5 vērtīgi paradumi darba un privātās dzīves balansam. Pieredzē dalās Dace Helmane

Savā pieredzē, kā vecākiem pārdzīvot šo laiku, kad pēkšņi viņiem nāk klāt daudz jaunu pienākumu, dalās Dace Helmane, 4 bērnu (14, 7, 4 un 1 gadi) mamma, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dace stāsta, ka šādā režīmā – strādāt no mājām un vienlaikus mājās rūpēties par kādu no bērniem, darbojas jau 9 gadus un ir pieradusi pie šāda situācijas. Dace atzīst, ka nav vienas receptes, kā ar to tikt galā, tomēr ir daži paradumi, kurus ir vērts apgūt, lai atvieglotu savu ikdienu. Šie paradumi noteikti palīdz sekmēt privātās un darba dzīves līdzsvaru. 

 

Šeit jāpiemin, ka šajos laikos cilvēki bieži piemirst par citām lomām kā vien par savu darbinieka un nu jau klāt nākušo “bērna skolotāja” lomu. Taču ir jāatceras par visām savām lomām un nedrīkst, arī krīzes apstākļos, fokusēties tikai uz darbu.

    1. Identificē savas lomas nevis raksti bezgala garu “to do” sarakstu
Vislabāk nedēļu plānot ir jau svētdienā vai pirmdien agri no rīta. Plānošanu sāk nevis sastādot garu jo garu darāmo darbu sarakstu, bet noformulējot savas svarīgākās ikdienas lomas. Piemēram: sieviete, sieva, mamma, darbiniece (profesija). Šīm lomām, visticamāk, nāk klāt vēl kaut kas (meita, suņa saimniece, māsa). Pēc tam katrai no šīm lomai noformulē 1-3 galvenos uzdevumus. Tas palīdz nefokusēties tikai uz vienu vai divām lomām (darbiniece un mamma), bet atgādina par citiem dzīves aspektiem.

    2. Agra celšanās
Dace atzīst, ka ne visiem agra celšanās derēs, bet viņa ik rītu ceļas pulksten 5. Darba dienās tas dod vismaz 2 stundas laika, ko veltīt svarīgāko darba pienākumu veikšanai, bet brīvdienās šis laiks noder atpūtai, lasīšanai, lai paskatītos kādu filmu un pabūtu mierā. Dace piemin, ka dodas gulēt laicīgi, ap pulksten 21.

Reklāma
Reklāma

    3. Dienas pielāgošana bērnu ritmam
Plānojot savu laiku, ir ļoti svarīgi ņemt vērā bērnu dienas ritmu un nemēģināt bērnu ritmu pakārtot savam ritmam. Ir jāatmet cerība, ka bērni pielāgosies mums. Dace plāno darbus tad, kad bērni guļ vai tad, kad zina, ka bērni būs nodarbināti – kad dzīvesbiedrs dodas ar bēriem pastaigā vai kad bērni dara savus radošos darbiņus.

    4. Svarīgākos darbus plānot tad, kad bērni guļ
Dace iesaka svarīgākos darbus veikt tad, kad bērni guļ – kad ir zināms, ka vismaz pāris stundas netraucēti varēs veltīt konkrētajam pienākumam. 

    5. Pārskatīt pienākumu sadali ģimenē
Dace norāda, ka šis ir labs brīdis, kad pārskatīt pienākumus ģimenē. Izdegšana sākas ar nespēju sarunāties un lūgt palīdzību. Ir svarīgi apspriesties ar partneri vai citiem tuviniekiem un saprast, kā dalīt mājas pienākumus tā, ka tie negulstas tikai uz viena cilvēka pleciem. Tāpat ir laiks atmests dzimumu lomas stereotipus, lai visiem ģimenes locekļiem atvieglotu ikdienu.

Daces un viņas ģimenes veidoto video skaties šeit.