Slapjš peldkostīms pie dupša. Vai iemesls saslimšanai?

Kad bērns tikko nopeldējies, bet nu grib pludmalē veidot smilšu pilis – vai slapjo peldkostīmu nepieciešams novilkt? To, vai uzreiz pēc peldes jāapģērbjas sausās drēbēs un, ja tas netiek darīts – vai ir iespējams saaukstēties, skaidro Cēsu klīnikas pediatre Ilze Dambe.

Arī vasarā iespējams apaukstēties.

FOTO: Shutterstock.com

Arī vasarā iespējams apaukstēties.

Latvijas klimatiskie apstākļi nebeidz pārsteigt, tādēļ, dodoties ar bērniem uz pludmali, vērts sagatavoties. Somā ieteicams ielikt gan maiņas drēbes, gan rezerves peldkostīmu meitenēm un peldbikses zēniem. 
To, vai bērns apsaldēsies pēc tam, kad viņam mugurā būs bijis slapjš peldkostīms, nevar paredzēt. Pediatre stāsta: “Viss ir atkarīgs no laikapstākļiem un gaisa temperatūras. Ja ārā ir ļoti silts un spīd saule, tad peldēšanas apģērbs ātri vien izžūst. Turklāt, ja pludmalē plānots pavadīt vairākas stundas, tad bērns, visticamāk, dosies ūdenī vairākkārt. Līdz ar to, ik reizi novilkt slapjo peldkostīmu, var būt sarežģīti. Protams, ideālā gadījumā, tas ir ieteicams.” Īpaša uzmanība tam būtu jāpievērš tad, ja gaisa temperatūra ārā nav pārāk augsta un pūš vējš. Tad arī peldkostīma žūšanas laiks būs ilgāks un tas uz bērna ķermeņa paliks vēss. Iespēja apaukstēties kļūs lielāka. Viens no riskiem ir iegūt urīnceļu iekaisumu. Tā iegūšanai ir vairāki iemesli un slapja, vēsa peldkostīma vai peldbikšu atrašanās pie dupša ir viens no tiem. “Meitenēm urīnceļu iekaisumi veidojas biežāk. Tas saistīts ar urīnceļu anatomiskajām īpatnībām – meitenēm tie ir platāki un īsāki nekā zēniem, tāpēc arī, rodoties nelabvēlīgiem apstākļiem, infekcija urīnceļos nokļūst vieglāk.

Kad bērnam kļūst auksti, samazinās viņa imunitāte un baktērija ātrāk skar jutīgās vietas.

Tās katram no mums ir citas un var izraisīt dažādas saslimšanas – urīnceļu iekaisumu, iesnas, klepu, auss iekaisumu. Tāpat, ir bērni, kuru organismi uz apaukstēšanos reaģē reti vai nereaģē nemaz,” skaidro pediatre. Viņa stāsta, cik būtiski ir vecākiem prast novērtēt bērna kopējo pašsajūtu un apkārtējos apstākļus. Reizēm pat tad, kad bērnam zobs uz zoba neturas un bērns trīc, viņš apgalvo, ka auksti neesot. Tomēr vecākiem ir jāreaģē, atvase no ūdens jāizņem un jāsasilda. Ne tikai aukstas rokas un kājas, bet arī zilas lūpas, zobu trīcēšanas un bērna drebēšana ir jāņem vērā. Šie ir faktori, kas liecina, ka bērnam ir auksti. 

Reklāma
Reklāma