Vai iespējams palikt stāvoklī, mīlējoties mēnešreižu laikā?

"Skolā mums, meitenēm, mācīja, ka jāizsargājas ir pilnīgi vienmēr - ne tikai lai nesaslimtu, bet arī lai nepaliktu stāvoklī. Atvainojos par savu naivo jautājumu, bet esmu pamanījusi, ka ne es vienīgā tāda, jo nesaprotu un varbūt jūs varat izskaidrot - vai, mīlējoties mēnešreižu laikā, teorētiski ir iespējams palikt stāvoklī?" portālam Mammamuntetiem.lv raksta kāda sieviete.

Mēnešreižu laikā var palikt stāvoklī gan teorētiski, gan praktiski. Un bieži vien tā arī notiek.

FOTO: Shutterstock.com

Mēnešreižu laikā var palikt stāvoklī gan teorētiski, gan praktiski. Un bieži vien tā arī notiek.

Atbild Anna Suhanova, auglības atpazīšanas metodes instruktore

"Pirmais par normālu menstruālo ciklu - no iepriekšējo mēnešreižu pirmās dienas līdz nākamo mēnešreižu pirmajai dienai - ir no 21 līdz 35 dienām, bet vidēji 28 dienas. Tātad menstruālā cikla pirmā diena sakrīt ar pirmo mēnešreižu dienu.
Menstruācijas parasti ilgst vidēji 2-7 dienas. Pēc septītās dienas asiņošana vai smērēšanās vairs nedrīkstētu būt. Izņēmums varētu būt vien gadījumi, kad sievietes kā kontracepcijas metodi izmanto spirāli, taču arī tad, asiņošanai turpinoties pēc septītās mēnešreižu dienas, vajadzētu doties pie speciālista.
Kad mēnešreizes tuvojas beigām, dzemdes kakls aizveras un to piepilda biezs „gļotu korķis" - iestājas cikla neauglīgā fāze. Katrai sievietei šo neauglīgo dienu skaits ir atšķirīgs.


Mēnešreižu laikā var palikt stāvoklī gan teorētiski, gan praktiski. Un bieži vien tā arī notiek. Tas var notikt divās situācijās. It kā ir zināms, ka sievietei olšūna var tikt apaugļota 12 stundas mēnesī, bet spermatozoīdi sievietes organismā, viņas auglīgajās gļotās spēj nodzīvot 3-5 un pat reizēm 7 dienas.

Es visām sievietēm tomēr iesaku iemācīties atpazīt tos procesus, kas notiek viņu organismā, un tad nebūs pārsteigumu, un jūs pilnībā varēsit uzņemties atbildību par savu auglību.


Auglīgās gļotas izdala dzemdes kakls estrogēna (sievišķā hormona) ietekmē. Estrogēnu teorētiski olnīcas sāk ražot pēc mēnešreizēm, bet pie īsiem cikliem, īsākiem par 26 dienām, bieži vien mēnešreižu laikā, līdz ar to radot spermatozoīdiem dubultā labvēlīgu vidi. Maksts mikroflora ir pamatā skāba, un tādā vidē nekas neizdzīvo, tai skaitā spermatozoīdi, bet auglīgās gļotas padara maksts vidi sārmainu. Asinis arī ir sārmainas, līdz ar to tas tikai uzlabo auglīgo gļotu kvalitāti un mazie, astainie draudziņi, nonākot tādā paradīzē, vienkārši sajūk prātā aiz laimes. Par cik galējo kapacitāti vai briedumu spermatozoīdi iegūst tikai sievietes organismā, auglīgajās gļotās, tad minētā vide ir tik labvēlīga, ka nekas viņiem vairs netraucē sagaidīt olšūnas iznākšanu, kas notiek ātri vien pēc mēnešreizēm. 

Reklāma
Reklāma

 

Otrs gadījums ir tad, ja sievietei ir bijis anuvolators cikls, tas nozīmē - cikls bez ovulācijas. Ja sieviete sevi nenovēro un novērojumus nepieraksta, ja nav iemācījusies atpazīt savu auglību, viņa par to visbiežāk neko nezina. Kaut kādā brīdī sākas asiņošana, kas tiek noturēta par īstām mēnešreizēm. Patiesībā tā ir pseidomenstruācija, jo ovulācijas nav bijis. Ja ovulācijas nav bijis, tad asiņošana ierasto mēnešreižu laikā ir visauglīgākais un vislabvēlīgākais laiks bērna ieņemšanai. Tāpēc es visām sievietēm tomēr iesaku iemācīties atpazīt tos procesus, kas notiek viņu organismā, un tad nebūs pārsteigumu, un jūs pilnībā varēsit uzņemties atbildību par savu auglību."