Pajautā astronautam! Grāmata par kosmosa dzīves noslēpumiem

Iznākusi grāmata “Pajautā astronautam”, uz kuras vāka redzams tās autors, īsts mūsdienu kosmosa ceļinieks, Eiropas kosmosa aģentūras (ESA) astronauts Tims Pīks. Tas ir izdevums, kas ieintriģēs un pārsteigs: izrādās, starptautiskajās kosmosa stacijās risinās nerimtīgs darbs, tiek veikti interesanti pētījumi medicīnā, tehnisku ierīču izmēģinājumi, tiek radīti un testēti metāla sakausējumi un veikti vēl daudzi citi mērījumi un darbi. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pajautā astronautam!Tims Pīks stāsta arī par astronautu sagatavošanos lidojumiem, kosmosa stacijas uzkopšanu (lidojumi ar putekļu sūcēju vien ir ko vērts!), vingrošanu, gulēšanu un ēšanu kosmosā, par sadzīvi un pastaigām ārpus kuģa.


Astronauts Tims Pīks par savu grāmatu: “Pēc atgriešanās no Starptautiskās kosmosa stacijas mani pārsteidza tūkstošiem cilvēku sirsnīgā reakcija, vēloties uzzināt vairāk par to, kāda tad īsti ir dzīve kosmosā. Man tika uzdoti daudzi interesanti jautājumi par ikvienu kosmiskās misijas jomu. Šajā grāmatā esmu uz tiem detalizēti atbildējis, stāstot par astronauta ikdienu – treniņiem, raķetes startu, iziešanu kosmosā un atgriešanos uz Zemes. Ceru, ka jums patiks šie mazie noslēpumi, zinātniskie fakti un ikdienā kosmosā piedzīvotie brīnumi. Un vēl ceru, ka mans skatījums būs noderīgs nākamajai kosmosa ceļotāju paaudzei. Kas zina – varbūt pirmais cilvēks, kurš spers kāju uz Marsa, būs lasījis šo grāmatu.”


Pazīstamais latviešu astronoms Ilgonis Vilks par “Pajautā astronautam” saka: “Šī ir vērtīga grāmata tiem, kas grib iejusties astronauta ādā un grib saprast, kā cilvēki kļūst par astronautiem un ko nozīmē lidojums kosmosā. Vislabāk to, protams, uzzināt no cilvēka, kas pats to visu ir piedzīvojis.”


Tims Pīks 186 dienas strādāja Starptautiskajā kosmosa stacijā, 46./47. ekspedīcijas sastāvā veicot Principia misiju, un 2016. gada 18. jūnijā atgriezās uz Zemes. Viņš ir arī lidotājs izmēģinātājs Lielbritānijas armijas Gaisa spēkos, nolidojis vairāk nekā 3000 stundas ar vairāk nekā 30 dažādiem lidaparātu modeļiem – gan helikopteriem, gan lidmašīnām. Tims ir daudzu Lielbritānijas zinātnisko, aviācijas un kosmosa apguves organizāciju biedrs. Viņš ir arī STEM (zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas un matemātikas apmācību organizācijas) sūtnis.
Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojis Gints Tenbergs. 

Reklāma
Reklāma

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv