Ar rokām neaiztikt! 5 lietas un vietas, kuras ir visnetīrākās

Viens no vērtīgajiem ieradumiem, ko cilvēki apgūs koronavīrusa ietekmē, ir regulāra roku mazgāšana.  Papildus centīgajai roku mazgāšanai ļoti vēlams ir ik dienu dezinficēt virsmas, kas tiek tik intensīvi lietotas, kas ir visnetīrākās.  

Turi pa rokai dezinfekcijas līdzekli!

FOTO: Shutterstock.com

Turi pa rokai dezinfekcijas līdzekli!

Pēc pašreiz zināmās informācijas koronavīrus uz virsmām var saglabāties pat vairākas dienas, tāpēc ir svarīgi tās uzturēt tīras. Pat dzīvojot mājās apzinīgā pašizolācijā, no ārpuses ienestais iebrucējs var iekļūt organismā un izraisīt saslimšanu. Tāpēc mazgājam rokas un tīram virsmas! Bet, izejot ārpus mājas, nepieskaramies tam, bet kā var iztikt. 


Viedtelefons

“Neviens nepieskaras manam tālrunim, izņemot mani!”  Jā, iespējams, bet tikai daļēji. Tu pieskaries viedtelefona ekrānam ar savām rokām, kuras pirms tam ir pieskārušies citiem priekšmetiem, kurus aiztiek citi. Notiek netīrumu, tai skaitā, vīrusu un mikrobu pārnese, kas var ilgstoši saglabāties uz ekrāna virsmas. Kā zināms, telefonu mēs pietuvinam sejai un mutei ikreiz, kad sarunājamies pa to. Secinājums? Regulāri notīri viedtālruņa ekrānu un mazgā rokas pēc pieskaršanās jebkuram citam ekrānam, kas atrodas publiskā vietā - piemēram, bankomātam.

Lasi arī: Kā pagatavot dezinfekcijas līdzekli mājās: 3 elementāras receptes  


Nauda

Ne velti veikalos aicina izmantot bezskaidras naudas norēķinus, jo nauda ir visnetīrākā lieta pasaulē. Šoreiz gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Pierādīts, ka tieši skaidra nauda ir viens no izplatītākajiem ceļiem, kā pasaulē tiek pārnestas infekcijas slimības. Iedomājies, cauri kādām rokām tā nonāk tavā makā... Brrr... Norēķinoties ar karti, pēc tam arī ir jāmazgā rokas, ja koda ievadīšanai ir izmantots kopīgi lietotais bankas termināls. Visdrošākās šobrīd ir "pīkstināmās" bezkontakta kartes ar čipu.


Iepirkšanās groziņi veikalos

Lai gan ir noteikts, ka veikalos vajadzētu būt brīvi pieejamiem gumijas cimdiem un dezinfekcijas līdzekļiem, joprojām ne visos veikalos šīs lietas ir pieejamas. Cilvēku skaits, kas pieskaras groziņu rokturiem, ir milzīgs, rokas ne visiem tīras, citi, iespējams, ir inficējušies un to vēl nezina. Pat ja veikalā groziņus dienas beigās dezinficē, tie tāpat ir viena no netīrākajām vietām, kurai pieskaramies. Turklāt zināms, ka konkrēti koronavīruss uz cietām virsmām ir īpaši izturīgs. Labāk uzvilkt cimdus! 

Reklāma
Reklāma


Lasi arī: Uz atsevišķām virsmām jaunais koronavīruss spēj izdzīvot pat dienām ilgi 
 


Sabiedriskā transporta un durvju rokturi

 Tā pati problēma kas ar veikalu iepirkšanās groziem. Vislabāk, ja šīm virsmām pieskaras gumijas cimdos. Ja nav gumijas cimdu, tad savos ādas vai adītajos pirkstaiņus. Ja ir silts laiks un cimdi neder, pirms pieskaršanās šīm virsmām notīriet tās ar dezinficējošu salveti. Pēc tam to izmetiet. 
Mājās durvju rokturus reizi dienā noslauki ar dezinfekcijas līdzekli. 


Šķidro ziepju dozatori un roku žāvējamās ierīces

Vai tu joprojām dodies uz iepirkšanās centriem? Tiešām tev to vajag? Nu labi... bet, ja ir ļoti steidzami jānopērk kaut kas sadzīvē neatliekami vajadzīgs, tad vismaz ņem vērā šo - tirdzniecības centru tualetēs pieejamie roku mazgājamie dozatori un roku žāvētāji ir īsti infekcijas perēkļi. Labāk tiem nepieskaries. Ja vari, paņem līdzi pats savas dezinficējošas salvetes, bet rokas nežāvē spēcīgajā gaisa plūsmā. Spēcīga gaisa plūsma veicina vīrusu un baktēriju pārvietošanos pa telpu. Labāk, lai rokas nožūst pašas vai izmanto vienreizējās lietošanas papīra dvieļus.