D vitamīna trūkuma pazīmes un sekas zīdaiņiem un bērniem

D vitamīna trūkums bērniem vispamanāmāk izpaužas kā rahīts. Rahīts faktiski ir mīksti kauli, kas rodas no tā, ka no kauliem tiek izvilkts kalcijs, bet D vitamīna trūkuma dēļ ar pārtiku uzņemtais kalcijs neuzsūcas. Kādreiz bija daudz bērnu ar visdažādākām kaulu deformācijām, līkām kājām un nepareizi veidotiem krūškurvjiem.  

Pētījumi liecina, ka D vitamīna darbība un ietekme pielīdzināma hormonam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pētījumi liecina, ka D vitamīna darbība un ietekme pielīdzināma hormonam

Kādreiz bija daudz bērnu ar visdažādākajām kaulu deformācijām. Bija tā saucamās ribu krelles – pārbraucot ar roku priekšpusē, kur ribas kauls savienojas ar ribas skrimsli, varēja just bumbulīšus, tas nozīmē, ka kauls ir mīksts un tajā vietā deformējies. Agrāk izteikta bija deformācija, ko sauca par vistas krūšukurvjiem. Tas nozīmē, ka krūšukurvis nav apaļš, tā sānu virsmas kļūst plakanas, bet krūšukauls var izspiesties uz priekšu kā ķīlis. Bija dažāda veida kāju deformācijas – līkas, x-veida, o-veida. Lai arī pašas par sevi līkas vai dažādu burtu veidu kājas nav nekas traks. Slikti ir tas, kā kāju deformācijas  ilgtermiņā atstāj iespaidu uz cilvēka ķermeni un kopējo veselības stāvokli, jo, ja ir deformētas kājas, visticamāk arī citi kauli ir nedaudz mainījuši savu formu. Viena no biežākajām problēmām - defekti mugurkaulā, kas laika gaitā var radīt sāpes.

Viena no pirmajām pazīmēm, kas var liecināt par D vitamīna trūkumu bērnam, ir svīšana. Ja mazulim svīst rokas, kājas, pakausis, piemēram, ēšanas laikā, kad viņš patērē enerģiju, jāpārbauda, vai D vitamīns tiek uzņemts pietiekamā daudzumā. 
 

Viena no pirmajām pazīmēm, kas var liecināt par D vitamīna trūkumu bērnam, ir svīšana. 


Muskuļu hipotonija jeb muskuļu ļenganums ir tipisks un agrīns rahīta simptoms un izraisa bērna motoriskās attīstības aizkavēšanos. Sakarā ar vēdera priekšējās sienas ļenganajiem muskuļiem vēders uzpūšas un kļūst liels. Bērnam slikti darbojas zarnas, līdz ar to veidojas aizcietējumi.

 

Reklāma
Reklāma

Lai arī ir viedoklis, ka vēla bērna galvas avotiņa slēgšanās varētu būt viena no D vitamīna un kalcija trūkuma pazīmēm, tomēr endokrinoloģe Dr. Iveta Dzīvīte-Krišāne stāsta, ka nevienā uz pētījumiem balstītā medicīnas datu bāzē (PubMed vai Cochraine) nav publikāciju ar pierādījumiem, ka D vitamīna lietošana ietekmētu avotiņa slēgšanās procesu. Speciāliste uzsver, ka starptautiski akceptētas vadlīnijas paredz obligātu D vitamīna profilaksi zīdaiņiem.

Pēdējie pētījumi liecina, ka D vitamīna darbība un ietekme pielīdzināma hormonam, jo šim vitamīnam ir ietekme gan uz kaulu sistēmu, gan sirds un asinsvadu sistēmu, pozitīva iedarbība uz onkoloģisko saslimšanas risku mazināšanu. Ir pētījumi par aterosklerozes attīstību – salīdzinātas divas bērnu grupas. Vieni lietoja D vitamīnu, otri ne. Pēc vairākiem desmitiem gadu salīdzināti. Un izrādījās, ka nelietotājiem ateroskleroze attīstījusies daudz straujāk.