Kas notiek tava organisma laboratorijā - aknās - un kā par tām rūpēties

Senie ķīnieši aknas dēvēja par dvēseles mājokli, jo no to darbības kvalitātes ir atkarīga cilvēka labsajūta, noskaņojums un darbaspējas.

Aknām kaitējam ar pārmērīgu alkohola lietošanu, ēdot neregulāri, uzņemot treknus ēdienus.

FOTO: Shutterstock.com

Aknām kaitējam ar pārmērīgu alkohola lietošanu, ēdot neregulāri, uzņemot treknus ēdienus.

„Mēness aptiekas” eksperte ģimenes ārste Linda Šauriņa sīkāk raksturo mūsu organisma lielāko iekšējo orgānu un iesaka padomus tā veselības uzturēšanai.  


Organisma laboratorija
Aknas ir mūsu organisma lielākais iekšējais orgāns, un tās uzskata par organisma laboratoriju, kurā notiek visi svarīgākie bioķīmiskie un vielmaiņas  procesi. Aknas attīra vai neitralizē asinīs esošās kaitīgās vielas, piedalās arī olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku un citu vielu sintēzē; tām ir būtiska loma, ražojot žulti, gremošanas funkciju nodrošināšanā. Viss, ko ēdam un dzeram, arī tas, kādus medikamentus lietojam, ietekmē aknu veselības stāvokli.


Kā rūpēties par aknu veselību?
Protams, var censties uzņemt pēc iespējas mazāk toksīnu un censties ievērot veselīgu dzīvesveidu – tas būs labs atbalsts aknām. Bet jāzina, ka jebkura pārmērība var radīt nevēlamas sekas. Tāpat kā nav izdomāta mākslīgā akna, kas spētu atindēt organismu un radīt tam vajadzīgās olbaltumvielas, nav radīts arī neviens ķīmisks zāļu preparāts, kas spētu aknas atjaunot. Palīdzēt var no ārstniecības augiem gatavoti produkti vai ilgstoša un regulāra pašu šo augu lietošana. Dabisko līdzekļu iedarbība aknu saglabāšanā un funkciju veicināšanā ir zinātniski pierādīta. Par aknu veselību rūpējoties, ieteicams dienas laikā izdzert vismaz divus litrus ūdens, vairāk kustēties un lietot sabalansētu uzturu – uzņemt gan dzīvnieku olbaltumvielas un taukvielas, gan ogļhidrātus un šķiedrvielas – dārzeņus, augļus, ogas, riekstus un graudaugu produktus. Protams, jāierobežo 
alkohola un nikotīna uzņemšana. 


Jāstrādā nepārtraukti un stabilā režīmā
Veselām aknām ikdienā tiek nodarbināti tikai 30–40% procenti šūnu, pārējās gaida darbu. Aknas no ierindas var izsist tikai pietiekami liels trieciens. Ja tas nav bijis pārlieku liels, aknas atjaunojas pašas. Bez jēgas lietojot kādu preparātu, atņemam aknām darbu. Daba ir slinka, aknas nospriedīs – kāpēc jāstrādā, ja var to nedarīt. Ikdienā vairs nefunkcionēs, kā nākas, taču patiesībā aknām jāstrādā nepārtraukti un normālā režīmā. 

 

Bez jēgas lietojot kādu preparātu, atņemam aknām darbu. Daba ir slinka, aknas nospriedīs – kāpēc jāstrādā, ja var to nedarīt. 

Reklāma
Reklāma


Snaudošās briesmas
Medicīnas zinātņu doktore endokrinoloģe, diabetoloģe Indra Štelmane norāda uz aknu veselībai kaitīgajiem paradumiem: „Aknām kaitējam ar pārmērīgu alkohola lietošanu, ēdot neregulāri, uzņemot treknus ēdienus, kam pievienots  liels sāls vai cukura daudzums, ēdot ceptus, taukos gatavotus ēdienus vai tādus, kas satur ķīmiskās vielas.” Tāpat aknām kaitējumu nodarām, ja pārmērīgi un nevajadzīgi lietojam medikamentus, par maz kustamies, norāda speciāliste.  

Diemžēl aknas par sevi neliek manīt līdz brīdim, kad to veselība jau ir krietni iedragāta un atgriezeniski procesi vairs nav iespējami. Aknām ir milzīgs potenciāls, un, ja nepieciešams, tās var strādāt ar desmitkārt lielāku spēku. Tomēr vienlaikus aknas ir ļoti neaizsargātas – jebkurš toksīns, kas nonāk aknās, var tās bojāt, iznīcinot šūnas. Ja šūnas neatjaunojas, aknās rodas iekaisums, kas savukārt var izveidot ieaugušus saistaudus. Šo procesu var dēvēt par patoloģisku. Ja katru dienu zaudē, piemēram, 0,01% aknu šūnu vai audu, aknas, lai spētu veikt savas funkcijas, ar laiku sāk palielināties. Tikai šajā brīdī pacientam parādās pirmie simptomi – slikta dūša, spiešanas sajūta pakrūtē un citi. Jebkura viela, kas nonāk mūsu organismā, ar asins plūsmu tiek nogādāta aknās. Aknas atdalīs un izvadīs toksīnus, bet tā nav vienīgā šī orgāna funkcija. Arī organismam tik nepieciešamais būvmateriāls – olbaltums – tiek sintezēts tieši aknās, tādējādi piedaloties imunitātes nodrošināšanas procesos. Šis orgāns darbojas, lai iekšēji un ārēji organismā nokļuvušie toksīni neietekmētu vispārējo veselības stāvokli. Aknu nozīme ir nepārvērtējama, jo tieši tās nodrošina vajadzīgo tīrības līmeni mūsu ķermenī.
 

Kā varam palīdzēt aknām
-          Ēdot regulāri, vismaz trīs reizes dienā.
-          Ēdot pēc iespējas mazākas porcijas.
-          Ēdot vārītu, sautētu, tvaicētu, folijā gatavotu ēdienu.
-          Ar uzturu uzņemot olbaltumvielas (piena produktus, olas, gaļu, zivis).
-          Ēdot pilngraudu produktus.
-          Ēdot vitamīniem un minerālvielām bagātīgu uzturu.
-          Ēdot balastvielām bagātīgu uzturu.
-          Dzerot vismaz divus litrus ūdens dienā.


Dabiskie ārstniecības līdzekļi aknu veselībai 
Aknu veselību palīdz uzturēt žults sekrēciju un izdali veicinoši augu valsts līdzekļi – kliņģerītes, dzeltenās kaķpēdiņas un biškrēsliņa ziedi, kā arī drogas ar rūgtu garšu – pienenes saknes un lapas, cigoriņa saknes, strutenes laksti, piparmētras lapas. Aknu aktivitāti palielina piparmētras lapas, ķimenes un koriandra augļi, maura sūrenes laksti. 
Pazīstamākais no augu izcelsmes aknu šūnu aizsargiem jeb hepatoprotektoriem ir mārdadzis, kas satur silimarīnu. Tas stiprina  aknu membrānu, veicina aknu šūnu atjaunošanos un žults izvadi. 


Ņem vērā
Par augu lietošanu aknu veselības uzturēšanai vēlams konsultēties ar ārstu. Augu darbība var būt pretēja vēlamajam, ja nav noskaidrotas visas konkrētā pacienta veselības stāvokļa nianses. 


Raksta tapšanā izmantota izdevuma „Veselības Noslēpumi” publikācija.