Ārsts: Arī Vācijā galējie politiskie spēki aicina nevilkt maskas, taču lielākā daļa sabiedrības to neņem vērā

Prasība lietot maskas sabiedriskās vietās Latvijā ir stājusies spēkā tikai pēdējās nedēļas laikā. Eiropas valstīs masku lietošana veikalos un publiskos pasākumos jau ir gandrīz ierasta ikdiena. Tomēr gan šeit, gan tur ir cilvēku grupas, kas aicina ignorēt šo prasību. Par Vācijā novēroto un paša pieredzētu portālam Mammamuntetiem.lv stāsta  ārsts rezidents asinsvadu ķirurģijā Kārlis Mīlbergs, kas strādā Unnas Evanģēliskajā slimnīcā. 

Maskas Vācijā jālieto jau kopš pavasara.

FOTO: Shutterstock.com

Maskas Vācijā jālieto jau kopš pavasara.

- Kā mainījās Tava kā ārsta ikdiena, sākoties Covid?
Pavasarī, sākoties pirmajam Covid-19 vilnim, Vācijā tika būtiski ierobežots stacionāro plānveida operāciju skaits, lai slimnīcas būtu gatavas uzņemt Covid pacientus, ja lielais vilnis līdz mums tiešām atnāktu. Tas jau notika slimīcās, kuras atrodas nelielā radiusā no mums. Ikdienā pacientu intubēšanu un ventilāciju nodrošina anesteziologi un intensīvās terapijas nodaļas speciālisti, taču skaitļiem augot, arī ķirurgiem tika atgādināts, kā veikt šīs manipulācijas un rīkoties ar iekārtām. Tā teikt, bijām nobruņojušies līdz zobiem. Pacientu pieaugums bija pat diezgan jūtams. Slimnīcā izolācijai tika atvēlētas vairākas nodaļas, kuras tika arī piepildītas. Neizpalika arī nāves gadījumi un tie neizpaliek arī šodien, lai gan mazākā apmērā.
Mana slimnīca pirmajā vilnī neatradās infekciju perēkļa zonā, taču tagad rudenī gan. Šobrīd vēl operācijas notiek pilnā sparā par spīti gadījumu skaita pieaugumam.

 

Kopumā sabiedrība ir saprotoša. Vācieši ļoti labi izprot konceptu "viens par visiem un visi par vienu".

 

Konkrēti manu darbu tas ir ietekmējis ar biežāku roku mazgāšanu un dezinfekciju, maskām visas dienas garumā. Arī saziņa ar pacientiem notiek tikai caur maskām. Strādājot uzņemšanā, tiek lietota FFP2 maska. Bieži vien visu dienu tās nenoņemam. Esam izmēģinājuši dažādus modeļus, daudziem mīnuss tāds, ka pēc ikdienas lietošanas ātri sāk veidoties čūlas uz deguna, parādās galvassāpes, jo maskas ir ļoti pieguļošas. Ar parastajām t.s. "ķirurģijas maskām" gan tā nav.

Reklāma
Reklāma


- Vai arī Vācijā ir pretestība no cilvēkiem nēsāt maskas?
Īsi sakot - nē. Kopumā sabiedrība ir saprotoša. Vācieši ļoti labi izprot konceptu "viens par visiem un visi par vienu". Maskas jau kopš pavasara ir jāvelk veikalos, sabiedriskajā transportā, publiskās slēgetās telpās. Atkarībā no Bundesvalsts bija arī ierobežojumi tikties mājsaimniecību starpā. Šobrīd šāda tipa ierobežojumi tiek mikromenedžēti starp perēkļiem.

Protams, ka ir indivīdi, kuri nevelk maskas, taču vācieši tiem nebaidās arī aizrādīt. Arī šeit ir grupējumi, kuros savākušies juristi un/vai ārsti ar karjeras/politiskām/finansiālām ambīcijām, kuri aicina sabiedrību pretoties likumiem un istitūciju ieteikumiem, taču nozīmīgi lielākā sabiedrības daļa tos neņem par pilnu. 

 

Arī šeit ir grupējumi, kuros savākušies juristi un/vai ārsti ar karjeras/politiskām/finansiālām ambīcijām, kuri aicina sabiedrību pretoties likumiem un istitūciju ieteikumiem, taču nozīmīgi lielākā sabiedrības daļa tos neņem par pilnu. 



Slimnīcā ir absolūts pacientu apmeklēšanas aizliegums. Karantīna. Izņēmumi tiek pieļauti tikai ja pacients ir smagi slims, mirstošs vai arī, ja tas ir mazs bērns, tad viens no vecākiem drīkst palikt pa nakti, lai to, piemēram, pirms un pēc operācijas pieskatītu, nomierinātu. Visi to pieņem, saprot, ka tāda ir situācija, un mums visiem tam jātiek cauri. Nevienu neesmu redzējis vēl ar attieksmi: "Man ir tiesības tikt pie sava radinieka, jums mani jālaiž."

Kā jau visās situācijās, kad sabiedrībā valda neskaidrība un saspringums, to cenšas izmantot arī galējie politiskie spēki, aicinot nevilkt maskas, neievērot distances un "skatieties, kā jūs visus esošā valdība izsmej un paverdzina". To redzu arī, skatoties Latvijas ziņas. Aicinu tiem nepadoties.

- Kā pārvarēt ikdienas stresu?
Uztraukties tikai par lietām, kuras varat ietekmēt. Neplēsiet matus par to, ko saviem spēkiem nevarat izmainīt. Un ejiet svaigā gaisā. Pastaigāties, skriet, esiet aktīvi. Veselā ķermenī vesels prāts.