Aptauja: 78 % sieviešu Latvijā ir savs ginekologs

Sievietes veselības uzturēšanā nozīmīga loma ir ginekologam – 78 % aptaujāto Latvijas sieviešu norāda, ka viņām ir savs ginekologs, liecina „Veselības centru apvienības” (VCA) septembrī veiktā aptauja. 

FOTO: Shutterstock.com

Turpretim 12% respondentu atzinušas, ka viņām nav sava ārsta-ginekologa, bet viņas labprāt tādu gribētu.

Aptauja sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv notika, gatavojoties VCA rīkotajai publiskajai ekspertu diskusijai „Svērsim sievietes veselību”, kas risināsies 17. septembrī no plkst. 14.00 līdz 15.15. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē. 

Trīs valsts apmaksāto vēža skrīningu – dzemdes kakla, zarnu un krūts – iespēju pēc atbildīgo institūciju sniegtajiem datiem izmantojuši tikai 20 % Latvijas iedzīvotāju, taču portālā mammamuntetiem.lv veiktajā aptaujā uz jautājumu, vai ir informētas par valsts apmaksātajām vēža skrīninga programmām sievietēm, 78 % atbild apstiprinoši, 13% respondentu – ir informētas, bet nezina, kā šo informāciju var izmantot. Savukārt vairāk nekā 6% atzīst, ka nav informētas par šādu iespēju. 

Runājot par sievietes veselības jautājumiem kopumā, ar iespēju atzīmēt 3 atbilžu variantus, visbiežāk respondentes (75%) atbild, ka pamatā visus sev aktuālos jautājumus skaidro pie sava ārsta. Taču teju vienlīdz bieži (65%) sievietes atzīst, ka, viņuprāt, visu var uzzināt internetā. Bieži vien (23%) sievietes veselības jautājumus pārrunā ar draudzenēm vai mammu (18%), vai konsultējas ar savu farmaceitu (15%). 

VCA ginekoloģijas dienesta vadītāja, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Karlīna Elksne, komentējot aptaujas rezultātus, uzsver pozitīvo tendenci, kas iezīmējas – sievietēm ir savs ginekologs. “Tas parāda, ka mūsdienās, pateicoties tam, ka sabiedrība kļuvusi izglītotāka  un informācija ir pieejamāka, sievietes veselība vairs nav tēma, ko savulaik kautrējās apspriest publiski. Tāpat nav noslēpums, ka internets šodien ir lielisks rīks, kuru pareizi lietojot, varam iegūt informāciju arī par savu veselību. Te gan jāatceras, ka svarīgs ir informācijas avots – ja to ir sagatavojis ārsts – varam uzticēties, tomēr, ja ir kādas sūdzības par veselību, noteikti ir jādodas pie speciālista,” uzsver Karlīna Elksne. 

Aptauju veica VCA sadarbībā ar vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv un tajā piedalījās teju 600 dažāda vecuma respondentes. 

Akcentējot sievietes veselības nozīmīgumu valsts attīstībā, VCA rīkotajā diskusijā piedalīsies

  • profesore Gunta Ancāne, RSU Psihosomatikas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāja, Jānis Eglītis, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes vadošais pētnieks, Onkoloģijas katedras vadītājs un asociētais profesors,
  • Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja, 
  • Anda Ķīvīte-Urtāne, RSU Sabiedrības veselības institūta vadošā pētniece,
  • Karlīna Elksne, VCA ginekoloģijas dienesta vadītāja.



Diskusiju vadīs filozofs, RSU asociētais profesors Vents Sīlis. Diskusija notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē Rīgā, Mūkusalas ielā 3 no plkst. 14.00 līdz 15.15, un to rīko „Veselības centru apvienība” (VCA) starpdisciplināras ārstu konferences „Kam uzticēties sievietei?” ietvaros.  

Reklāma
Reklāma

Par iespēju klātienē vai attālināti piedalīties ārstu konferencē detalizētāka informācija atrodama šeit.

Mediju pārstāvji un interesenti tiek aicināti sekot līdzi diskusijai gan tiešsaistē, gan klātienē. 

Tiešsaistes diskusijai ikviens varēs pieslēgties facebook.com/epoliklinika.lv https://ej.uz/sievietes_veseliba