Sievietei, kuras vecmāmiņa saslimusi ar Covid-19, draud kriminālsods par melošanu ārstiem

Speciālistu regulāri sacītais un atbildīgo dienestu nemitīgie aicinājumi būt atbildīgiem un neslēpt informāciju par atgriešanos no ārzemēm vai būšanu kontaktā ar iespējami inficētu cilvēku, liek domāt, ka cilvēku gatavība būs atklātiem ir salīdzinoši zema. Te vietā atgādināt, ka par melošanu ārstam draud kriminālsods. 

Mazmeita atved vecmāmiņu uz slimnīcu, nepabrīdinot mediķus, ka pati pirms neilga laika atgriezusies no atpūtas tālā dienvidu kūrvietā. Pēc dažām dienām, kad terapija nelīdz, vecmāmiņai veic Covid-19 testu. Tests ir pozitīvs.

FOTO: Shutterstock.com

Mazmeita atved vecmāmiņu uz slimnīcu, nepabrīdinot mediķus, ka pati pirms neilga laika atgriezusies no atpūtas tālā dienvidu kūrvietā. Pēc dažām dienām, kad terapija nelīdz, vecmāmiņai veic "Covid-19" testu. Tests ir pozitīvs.

Ņemot vērā koronavīrusa Covid-19 izplatību Latvijā un cilvēku rīcību, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule vēršas pie līdzcilvēkiem.

“Aicinu sabiedrību neslēpt to, ka būts ārzemēs vai ka jums ir bijis kontakts ar cilvēkiem, kas atgriezušies no ārvalstīm. Mēs katru dienu piedzīvojam situācijas, ka pacients ārkārtas tālruņa 113 dispečeram šo informāciju noklusē, kā arī turpina šo faktu noliegt arī brigādei izsaukuma laikā. Un tikai tad, kad cilvēks uzņemšanas nodaļā ir pavadījis zināmu laiku, ārsti uzzina, ka pacientam ir bijis vai nu kontakts ar slimnieku, vai ceļojums. Šāda rīcība apdraud ne tikai mūsu, bet visas Latvijas mediķu darbu un var novest pie situācijas, ka iedzīvotājiem varētu būt ierobežotas iespējas saņemt palīdzību, jo mediķi sāks slimot.”  

Mēs katru dienu piedzīvojam situācijas, ka pacients ārkārtas tālruņa 113 dispečeram šo informāciju noklusē, kā arī turpina šo faktu noliegt arī brigādei izsaukuma laikā. Un tikai tad, kad cilvēks uzņemšanas nodaļā ir pavadījis zināmu laiku, ārsti uzzina, ka pacientam ir bijis vai nu kontakts ar slimnieku, vai ceļojums.

 

Kādu mediķu pieredzi publicējis portāls nra.lv: Mazmeita atved vecmāmiņu uz slimnīcu, nepabrīdinot mediķus, ka pati pirms neilga laika atgriezusies no atpūtas tālā dienvidu kūrvietā. Pēc dažām dienām, kad terapija nelīdz, vecmāmiņai veic "Covid-19" testu. Tests ir pozitīvs. Kad uzņemšanas nodaļā mazmeitai tika jautāts, vai viņa pati vai viņas vecmāmiņa bijušas ārzemēs, mazmeita meloja. Tagad mazmeitai draud kriminālatbildība.
Bet ārstiem, medicīnas māsām un visiem, kas aprūpējuši vecmāmiņu, 14 dienas jābūt izolācijā. Un arī tiem, kas ar šo vecmāmiņu gulējuši vienā palātā. Un tiem, kas viņus apmeklējuši. Un tiem, ar ko apmeklētāji satikušies jau ārpus slimnīcas. Taču visvairāk ārsti ir nobažījušies par pacienti, kas uz šo palātu pārvesta no reanimācijas. Jo te jau ir runa ne tikai par karantīnu, bet par nāves briesmām.

Reklāma
Reklāma