Zīdīšana: krūšu galu plīsumi un to kopšana

Barošana ar krūti ir īpašs mirklis mammai un bērnam. Diemžēl bieži vien cerīgi uzsāktā zīdīšana draud ātri beigties, jo katra barošanas reize mammai saistās ar ļoti sāpošiem, pat asiņojošiem krūšu galiem. Tā nav jābūt! Zīdīšanas konsultante Sandra Lase “Mammamuntetiem.lv” stāsta par izplatītākajām kļūdām, kuras pieļauj jaunā māmiņa, sākot zīdīt mazuli.

Ja sāp visu zīdīšanas laiku, tas nozīmē, ka bērns traumē krūtsgalu, ar laiku tur parādās plaisas, saberzumi, tulznas, un ir jāmeklē palīdzība

FOTO: Shutterstock.com

Ja sāp visu zīdīšanas laiku, tas nozīmē, ka bērns traumē krūtsgalu, ar laiku tur parādās plaisas, saberzumi, tulznas, un ir jāmeklē palīdzība

Rakstu sēriju "Saudzīga ādas kopšana" atbalsta ziede ādas bojājumu ārstēšanai RECREOL
 


Sāpoši krūšu gali

Pirmais, kas ir jāielāgo, – ja bērns zīž pareizi, tad zīdīšana nebūs sāpīga. Maksimālais laiks, kas var radīt diskomforta sajūtu, ir pirmās 30 sekundes, kad bērns satver krūtsgalu. Daudzas mammas, kas zīda pirmo reizi, domā, ka sāpēm ir jābūt un ka pie tām ar laiku var pierast. Bet tas ir tāpat kā ar kurpēm, kas nopirktas par mazu, – ja uzvelkot nederēs, tad visu laiku mocīsies un nebūs ērti. Tāpat ar zīdīšanu – tai ir jābūt nesāpīgai jau no paša sākuma.

 

Speciālas krūts uzmavas plaši izmanto un iesaka lietot dzemdību nodaļās, bet diemžēl uzmava kopumā nav risinājums nepareizam satvērienam zīdīšanas laikā, jo tā to nelabo

 

Ja sāp visu zīdīšanas laiku, tas nozīmē, ka bērns traumē krūtsgalu, ar laiku tur parādās plaisas, saberzumi, tulznas, un ir jāmeklē palīdzība. Visbiežāk situāciju var izlabot pavisam vienkārši – atrodot bērnam ērtāku zīdīšanas pozu. Tad viņš sāk pareizāk satvert krūti, līdz ar to process kļūst nesāpīgs. Vēl iemesls sāpīgai zīdīšanai var būt paaugstināts tonuss bērna mutei vai vienā ķermeņa pusē, tāpēc mazulis nevar ieņemt ērtu zīdīšanas pozu. Arī saīsināta zemmēles vai virslūpas saite var traucēt krūtsgalu noturēt mutē, līdz ar to zīšana ir sāpīga.

Ar saplaisājušu krūšu galu problēmu vajadzētu tikt galā dažu dienu laikā. Plaisas noteikti ir jāsadziedē, jo tie ir vārti infekcijai. Tā kā mammai pēc grūtniecības un dzemdībām ir pazemināta imunitāte, šādi iekaisumi veidojas ātrāk.
 


Kā kopt saplaisājušus krūšu galus?

  • Ļoti labs līdzeklis, kas neveido kreveli un nav jānomazgā pirms krūts došanas, ir lanolīns.
  • Vairākas dienas laiku pa laikam jāpastaigā pa māju bez krūštura, lai krūtīm ir gaisa peldes.
  • Ja krūtsgals ir ļoti bojāts, 1–2 dienas pienu atslauc un dod bērnam ar pudelīti. Pa to laiku plaisas un brūces sadzīs.
  • Ja dzīšana ir lēna, iespējams, vainīga ir piena sēne vai bakteriāls iekaisums, kas traucē krūšu galu dzīšanai. Tad ir jāvēršas pie ārsta.

 

Ar saplaisājušu krūšu galu problēmu vajadzētu tikt galā dažu dienu laikā. Plaisas noteikti ir jāsadziedē, jo tie ir vārti infekcijai

 

Ja krūtis ir ļoti cietušas, zīšanas laikā no tām var sūkties asinis. Lai arī tas nav pats skaistākais skats, jāsaprot, ka bērnam asinis no mammas nav bīstamas. Paēdis pienu, viņš var atgrūst asiņaināku pieniņu vai asinis var redzēt vēdera izejā, bet tas izskatās briesmīgāk nekā patiesībā ir. Par asinīm mammas pienā nav jāuztraucas, taču situāciju nevajag ielaist tik tālu pašas mammas veselības un labsajūtas dēļ.
 


Krūts uzmavas

Speciālas krūts uzmavas plaši izmanto un iesaka lietot dzemdību nodaļās, bet diemžēl uzmava kopumā nav risinājums nepareizam satvērienam zīdīšanas laikā, jo tā to nelabo. Uzmavu bērns zīž kā pudeles knupi – ar šauru muti, līdz ar to nav tik svarīgā platā satvēriena, ko vajag, lai zīstu krūti. Tāpat caur uzmavām sliktāk tiek stimulēta krūts, zīdainis sliktāk izēd krūti vai reizēm vispār vairs negrib to ņemt.
 

 

Ievilkti krūšu gali

Vizuāli ievilkti vai plakani krūšu gali nav uzskatāmi par traucēkli zīdīšanai. Kamēr bērns nav piedzimis un pielikts pie krūts, šis process nav paredzams. Kad mazulis piedzimst, viņu liek uz mammas vēdera. Pēc aptuveni 20–30 minūtēm viņam parasti rodas krūts meklēšanas reflekss, viņš atrod krūtsgalu un pats sāk zīst. Zīdīšanas pozas iesaka balstīt uz bioloģiski fizioloģiskās pozicionēšanas pamatiem – kad bērns ir uz mammas vēdera, krūtsgals neslīd viņam ārā no mutes. Zīžot viņš var pats izvilkt krūtsgalu un izveidot to piemērotu zīšanai.

 

Ņem vērā!

  • Krūtis zīdīšanai grūtniecības laikā nav jāgatavo, un krūšu gali ar rupju dvieli nav jāberzē!

______________________________________________________________________________

REKLĀMAS INFORMĀCIJA