Pastiprināta higiēnas ievērošana – pārbaudījums roku ādai

Roku mazgāšana vienmēr ir bijusi svarīga, tomēr šobrīd, Covid-19 izplatīšanās laikā, pievēršam tai daudz vairāk uzmanības. Speciālisti iesaka – katru reizi pēc tualetes, veikalu, jebkuru publisko vietu apmeklējuma, pēc šķaudīšanas, klepošanas un deguna šņaukšanas, kā arī pirms ēšanas rokas ir rūpīgi jānomazgā! Taču, kā to darīt pareizi, lai ilgtermiņā nesausinātu roku ādu?

Roku mazgāšana šobrīd ir īpaši svarīga!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Roku mazgāšana šobrīd ir īpaši svarīga!

Roku mazgāšana
Ņemot vērā straujo vīrusu izplatīšanos, pastiprināti ievērojam roku higiēnu – mazgājam rokas daudz biežāk, kā arī izmantojam roku dezinfekcijas līdzekļus. Roku higiēna ir ļoti būtisks vīrusu profilakses faktors. Taču vienlaikus varam novērot to, kādu iespaidu pastiprināta higiēna atstāj uz roku ādu – tā kļūst sausa, sasprēgājusi un raupja. Ko darīt, lai šajā periodā mūsu roku āda justos labāk?

Lai mazinātu radušās sekas, roku mazgāšanai ieteicams izvēlēties maigas, krēmveidīgas ziepes vai ziepes, kas piemērotas jutīgai ādai, – tās attīra tikpat efektīvi, bet ir maigākas roku ādai. Vislabāk būtu izvēlēties siltu, nevis karstu ūdeni, un pēc mazgāšanas ieteicams rokas nosusināt vienreizējos papīra roku dvieļos.

Dezinfekcijas līdzekļu sastāvā ir spirts, tāpēc, lietojot šos produktus pārāk bieži, tie noteikti sausinās roku ādu

Dezinfekcijas līdzekļi 
Dezinfekcijas līdzekļi ir efektīvs līdzeklis cīņā pret vīrusiem un mikroorganismiem, kuri dienas laikā nonāk uz mūsu roku ādas. Visvairāk roku dezinfekcijas līdzeklis ir noderīgs brīžos, kad nav iespējas nomazgāt rokas ar siltu ūdeni un ziepēm. Taču dezinfekcijas līdzekļu lietošana nenozīmē, ka varam nemazgāt rokas! Speciāliste iesaka priekšroku dot roku mazgāšanai ar ziepēm, bet roku dezinfekcijas līdzekļus lietot brīžos, kad roku mazgāšanas iespēja nav pieejama.

Reklāma
Reklāma

Dezinfekcijas līdzekļu sastāvā ir spirts, tāpēc, lietojot šos produktus pārāk bieži, tie noteikti sausinās roku ādu. Var izvēlēties dezinfekcijas gelus, kuriem ir pievienotas tādas sastāvdaļas kā glicerīns vai alvejas ekstrakts, kas palīdz mitrināt roku ādu.

Kā novērst roku ādas sausumu?
Ja āda ir palikusi raupja, sausa un jutīga, ir dažādi veidi, kā tai palīdzēt. 

  1.  Atjauno roku ādu! Pagatavo maigu skrubi roku ādai, izmantojot turku zirņu miltus kopā ar kokosriekstu eļļu, maigi iemasējot to roku ādā. Pēc skrubja lietošanas, roku ādā ieteicams iemasēt barojošu krēmu biezākā kārtā un pagaidīt, kamēr tas iesūcas ādā. Atliekas jānoņem ar papīra salveti. 
  2. Mitrini roku ādu! Roku krēmu varam lietot pēc nepieciešamības, klājot to uz tīrām rokām. Sausai roku ādai ieteicams lietot krēmus, kuru sastāvā ir pantenols, lai palīdzētu roku ādai atjaunoties. Aptiekās pieejami īpaši roku krēmi, kas izveido tā saucamo “neredzamo aizsargcimdiņu”, kurš pastiprināti sargā roku ādu. Šī neredzamā kārtiņa palīdz saturēt mitrumu ādā. Šo krēmu sastāvā ir cinks, un parasti uz šādu krēmu iepakojuma ir uzzīmēts rokas vai cimda simbols, kurš tos vizuāli atšķir no parastajiem roku krēmiem. 
  3. Dzeriet pietiekoši daudz ūdens! Ūdens vienmēr ir bijis veselīgas ādas pamats, un arī šobrīd tas palīdzēs uzturēt atbilstošu mitruma līmeni ādā.
  4. Sargiet ādu! Aukstums, lietus, vējš un saule spēj radīt roku ādas diskomfortu. It īpaši šobrīd, kad roku ada tiek biežāk mazgāta un dezinficēta, ārējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem var būt vēl lielāka ietekme uz ādu. Tādēļ neaizmirstiet par cimdiem! Tiem joprojām jābūt neatņemamai ikdienas garderobes sastāvdaļai. Tāpat ir ļoti svarīgi lietot gumijas cimdus, veicot mājas darbus, lai jau tā pārsausinātā roku āda neciestu no tīrīšanas līdzekļu negatīvās ietekmes.
  5. Veselīgs uzturs! Lai āda būtu maiga un vesela, liela nozīme ir arī pilnvērtīgam un sabalansētam uzturam, sportam un veselīgam miegam!