Jauns Pētera Hēga romāns "Sūzanas efekts"

Dāņu rakstnieks Pēters Hēgs ir viltnieks un brīnumdaris, apvārdotājs un spēlmanis, valodas burvis un dižstāstnieks, kurš savus varoņus ievilina ikdienišķās situācijās, no kurām ikdienišķā veidā izeja nav rodama. Vieglu roku viņš mūsdienu pasaulei piešķir papildu dimensijas un savaldzina ar žilbinošu erudīciju, mānīgi patiesīgu realitātes atainojumu un ticamām sazvērestības teorijām, kas gaumīgi bagātinātas ar grēcīgu un neticami pievilcīgu varoņu tēliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sūzanas efektsIkviens viņa romāns rod atbalsi lasītājos, kā to apliecina gan leģendārais darbs “Smillas jaunkundzes sniega izjūta”, gan nesen latviešu valodā iznākušais romāns “Ziloņkopēju bērni”. Nu tiem pievienojas jaunākais Hēga veikums – romāns “Sūzanas efekts”. Sūzanu lasītājs sastop interesantā situācijā: viņa atrodas cietumā Indijā, apsūdzēta par mīļākā slepkavības mēģinājumu.

 

Sūzanas sešpadsmitgadīgie dvīņi Tita un Haralds katrs savā veidā iekūlušies tikpat vērienīgās ķibelēs, bet gandrīz bijušajam vīram Lābanam uz papēžiem min mafija un vēl daži prasīgi ļautiņi. Vārdu sakot, pat ar Sūzanas neparasto talantu (to sauc par Sūzanas efektu, proti, viņas klātbūtne izraisa cilvēkos nepārvaramu vēlēšanos atklāt viņai visus savus noslēpumus) būtu par maz, lai četrotne varētu cerēt uz sev patīkamu gala iznākumu. Bet izeja rodas: ja Sūzana piekristu veikt vienu niecīgu uzdevumu Dānijas valsts labā, ģimene tūlīt pat nokļūtu mājās, visas apsūdzības tiktu atceltas un viņi mierīgi dzīvotu tālāk. Darbiņš šķiet esam vienkāršs: atrast noslēpumainās “Nākotnes komisijas” pēdējo sanāksmju protokolus. Tiesa, izrādās, ka par šādu komisiju dzirdējis vien retais, runāt piekrīt tikai pāris cilvēku, un arī tie iet bojā, pirms paspējuši Sūzanai atklāt jel ko noderīgu. Dienām ritot, kļūst skaidrs, ka pastāv ietekmīgi spēki, kas nevēlas, lai atklātībā nonāktu jelkādas ziņas par “Nākotnes komisiju”, un arvien biežāk Sūzanai nākas piedzīvot, ka plānotā tikšanās beidzas ar… līķa apskati. Sūzana, Lābans un dvīņi nav raduši, ka kaut kas nenotiek pēc viņu prāta. Kopā viņi ir spēks, ar kuru jārēķinās…

Reklāma
Reklāma


Pēters Hēgs (dz. 1957. g.), dāņu rakstnieks, pasaules slavu ieguvis ar romānu “Smillas jaunkundzes sniega izjūta” (1992), un kopš tā laika lasītāji ar nepacietību gaida katru nākamo autora grāmatu. Par romānu “Ziloņkopēju bērni” tulkotāja Inga Mežaraupe 2018. gadā saņēmusi rakstniecības balvu “Sudraba tintnīca”.
Pieejama arī e-grāmata.
No dāņu valodas tulkojusi Inga Mežaraupe.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv