu miltu kārtiņu, trauku pārsedz ar vāku vai tīru drānu un siltā vietā raudzē 1 – 1 ½ stundas. Ieraugs ir uzrūdzis, ja tas palielinājies tilpumā divas reizes, virspusē redzamas plaisas un gāzes pūslīši un, uzsitot ar roku, ieraugs saplok.
Uzrūgušam ieraugam pievieno atlikušos miltus (5 – 6% miltu atstāj mīklas izstrādājumu veidošanai), izšķīdinātu sāli, sviestu (vai augu eļļu), kas saputots ar cukuru un olām vai tikai ar olu dzeltenumiem, garšvielas un mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga, atdalās no rokām un trauka malām. Mīklu nolīdzina, pārkaisa ar miltiem, traukam uzliek vāku vai drānu un siltā vietā raudzē 1 – 2 stundas.
Rūgšanas laikā mīklu vienu vai divas reizes saspaida.

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004
 

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • Sviests vai augu eļļa
  • Raugs
  • Milti
  • Ūdens vai piens