5 padomi, kā jaunajā skolas gadā iekļaut bērnu ēdienkartē bioloģisko pārtiku!

Bioloģiskas pārtikas iekļaušana ikdienas edienkartē nav pārāk sarežģīts uzdevums. Vajag vien vēlēties. 

Vaicājiet savā skolā, vai pārtikas iepirkumā tiek ievēroti zaļā iepirkuma principi, kādas izcelsmes produkti tiek izmantoti un aiciniet iepirkumā iekļaut bioloģiskos produktus!

FOTO: Shutterstock.com

Vaicājiet savā skolā, vai pārtikas iepirkumā tiek ievēroti zaļā iepirkuma principi, kādas izcelsmes produkti tiek izmantoti un aiciniet iepirkumā iekļaut bioloģiskos produktus!


1. Gatavojiet skolēna brokastis no lielveikalos nopērkamajiem bioloģiskajiem produktiem! 
Gandrīz katrā lielveikalā var iegādāties bioloģiskos piena produktus, bioloģiski sertificētas auzu pārslas, miltus, maizi, cepumus, bioloģiski sertificētas brokastu pārslas – un skolēna brokastis ir gatavas! Auzu pārslu putra, jogurts ar bio auzu pārslu cepumu, pārslas ar pienu - un esam nodrošinājuši bērnam tik svarīgo pirmo ēdienreizi, turklāt no garantēti tīriem produktiem. 


2. Piedāvājiet bērniem līdzi uz skolu BIO našķus.
Bērni skolas pārtraukumos vēlas kaut ko uzkost. Piedāvājiet viņiem līdzi veselīgus, bioloģiski sertificētus našķus, piemēram, žāvētus augļus un ogas, kuri žāvēšanas un transportēšanas procesā nav apstrādāti ar ķīmiskām vielām. Ietiniet šos našķus krāsaina papīra tūtiņās, lai radītu mazu pārsteigumu. Pagatavojiet keksiņus, izmantojot bioloģiskos miltus, piena produktus – nopērkami lielveikalos, un bioloģiski sertificētas olas, kuras var iegādāties ekoveikalos un tiešās pirkšanas pulciņos. Ja bērni ļoti vēlas konfektes, tad gan lielveikalos, gan ekoveikalos ir pieejamas gan ledenes, gan gumijkonfektes, kuras ir ražotas, izmantojot dabīgas krāsvielas un patiešām garšo pēc īstiem augļiem. 


3. Bērnu ballītēs – BIO dzērieni. 
Bērnu ballītēs pierasts cienāties ar saldiem gāzētiem dzērieniem, bet tikpat labi varam atrast tiem alternatīvas. Lielveikalos meklējiet bioloģiski sertificētus gāzētos dzērienus no dabīgām sulām un bez mākslīgām piedevām – ir pieejami gan Latvijā, gan citās Eiropas Savienībās valstīs ražoti. Vai arī pagatavojiet paši limonādi no bioloģiski sertificētiem citroniem, jo tos var droši izmantot ar visu mizu, un nedaudz bio cukura. 


4. Samaziniet bērnu pakļautību iespējami kaitīgām vielām augļos un dārzeņos! 
Cik vien iespējams, iegādājieties bioloģisku pārtiku, tā pasargājot sevi un bērnus no pesticīdu atliekvielām, bet, ja tas nav iespējams, tad samaziniet to augļu un dārzeņu lietošanu, kuri ir visvairāk pakļauti apstrādei, piemēram, vīnogas, citus saldos augļus un ogas ar plānu mizu. Latvijā ar pesticīdiem visvairāk apstrādā ābolus, bumbierus, zemenes. Citus augļus un dārzeņus rūpīgi nomazgājiet un nomizojiet. Apdomājiet, vai vēlaties dot bērniem nebioloģiski audzētus pilngraudu produktus, jo tieši grauda apvalkā uzkrājas tās vielas, ar kurām labība tiek apstrādāta augšanas laikā. 

Reklāma
Reklāma


5. Uzziniet, kā tiek gatavotas pusdienas skolā un pieprasiet bioloģisko pārtiku! 
Vaicājiet savā skolā, vai pārtikas iepirkumā tiek ievēroti zaļā iepirkuma principi, kādas izcelsmes produkti tiek izmantoti un aiciniet iepirkumā iekļaut bioloģiskos produktus! Jo vairāk vecāki paudīs savu atbalstu bioloģiskai pārtikai skolās, jo lielākā motivācija būs gan pārtikas ražotājiem, gan uzņēmumiem, kas nodrošina maltītes skolā. Arī programmās “Skolas auglis” un “Skolas piens” ir iespējams piedalīties bioloģiskās pārtikas ražotājiem!