Endometrioze nenozīmē neauglību. 30. martā notiks informatīvā diena par ārstēšanas iespējām

Pēdējos gados arvien vairāk un skaļāk tiek runāts par sieviešu reproduktīvo veselību, tajā skaitā arī par endometriozes ietekmi uz sievietes fizisko veselību, pašsajūtu, dzīves kvalitāti un saistību ar neauglību.

FOTO: Shutterstock.com

Ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē ir radies mīts, ka endometrioze vienmēr nozīmē neauglību. Ir svarīgi zināt, ka diagnoze endometrioze automātiski nenozīmē neauglību un to, ka sievietei nekad nebūs bērnu. Endometrioze un endometriozes radīto saaugumu komplikācijas var izraisīt neauglību, bet tikpat labi sievietei ar endometriozi grūtniecība iestājas bez liekiem šķēršļiem un dabīgā ceļā. Pat, ja rodas sarežģījumi ieņemt bērniņu, der atcerēties, ka vairumā gadījumu, neauglība mūsdienās ir efektīvi ārstējama.

Lai kliedētu šo mītu un izglītotu sievietes par endometriozes un neauglības jautājumiem, Latvijas Endometriozes biedrība (turpmāk LEnB) vispasaules kampaņas ENDOMARTA 2019 ietvaros rīko endometriozes informatīvo dienu “ENDOMETRIOZE ≠ NEAUGLĪBA”, kur ārsti un speciālisti stāstīs par endometriozes saistību ar neauglību, par ārstēšanas iespējām un psihoemocionālo fonu, ko rada šāda diagnoze un sabiedrības spiediens.

Endometriozes informatīvā diena – “ENDOMETRIOZE ≠ NEAUGLĪBA” - 30.03.2019 plkst. 10.30 – 13.40, ES māja telpās, Aspazijas bulvāris 28, Rīga. Pasākuma tiešraide LEnB Facebook lapā – www.facebook.com/endometriozeLV

ENDOMARTS ir pasaules mēroga kampaņa, kas tiek rīkota katru gadu martā ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību ar endometriozi saistītiem problēmjautājumiem. Šogad ENDOMARTS tiks atzīmēts jau sesto reizi, Latvijā – otro, kad organizācijas visā pasaulē marta mēnesī aicina sabiedrību būt iecietīgiem un saprotošiem pret endometriozes pacientēm, kā arī rīko dažādu pasākumu kopumus, kā gājienus, lekcijas, seminārus, informatīvās dienas, balles utt., lai izglītotu un informētu sabiedrību par endometriozi, kā arī atbalstītu un apvienotu endometriozes pacientes. LEnB aicina sabiedrību būt solidārai un martā piespraust pie apģērba dzeltenas krāsas lentīti, tā paužot savu atbalstu.

LEnB ir pacienšu veidota nevalstiska organizācija ar mērķi atbalstīt, informēt un izglītot endometriozes pacientes un viņu tuviniekus, kā arī veicināt visas sabiedrības izpratni par šo saslimšanu. Pacienšu atbalstam sociālajā tīklā Facebook ir izveidota slēgta grupa Endometrioze Latvija, kur pacientes var dalīties savā pieredzē, uzdot jautājumus vai vienkārši atbalstīt viena otru. 

 

Papildus informācija arī mājas lapā Endometrioze.lv

 

Reklāma
Reklāma