Aicina nekārt eglītēs gardumus meža dzīvniekiem

Ziemassvētkos daudzas ģimenes dodas uz mežu pušķot eglīti dzīvniekiem. Zaros tiek iekārts cienasts zaķiem un stirnām. Tomēr, kā  izrādās, 99% gadījumu dzīvnieki šos kārumus diez vai atradīs un apēdīs. 

Ja dodies uz mežu iepriecināt zvērus, nekar eglītē dārzeņus, tas nav droši dzīvniekiem un putniņiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ja dodies uz mežu iepriecināt zvērus, nekar eglītē dārzeņus, tas nav droši dzīvniekiem un putniņiem.

Kā uzsver Slīteres Nacionālā parka darbinieki, eglītē nevajadzētu kārt burkānus. Tie sapūs, bet palikušajos diegos var sapīties un aiziet bojā putni.  Vislabāk ir atrast dzīvnieku taku, kur ir vairāk pēdu un cienastu nolikt netālu.

 

Kā uzsver Slīteres Nacionālā parka darbinieki, eglītē nevajadzētu kārt burkānus. Tie sapūs, bet palikušajos diegos var sapīties un aiziet bojā putni. 

 

Kaspars Riže ilgus gadus strādā “Latvijas Valsts mežos” un labi pārzina dzīvnieku uzvedību un ieradumus. “Eglītes greznošana ir vairāk vajadzīga cilvēkiem. Ja kāds grib sakārt tajā veltes, tad pēc tam, kad ir beigusies svinēšana, vajadzētu noņemt nost,  neatstāt karājoties kokā, jo dzīvnieks no koka neēdīs, ja viņš nav ilgstoši pie tā pieradināts. To, kas nolikts zemē, viņš atrod un noēd,” stāsta Riže.  

“Burkānus ēd visi dzīvnieki, pat lapsas. Maizīte arī ļoti laba, un kāposts arī laba lieta. Uz mežu vedot, kāpostu nevajag tīrīt. Vēl varētu būt biete,” dzīvnieku ēdienkarti raksturo Riže. 

Viņš arī bilst, ka uz meža eglīti nevajadzētu nest ābolus, jo tie ātri sasalst un sapūst, un tādus dzīvnieki neēd. Nevajag ņemt līdzi un karināt kokā mandarīnus, apelsīnus un piparkūkas. 

 

Uz mežu nevajadzētu nest ābolus, jo tie ātri sasalst un sapūst, un tādus dzīvnieki neēd. Nevajag ņemt līdzi un karināt kokā mandarīnus, apelsīnus un piparkūkas.

 

“Jebkurš diegs, ja ātri nesatrūd, ir cilpa, un mēs, labu gribot, varam izdarīt ļaunumu, putniņš cilpā var sapīties un, nedod dievs, tad Ziemassvētku mantiņu vietā ne visai skaists skats,” norāda Riže. 


Taču, ja vēlies sev sagādāt prieku, dodoties uz mežu, ievēro pāris svarīgus padomus!

Reklāma
Reklāma

■ Vislabāk sameklē eglīti dziļāk mežā vai nomaļā vietā, nevis ceļa malā, kur ir spraiga satiksme un garām iet cilvēku iemīļota taciņa.

■  Vislabāk atnestos kārumus izbērt uz zemes, piemēram, apkārt eglītei. Dzīvniekiem domāto barību nevajag likt nekādos traukos, nedz klāt uz maisiņiem vai avīzēm.

■ Uz mežu nes tikai mūsu pašu dārzeņus – burkānus, bietes, kāpostus, kāļus, kartupeļus. Var zemē izbērt arī nesālītus riekstus un nolikt kādu maizes šķēli. Citrusaugļi un eksotiski dārzeņi lai paliek pašu svinību galdam. Tāpat meža zvēri nenovērtēs konfektes un piparkūkas.

■ Ja ir uznācis sals, labāk dārzeņus sagriezt vidēja kumosa izmēros, jo ne stirna, ne zaķis nevarēs iekosties lielā burkānā, kas sasalis ragā.

■ Eglītē neatstāj nekādus rotājumus, pat ne salmu puzurus vai dzijas pušķus – to vizēšana un plīvošana vējā zvērus drīzāk biedēs, nevis piesaistīs uzmanību. Dodoties mežā, nāktos ievērot likumu – ko atnesi, to aiznes! Tāpēc pēc eglītes rotāšanas savus rotājumus ņem līdzi uz mājām.

 

Visu sižetu noskaties šeit

 

Avots: LSM.lv