Labklājības ministre atbalsta brīvpusdienas pamatskolā

 

Labklājības ministrija atbalsta brīvpusdienu ieviešanu visā pamatskolā, taču līdz 2017. gadam būtu svarīgi, lai bezmaksas pusdienas saņemtu vismaz sākumskolas (1.-4. klase) skolēni – atbildot uz mammam.lv/tetiem.lv reģistrēto lietotāju jautājumiem, teic labklājības ministre Ilze Viņķele. 
Labklājības ministre Ilze Viņķele sarunā ar mammam.lv/tetiem.lv teic, ka brīvpusdienām pamatskolā obligāti ir jābūt.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

Labklājības ministre Ilze Viņķele sarunā ar mammam.lv/tetiem.lv teic, ka brīvpusdienām pamatskolā obligāti ir jābūt.

 

Drīzumā lasi arī labklājības ministres atbildes uz mammam.lv/tetiem.lv reģistrēto lasītāju jautājumiem, kas skar skolēnus, pensijas, bērnus invalīdus, adopciju, mākslīgo apaugļošanu u.c. Latvijas ģimenēm svarīgas jomas. Atbildes publicēsim pamazām un regulāri.

 

 

„Ir bērni, kuriem skolā pusdienas ir vienīgā ēdienreize dienā. Vai tiešām nav līdzekļu bērnu brīvpusdienām? Mans ieteikums būtu: samazināt ārzemju braucienos patērēto naudu un virzīt to daudz svarīgākām lietām,” rosina pensionētā skolotāja, Anna Didža.

Būtībā brīvpusdienu jautājums ir Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē, tomēr LM uzskata, ka brīvpusdienas skolā ir nepieciešamas un būtu nepieciešamas visā pamatskolā (pamatskolā tādēļ, ka pamata izglītība valstī ir bezmaksas un obligāta). Patlaban LM ir panākusi vienošanos ar IZM, ka tiks izskatīts jautājums par brīvpusdienu ieviešanu vismaz sākumskolas līmenī (1. – 4.klase), ko paredz arī Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011. – 2017.gadam.

 

Reklāma
Reklāma

 „Mana bērna skola šogad atteicās no programmas Augļi skolai, jo ir jāpilda daudz papīru. Bet vai nebūtu tikai normāli, ka katrā skolā visiem bērniem būtu pieejams kaut viens burkāns vai ābols dienā, neliekot par to pildīt papīru kaudzes? Un ne tikai mazajiem, bet patiešām visiem! Vai tad lielie kungi par to nevarētu parūpēties, ja jau tik ļoti runājam par veselīgu dzīvesveidu un ko tik vēl nē. Katrā skolā un gandrīz katrā klasē ir pa bērnam vai vairākiem, kuriem šis burkāns vai ābols ir tiešām svarīgs, jo mājās neko tādu dažādu iemeslu dēļ neredz,” vaicā Ilze Zariņa, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

Par programmu “Augļi skolai” – to kontrolē Zemkopības Ministrija. Papīru kaudze visdrīzāk ir tādēļ, ka tā ir ES finansēta programma, tādēļ arī uzraudzības un atskaitīšanās mehānisms ir visai komplicēts.

Tomēr par veselīgu ēdināšanu izglītības iestādēs tiek domāts. Veselības ministrija sadarbība ar Izglītības iestāžu ēdinātāju asociāciju, uzturzinātnes speciālistiem un diētas ārstiem izstrādāja MK noteikumu projektu „Uztura normas izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”. Noteikumu projekts tika izsludināts VSS 2011. 20.oktobrī. Noteikumu projekta mērķis ir nodrošināt veselīga un sabalansēta uztura lietošanu vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs un pirmsskolas izglītības programmas īstenojošajās izglītības iestādēs. Noteikumu projekts nosaka enerģijas un uzturvielu normas izglītojamajiem, izglītojamo ikdienas ēdienkartē iekļaujamos un neiekļaujamos pārtikas produktus, kā arī uztura pievienojamā sāls un cukura daudzumu. 

Pašlaik notiek šī projekta saskaņošana un tiek izteiktas bažas par to, ka veselīgāks ēdiens varētu izmaksāt dārgāk un šādā gadījumā daļa vecāku vienkārši nevarēs atļauties maksāt par ļoti veselīgām pusdienām. Vienlaikus VM, apzinot situāciju, apliecina, ka prasības par veselīga uztura gatavošanu ēdienu cenas skolas ēdnīcās neietekmēs. 

 

IZLASI ARĪ: Labklājības ministre I.Viņķele atbild mammam.lv/tetiem.lv lasītājiem