Uztura speciāliste skaidro, cik veselīgs patiesībā ir Jāņu siers un, vai no tā iespējams uzbaroties

Latviešiem jau izsenis tieši jāņusiers ir Jāņu neatņemama sastāvdaļa, taču rodas jautājums - cik tas patiesībā ir veselīgs un, vai svētkos iecienītais siers ir barojošs?

Sierā ir A, D un B grupas vitamīni, minerālvielas – kalcijs, kālijs, fosfors un citas.

FOTO: Shutterstock.com

Sierā ir A, D un B grupas vitamīni, minerālvielas – kalcijs, kālijs, fosfors un citas.

Kā skaidro uztura speciāliste Lilita Manīga, Jāņu sieru gatavo, karsējot pienu un biezpienu, sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes.

Sierā ir A, D un B grupas vitamīni, minerālvielas – kalcijs, kālijs, fosfors un citas. 100 g ķimeņu siera satur apmēram 17 g tauku, ap 230 kcal. Jāņusiers būs daudz barojošāks, ja to gatavos no treknāka lauku piena, biezpiena, sviesta, krējuma, olām un ja tam klāt pievienos ne tikai populārās ķimenes, bet arī dažādas sēkliņas (saulespuķu, linsēklas), jo tajās ir daudz vērtīgo tauku.


Jāņusiera sātīgumu veido lielais olbaltumvielu un tauku daudzums. Tāpēc ieteicams to baudīt lēni, lai ātrāk iestājas sāta sajūta.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.jauns.lv