Covid-19 klusie nēsātāji – vai būs slimības otrais vilnis?

Vīruss SARS-CoV-2, kas izraisa Covid-19, ir ne tikai ļoti lipīgs, bet arī īpašs – pēc nonākšanas cilvēka organismā tas var neradīt nekādus simptomus divas līdz trīs nedēļas, un visu šo laiku inficētais var turpināt aplipināt citus cilvēkus. Ķīnas zinātnieki ir centušies noskaidrot vīrusa inficētspēju bezsimptomu gadījumos. Pirmie secinājumi ir iepriecinoši, tomēr nepieciešami papildu pētījumi, lai tos apstiprinātu, raksta www.lsm.lv.

Bezsimptomu Covid-19 nēsātāju skaits nav tik svarīgs, cik svarīgi ir saprast, vai šie cilvēki ir vai nav spējīgi inficēt citus.

FOTO: Shutterstock.com

Bezsimptomu Covid-19 nēsātāju skaits nav tik svarīgs, cik svarīgi ir saprast, vai šie cilvēki ir vai nav spējīgi inficēt citus.

Masveida Covid-19 testēšana sniedz priekšstatu par kopējo inficētības līmeni valstī. Tomēr Islandes piemērs, ļaujot pārbaudīties visiem gribētājiem, nav piemērojams visām valstīm, jo daudz kur šādu masveida testēšanu ir grūti īstenot tīri tehnisku iemeslu dēļ. Parasti pacientu testēšanai norīko ārsts, ja ir redzami slimībai raksturīgie simptomi. Dati par fiksētajiem inficēšanās gadījumiem tiek regulāri atjaunināti, tomēr par reālo inficēto skaitu joprojām var tikai izdarīt minējumus.


Jauna epidēmijas uzplaiksnījuma iespēja pastāv, tomēr tā ir neliela
Bezsimptomu Covid-19 nēsātāju skaits nav tik svarīgs, cik svarīgi ir saprast, vai šie cilvēki ir vai nav spējīgi inficēt citus. Šeit ir runa par tādiem vīrusa nēsātājiem, kuriem nav vispār nekādu simptomu – ne klepus, ne sāpoša kakla, ne temperatūras, ne iesnu. Ja no viņiem var inficēties, pastāv jauna epidēmijas viļņa risks valstīs, kas ar pirmo Covid-19 vilni jau ir tikušas galā.
Pagājušajā nedēļā Ķīnas Slimību un profilakses centra eksperts Vū Czuņjū paziņoja, ka iespēja bezsimptomu Covid-19 nēsātājam izplatīt vīrusu tālāk ir salīdzinoši neliela. Tomēr, lai to droši pierādītu, nepieciešams turpināt pētījumus.

Zinātnieki uzskata, ka atkārtotas lielas epidēmijas iespējamība, ko varētu izsaukt “klusie” nēsātāji, ir neliela.

Vēl viens bīstams aspekts
Pēc tam, kad jaunu inficēšanās gadījumu skaits Ķīnā kļuva stabili nenozīmīgs, valsts sakoncentrēja visas pūles, lai ierobežotu slimības “importu” no citām valstīm. Tomēr tagad epidemiologi sāk pievērst lielāku uzmanību “klusajiem” SARS-CoV-2 nēsātājiem – cik viņu ir, joprojām nav skaidrs.
Februārī Ķīnā tika iegūtas vairāk nekā 43 000 pozitīvas koronavīrusa analīzes, turklāt saslimušie neizjuta nekādus simptomus, raksta "South China Morning Post", atsaucoties uz tās rīcībā esošo slepeno valdības atskaiti.

Reklāma
Reklāma


Zinātnieki uzskata, ka atkārtotas lielas epidēmijas iespējamība, ko varētu izsaukt “klusie” nēsātāji, ir neliela. Tomēr joprojām pastāv nelielu, lokālu uzplaiksnījumu draudi, un valdībai ir jābūt spējīgai uz tiem operatīvi reaģēt.


Pagājušajā nedēļā kādā no Hunaņas provinces apgabaliem tika izsludināta pilna karantīna saistībā ar paziņojumiem par virkni bezsimptomu inficēšanās gadījumu. 

 

Avots: www.lsm.lv