Izplatītākie locītavu, muskuļu un saišu sāpju iemesli bērniem

Bērnu reimatoloģe Kristīne Urbanoviča stāsta par biežākajām labdabīgām saslimšanām un sindromiem bērnu reimatoloģija praksē. 

Izplatītākie locītavu, muskuļu un saišu sāpju iemesli bērniem

FOTO: Shutterstock.com

Rīgas veselības centrs

 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

 

Augšanas sāpes
Tās vienlīdz bieži skar gan zēnus, gan meitenes. Parasti augšanas sāpes novērojamas bērniem no 3 līdz 10 gadu vecumam, dažreiz līdz 12 gadu vecumam. Sāpes galvenokārt jūtamas naktīs abās kājās vienlaikus kājās. Tās ir tik intensīvas, kas bērns var pamosties.
Mazais neklibo, sūdzības ilgst 10 - 30 minūtes vai var ilgt pat dažas stundas. Sāpju intensitāte var būt viegla vai ļoti smaga. Sūdzības ir ar bezsāpju periodiem dienu līdz mēnešu garumā, tad atkārtoties katru dienu. Temperatūra augšanas sāpju laikā nepaaugstinās. 
Sāpju laikā vecāki var veikt vieglu kāju masāžu un iedot pretsāpju medikamentus, piemēram, Ibuprofēnu. Augšanas sāpes nav saistītas ar nevienu nopietnu organisku saslimšanu un pilnībā  sāpes pazūd, bērnam augot un kļūstot vecākam.


Labdabīgs hipermobilitātes sindroms jeb LHS
Sāpes rokās un kājās rodas sakarā ar paaugstinātu locītavu kustīgumu un kustību apjomu, tām nav saistības ar saistaudu slimībām. Apmēram 25 - 50% gadījumu tās ir bērniem, kas ir jaunāki par 10 gadiem. Sindroms bieži vien var būt iedzimst un pārmantoties. Izpaužas biežāk dienas beigās vai naktīs potīšu, pēdu un ceļgalu rajonā kā dziļas, periodiskas sāpes.
Ja bērns spēlē klavieres, vijoli u.c. instrumentus, slimība var skart roku pirkstus. Fiziska aktivitāte vai slodze var ierosināt vai pastiprināt sāpes. Retāk var būt viegls locītavas pietūkums. Laboratorijas analīzes ir normas robežās.
Efektīvi var r pielietot ārstniecisko vingrošanu. Ja nepieciešams, var izmantot muskuļus nostiprinoši un locītavu aizsargājoši apsējus un funkcionālās saites. Bērnam pieaugot, sāpes samazinās.
 

Tranzitors sinovīts  (toksisks sinovīts) jeb kairināta gūža
Nezināma iemesla izraisīta šķidruma uzkrāšanās gūžas locītavā, kas pats no sevis izzūd, neatstājot bojājumu. Tas skar 2-3% bērnu. Biežāk sastopams zēniem vecumā no 3 līdz 10 gadiem. Raksturīgas pēkšņās sāpes gūžā un klibošana. Gūžas sāpes, kas parasti sākas pēkšņi, var izpausties arī kā sāpes cirksnī, augšstilba augšējā daļā vai dažkārt ceļgalos. Biežāk novērotais simptoms ir klibošana pēc pamošanās vai arī bērns atsakās staigāt. Simptomi ilgst pāris dienas, bet  varbūt arī līdz ilgāk - līdz vienam mēnesim. 5% gadījumu skartas ir abas gūžas locītavas.
Sāpes var izpausties pēc augšējo elpceļu respiratora infekcijām (32-50%). Var būt neliels eritrocītu grimšanas ātrums (EGĀ), CRP paaugstinājums (CRP <20). Rentgena uzņēmumi ir normāli, tāpēc parasti tos neveic. Var veikt ultrasonogrāfiju, kur vēro nelielu izsvīdumu. Ārstēšanas pamatā ir atpūta, kurai jābūt proporcionālai sāpju intensitātei un pretsāpju terapija, piemēram, ibuprofēns. Uzsākot ārstēšanu, sūdzības pāriet 24 - 28 stundu laikā, bet kopumā ārstēšana ilgst 2 – 3 nedēļas.


Postinfekciozs miozīts 
Labdabīgs muskuļu iekaisums, kas parasti attīstās gripas epidēmijas laikā. Biežāk novērots mazākiem bērniem. Izpaužas kā sāpes muskuļos, klibošana, jūtīgums, dažreiz pietūkums. Visvairāk skar ikru muskuļus. Bērns var atteikties staigāt vai staigāt uz pirkstgaliem. Muskuļi ir jūtīgi. Ārstē ar pretsāpju līdzekļiem un miera režīmu. Pilnīga atveseļošanās notiek 3 - 10 dienu laikā.


Vīrusu etioloģijas artrīti 
Divas nedēļas pēc saskares ar vīrusu var parādīties vīrusu artrīti. Biežāk novēro meitenēm. Izpaužas kā akūts simetrisks poliartrīts,kura laikā sāp pirksti, pēdas, plaukstas, ceļi, ir it kā “iepļaukāti vaigi” un izsitumi.  Veicot analīzes, pārliecinās par izcelsmi, un ārstē tikai simptomus.


Poststreptokoka artrīts 
Nedaudz biežāk attīstās meitenēm vecumā no 5 – 15 gadiem. Attīstās apmēram 10 dienas pēc A grupas streptokoku infekcijas. Pirms artrīta bērns slimojis ar faringītu, ir bijusi augsta temperatūra. Var būt arī izsitumi un rīta stīvums locītavās. Visbiežāk sāpes ir asimetriskas celī, potītē, dažreiz mugurkaulā. Veic analīzes un ārstē ar pretsāpju zālēm un antibiotiku kursu.
 

Reklāma
Reklāma

Laima slimības artrīts
Recidivējošs, pārejošs un migrējošs vienas vai dažu locītavu artrīts parādās pēc pārslimotas Laima slimības. Visbiežāk sāp ceļa locītava, tad pleca, potītes, elkoņa, plaukstas locītava, ļoti reti sāp sīkās locītavas. Sāpes var parādīties nevis uzreiz, bet par vairākus mēnešus vai pat gadus pēc inficēšanās. Sākotnēji tas ir epizodisks, ar relatīvi nesāpīgu pietūkumu, kas ilgst tikai dažas dienas un izzūd bez terapijas. Atkārtotas epizodes var kļūt hroniskas līdz pat 3 mēnešiem. Bieži izteikts locītavu pietūkums ir mazsāpīgs vai pat bez sāpēm locītavās. Ierosina baktērija Borrelia burgdorferi.  Veic analīzes un ārstē ar pretsāpju zālēm un antibiotiku kursu.


Reimatologi praksē saskaras arī ar ortopēdiskām saslimšanām. Zemāk aprakstītas biežākās no tām. 

Osguda-Šlatera (Osgood-Schlatter) slimība
To izraisa lielā lielakaula tuberozes (maza kaula izaugums apakšstilba augšējā daļā) atkārtota trauma ar ceļa kauliņa cīpslu. Sastop apmēram 1% pusaudžu, biežāk tiem, kas nodarbojas ar sportu. Sāpes pastiprinās pie aktivitātēm - skriešana, lēkšana, uzkāpšana vai nokāpšana pa kāpnēm un stāvēšana uz ceļiem. 25-50 % gadījumu sāpes ir abpusējas. Diagnozi uzstāda klīniski izmeklējot, ļoti raksturīgs ir jutīgums vai sāpes, dažkārt kopā ar pietūkumu vietā, kur ceļa kauliņa cīpsla pievienojas lielajam liela kaulam. Rentgena uzņēmumi var būt normāli vai var parādīt mazus kaula fragmentus lielā lielkaula tuberozes rajonā. Ārstēšana balstīta uz aktivitātes piemērošanu, lai nerastos sāpes, uzliekot ledu pēc slodzes un atpūtu, var līdzēt arī pretsāpju līdzekļi. Slimība ar laiku izzūd. 

 

Leg- Kalve - Pertesa (Legg-Calve-Perthes) slimība
Augšstilba kaula galviņas avaskulāra nekroze. Tā nav bieža slimība, sastopama 1 no 10 000 bērniem.  Daudz biežāk zēniem (4:1). Vecums - 3 - 12 gadu vecumu, īpaši bērniem no 4 līdz 9 gadiem. Raksturīga klibošana un dažādi izteiktas sāpes gūžā. Parasti iesaistīta ir viena gūžas locītava, apmēram 10-20 % gadījumos sāpes ir abpusējas. Drudzis nav raksturīgs. Kustības gūžā ir ierobežotas un var būt sāpīgas. Rentgena uzņēmumi sākumā var būt normāli, bet vēlāk parādās slimības progress. Ar kaulu skenēšanu un magnētisko rezonansi slimību var atklāt agrāk nekā ar parastiem rentgena uzņēmumiem. Ļoti vieglos gadījumos var pietikt ar novērošanu. Daudz smagākos gadījumos ārstēšanas mērķis ir noturēt augšstilba kaula galviņu gūžas locītavā- abdukciju nostiprinošus līdzekļus (jaunākiem bērniem) vai ķirurģiski atjaunojot galviņas formu (osteotomija, kaula ķīļa lietošana, lai noturētu galviņu labākā pozīcijā - vecākiem bērniem). Viss process (no fragmentācijas līdz reģenerācijai) pilnībā aizņem no 12 līdz 18 mēnešiem.


Augšstilba kaula galviņas epifīzes noslīdēšana 
Tā ir nezināma iemesla izraisīta augšstilba kaula galviņas noslīdēšana, kas notiek augšanas zonā. Skar tikai 3 - 10 no 100 000 bērniem. Daudz biežāka novērota zēniem pusaudža vecumā. Riska faktors ir aptaukošanās. Raksturīgas klibošana un sāpes gūžā, kas pastiprinās pie fiziskas aktivitātes, samazināts gūžas kustīgums. 
Sāpes sajūtamas augšstilba augšējā vai apakšējā daļā un palielinās pie slodzes. 15% bērnu slimība skar abas gūžas locītavas. Drudzis nav raksturīgs, analžīes normas robežās. Diagnozi apstiprina rentgenizmeklēšana. Ārstēšana ir ķirurģiska.


Diemžēl sāpes locītavās var būt arī pie ļaundabīgiem procesiem, piemēram, leikozes, limfomas, osteosarkomas, Juinga sarkomas.

Juinga sarkoma un osteosarkoma ir 2 biežākie malignie kaulu audzēji bērniem ar sāpēm kaulos (80 un 90 %). Raksturīgas sāpes, kas pakāpeniski pastiprinās. Nakts sāpes, kuru dēļ bērns pamostās, un pret kurām nelīdz pretsāpju līdzekļi. Bērns izskatās saguris, var būt svara zudums un citi simptomi. Sāpes kaulos sastop 21-33 % leikēmijas. Raksturīgas izmaiņas asins ainā. Var būt limfadenopātijas (limfmezglu palielināšanās), hepatosplenomegālija (aknas un/vai liesas palielināšanās). Terapija ir atkarīga no audzēja veida. 



Izmantotā literatūra:
1. Roberta Berard Approach to the Child with Joint Inflammation. Pieejams šeit.
2.Sāpju sindromi. Pieejams šeit. 
3. Dr. Ronald M. Laxer, Dr. Tania Cellucci et al.   A RESIDENT’S GUIDE TO PEDIATRIC RHEUMATOLOGY 2014 Revised Edition.
4. Peter A Nigrovic, MD, Jan E Drutz, MD et al. Overview of hip pain in childhood. Pieejams šeit.
5. Yukiko Kimura, MD, Taunton R Southwood, MD et al. Evaluation of the child with joint pain or swelling. Pieejams šeit.
6. Mark C Clark, MD, Gary R Fleisher, MD et al. Overview of the causes of limp in children. Pieejams šeit.     
7. Mark C Clark, MD, Gary R Fleisher, MD et al. Approach to the child with a limp.  Pieejams šeit. 
8.David T Yu, MD Reactive arthritis Pieejams šeit. 
9. JENNIFER L. JUNNILA, VICTORIA W. CARTWRIGHT et al. Chronic Musculoskeletal Pain in Children: Part I. Initial Evaluation, Am Fam Physician 2006, Jul1;74(1):115-122.
10. Helen E Foster, Donna Boyd, Sharmila Jandial Growing pains: a practical guide for primary care, Issue 1 (Hands On Series 6) Autumn 2008. Pieejams šeit. 
11. RCH.Division of Medicine.General Medicine.Clinical Practice Guidelines - The acutely swollen joint. Pieejams šeit.
Off label. Christopher M. Wittich, MD, PharmD; Christopher M. Burkle, MD, JD; and William L. Lanier, MD.Ten Common Questions (and Their Answers) About Off-label Drug Use   2012 Mayo Foundation for Medical Education and Research   Mayo Clin Proc. 2012;87(10):982-990    
12. D. Zavadska un kolēģi; Laima slimības diagnostika un ārstēšana bērniem, zu literatūru un pierādījumiem balstītas parktiskas rekomedācijas, RSU, 2018
13. Profesore V. Staņēviča, Metodiskās rekomendācijas bērnu reimatoloģijā,RSU Pediatrijas katedra, 2018. gads
 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs


 

Saistītie raksti