Vai taisnība, ka sonogrāfija kaitē mazulim?

Ultrasonogrāfijas (USG) izmeklēšana grūtniecības laikā ir izcils un vērtīgs sasniegums medicīnā, taču vecāki bieži jautā, cik tad bieži tā jāveic, jo dzirdēts, ka dažu māmiņu šādi izmeklē katrā ikmēneša vizītē. Un otrs jautājums: vai manam mazulim USG nekaitēs? Atbild ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple (Ģimenes veselības centrs Stārķa ligzda, www.starkaligzda.lv).

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Ir secināts, ka lielās farmakoloģijas industrijas par jaunu izgudrojumu publicē vienu pētījumu ar sliktiem rezultātiem pret pieciem labiem. Līdz ar to ir skaidrs, ka patiesību, piemēram, par hormonālās kontracepcijas ietekmi uz mūsu ķermeni, intrauterīnās spirāles lietošanu, vitamīniem un arī ultrasonogrāfiju mēs uzzināsim vēlu vai nekad. Pagāja 15 gadi kopš pirmo hormonālo tablešu lietošanas, kad mēs vispār sākām runāt par to iespējamo kaitīgumu. Tad nonācām līdz aizdomām par kancerinogenitāti, asinsreces traucējumiem, psihoemocionālā līdzsvara zudumu. Tikai tad sāka spriest, ka, iespējams, devas par lielu un ka varbūt šīs tabletes nav nemaz tik nekaitīgas.

Iespējams, kavē mazuļa augšanu
Līdzīgu slavas gājienu sākusi iet ultrasonogrāfija. Es neesmu pret USG — arī Stārķa ligzdā tagad var veikt 3D USG —, uzskatu, ka tā ir ļoti vērtīga un informatīva izmeklēšanas metode, un man ir prieks, ka tā atradusi savu vietu ginekoloģijā. Un tomēr — katra laba lieta jālieto zināmām vajadzībām ar apziņu, ko īsti mēs gribam atrast un izvērtēt. Apzinoties, ka nav maizītes bez garoziņas, jo arī USG ir savas blakusparādības. USG uzsilda cietās audu struktūras, un mazulim viscietākie ir skrimšļu veidojumi, kas vēlāk pārkaulojas. Kaulaudos notiek asinsrade. Ilgstošas ultrasonogrāfijas laikā (atzīmēsim, ka 3D sonogrāfija ilgst 20 – 30 minūtes) topošie kaulaudi uzsilst. Kādu ietekmi kaulos esošo smadzeņu uzsilšana atstāj uz mazuļa asinsradi, neviens īsti nav pētījis. Ir aizdomas par to, ka tajā dienā, kad bērniņš skatīts sonogrāfijā, aizkavējas viņa augšana, jo ultraskaņas viļņi palēnina šūnu dalīšanās ciklu. Pagaidām nekādas redzamas, paliekošas sekas no USG pielietošanas ginekoloģijā un dzemdniecībā nav izpētītas, bet varbūt jāpagaida ilgāks laiks, jo sonogrāfija ir salīdzinoši jauna izmeklēšanas metode. Arī USG tiek veidoti arvien modernāki. Tomēr aicinu jaunās māmiņas bez īstas nepieciešamības no USG izmeklējumiem katrā vizītē atturēties.

USG jāveic ar konkrētu mērķi:
•    USG pirmajā grūtniecības trimestrī (līdz 12. grūtniecības nedēļai) — palīdz precizēt mazuļa vecumu un līdz ar to arī paredzamo dzemdību termiņu, dod norādes par mazuļa novietošanos dzemdes dobumā. Šajā laikā USG nepieciešama arī, ja nav zināms pēdējo mēnešreižu datums, radušās aizdomas par iedzimtu mazuļa patoloģiju iespēju vai ir grūtniecības pārtraukšanās draudi.
•    Līdz 14. nedēļai USG mērķis ir pamanīt iedzimtas mazuļa patoloģijas. Šajā vecumā pieredzējis ārsts var noteikt arī mazuļa dzimumu.
•    30.–34. nedēļā USG izvērtē mazuļa attīstību, guļu, placentas attīstību un novietojumu. Skaidrāk saskatāmi jau gandrīz pilnībā izveidojušies mazuļa orgāni.
•    Plānojot mājdzemdības, mēs cenšamies veikt vēl vienu sonogrāfiju apmēram 38. nedēļā, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā, un mājdzemdības var notikt.

Tātad normāli ritošas grūtniecības laikā pietiek ar divām trim sonogrāfiskajām izmeklēšanām.”

 

Reklāma
Reklāma