Igaunijā aizvadīta pirmā attālinātās mācīšanās diena

“Pirmais koronavīrusa upuris Igaunijā ir E-kool,” tā 16. marta vakarā sociālajos tīklos jokoja igauņu bērnu vecāki par Igaunijas sistēmu, kas ir līdzīga Latvijas "E-klase". No vakardienas Igaunijā ir ieviesta attālinātā mācīšanās. Par to, kā tā noritēja, portāls Delfi.ee stāsta kāda 4. klases skolēna mamma. 

Andrea Piacquadio: Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Andrea Piacquadio: Pexels

Pirmā tālmācības diena Igaunijā sākās ar E-kool sistēmas kļūmēm. Ap plkst. 11 – 12, kad visi Igaunijas skolēni gribēja piesegties virtuālajai e-klasei, lai uzzinātu, kas ir uzdots, sistēma "uzkārās". Lai problēmu risinātu, tie, kas uzdevumus tomēr bija paspējuši saņemt, dalījās ar tiem klases grupās - WhatsAPP vai Messenger. 

Kopumā uzdotas daudz neatšķiras no skolā uzdotajiem mājas darbiem, tikai apjoms ir  lielāks nekā tad, ja viela tiktu apgūta, sēžot skolas solā. 

Tas, ko pēc pirmās attālinātās skolas dienas secināja vecāki - bez vecāku atbalsta 10 gadus vecs bērns ar attālināto mācīšanos vismaz pirmajā dienā galā netika. Vecākiem bija jāpalīdz organizēt diena, jāpalīdz bērnam plānot uzdevumu izpildes laiks un temps, jāpalīdz tikt galā ar tehniskām grūtībām, jāatvēl laiks, lai mazo skolēnu pabarotu. Tātad šajā ziņā vairāk paveicās tiem bērniem, kuru vecāki arī strādā attālināti un atrodas mājās.

Igaunijas skolu skolotāji attālinātām mācībām pārsvarā izmantoja iepriekš sagatavotus video materiālus, kuros varēja noskatīties apgūstamās vielas teorētisko skaidrojumu. Tiešsaistes stundām noderēja Skype programma, bet materiālu izsūtīšanai arī slēgtās grupas Facebook, WhatsAPP, Viber, Google Classroom un Google Docs pakalpojumi. Dažiem skolotājiem ir izdevies pat noorganizēt pat kontroldarbus, un iedot atgriezenisko saiti saviem skolēniem - pārbaudīt iesūtītos darbus un izlikt vērtējumus.

Reklāma
Reklāma

Dažās Igaunijas skolās attālināti tiek mācīti arī tādi priekšmeti kā mūzika, zīmēšana un fiziskā audzināšana. Kādam ir jāraksta esejas par šo tēmu, bet kāds cits skolēns kameras priekšā veic pietupienus un nofilmēto nosūta sporta skolotājam.

 

Saistītie raksti