Kā tēvam pareizi audzināt meitu

Tēvam vienam uzaudzināt meitu, iespējams, ir viens no lielākajiem izaicinājumiem viņa dzīvē. Kā rīkoties, ja līdzās nav meitenes mātes, un tikt galā ar mulsinošajiem jautājumiem, kas skar meitas seksualitāti, atbild pārmaiņu treneris Arturs Šulcs. Padomi noderēs visiem meitu tēviem!

Tēvam vienam uzaudzināt meitu, iespējams, ir viens no lielākajiem izaicinājumiem viņa dzīvē. Foto iesūtījusi Agnese Kalniņa, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tēvam vienam uzaudzināt meitu, iespējams, ir viens no lielākajiem izaicinājumiem viņa dzīvē. Foto iesūtījusi Agnese Kalniņa, mammam.lv reģistrētā mamma

Cilvēks sabiedrībā nedzīvo viens. Ir būtiski, lai vīrietis, kas palicis viens ar meitu, neiestrēgtu vientulībā un veidotu jaunas attiecības ar sievieti, citādi zemapziņā viņš sāk pretendēt uz meitu kā savu sievieti. Tēvs var nevest mājās savu draudzeni, ja nevēlas; šī sieviete varbūt nekļūs par nākamo sievu vai meitenes pamāti, taču viņa var būt draudzene, ar kuru meitenei aprunāties par sieviešu lietām. Kā paraugs meitenei var kalpot arī tante, vecmāmiņa, draudzenes mamma, skolotāja vai jebkura cita sieviete, kas ir gatava sniegt bērnam atbalstu un padomu.


Pirmās mēnešreizes
Svarīgi, lai katrā vecumposmā bērns saņemtu atbilstīgu izglītību, kas saistīta ar viņu kā noteikta dzimuma pārstāvi. Agrāk vai vēlāk tēvam būs meitenei jāizstāsta, kas ir mēnešreizes. Tā ir robeža, kad viņa no mazas meitenes kļūst par lielu meiteni. Vīrietim varētu būt grūti par to izstāstīt meitai, tāpēc būtu labi, ja praktiskas lietas — kā lietot higiēniskās paketes vai tamponus, kā apmazgāties u. tml. — viņai varētu izstāstīt un parādīt kāda sieviete, piemēram, skolas māsiņa, iesaka seksologs. Tāpat pienāks laiks, kad būs jārunā par seksu un izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības.

Tēviem patīk meitas lutināt. Viņi vēlas pasargāt savu princesīti no visa ļaunā un gluži kā bruņinieki baltā zirgā steidz palīgā ikreiz, kad meita pakrīt vai nevar kaut ko izdarīt pašas spēkiem.


Mazgāšanās un kailums
Cik ilgi tēvs drīkst piedalīties savas meitas mazgāšanā? „Mazgāt 11–12 gadu vecu meiteni, lai arī savu meitu, nebūs īsti komfortabli nevienai no pusēm,” atbild Arturs Šulcs. „Pats par sevi kailums neko sliktu nedara un nav nekas nosodāms — ir ģimenes, kurās vecāki bērnu priekšā visu laiku staigā kaili. Tomēr apmazgāšana un mazgāšana ir saistīta ar pieskārieniem. Šeit robeža varētu būt trīs līdz piecu gadu vecums, līdz kuram bērnam pašam jāapgūst, kā nomazgāties. Svarīgi ir iemācīties atdalīties no bērna — tēvs nevar mazgāt meitu līdz precību vecumam.”

Reklāma
Reklāma


Izlutinātā princesīte
Tēviem patīk meitas lutināt. Viņi vēlas pasargāt savu princesīti no visa ļaunā un gluži kā bruņinieki baltā zirgā steidz palīgā ikreiz, kad meita pakrīt vai nevar kaut ko izdarīt pašas spēkiem. Taču bērnam jāapgūst, kā tikt galā ar dzīves piespēlētajām nedienām — vai tas būtu sāpīgs kritiens no šūpolēm vai matemātikas uzdevums. Pārspīlēta vēlme pasargāt un atrisināt visas problēmas meitas vietā vēlāk atspēlēsies — meita vai nu sadumposies, vai kļūs pārāk atkarīga no tēva. Ir jāļauj meitai kļūdīties, lai viņa iemanto pašapziņu un pārliecību par saviem spēkiem, balstoties uz pašas veiksmīgo un pozitīvo pieredzi.


Pārlieka stingrība
Ja tēvs viens audzina meitu, nereti meita tiek ļoti ierobežota un uzmanīta — tēvs neļauj iet uz ballītēm, krāsoties un vilkt augstpapēžu kurpes, tādējādi apspiež plaukstošo seksualitāti. „Tas ir incestuāla tētiņa portrets,” skaidro seksologs. „Vienalga, vai meitene aug pilnā ģimenē vai tikai kopā ar tēvu, jāatceras, ka bērns nepieder vecākiem. Bērns ir autonoma būtne, un viņam ir tiesības uz savu seksualitāti. Dodiet bērnam personisko brīvību!” Nevajag aizliegt konkrētajiem vecuma posmiem raksturīgās lietas. Ir vecums, kad meitenes sāk krāsoties, vilkt augstpapēžu kurpes, nēsāt krūšturi — arī tad, ja krūtis vēl ir tikai plaukstoši pumpuri.
Ja tēvs šīs izpausmes meitai aizliedz, tas liecina, ka viņš pretendē uz meitas seksualitāti. Kam viņš viņu glabā? Vai sev? Kad būs tas brīdis, kad meitai atļaus kļūt pieaugušai? 18 gados būs par vēlu mācīties sākt krāsoties. Sociālās prasmes tiek apgūtas daudz agrāk, meitenei sākot komunicēt un izklaidēties ar vienaudžiem, iemācoties izcīnīt savu vietu zem saules, sevi pasniegt, priecāties, koķetēt, draudzēties. Ap 40 gadiem vecāku apspiestas sievietes nāk pie seksologa un sūdzas, ka nespēj izveidot attiecības. Turklāt bērnu seksualitāti apspiež ne tikai tēvi, bet arī mātes, rāda Artura Šulca pieredze.


Konsultēja: Arturs Šulcs, pārmaiņu treneris