Vienkārši padomi ekonomiskai braukšanai

Mainot braukšanas ieradumus - izglāb planētu! Vēlaties samazināt degvielas tēriņus un būt videi draudzīgāki? Nomainīt esošo auto pret jaunāku un ekonomiskāku būtu vienkāršākais veids, tomēr ne visi to var atļauties. Tieši tādēļ esam sagatavojuši virkni padomu, kas var jums palīdzēt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nevadājiet automašīnā liekus smagumus – tā ir papildus slodze dzinējam, tātad arī lielāks degvielas patēriņš.

Noņemiet Jumta bagāžnieku vai velosipēdu turētājus, kad Jums tos nevajag. Tie ietekmē automašīnas aerodinamiku un palielina degvielas patēriņu.

Brauciet ar aizvērtiem automašīnas logiem un lūku. Atvērti logi rada lieku pretestību vienmērīgai gaisa plūsmai ap automašīnu.

Veiciet regulārās apkopes saskaņā ar ražotāja noteikto grafiku. Dariet to pie kompetentiem meistariem. Labi kopts un uzturēts auto izdala mazāk CO2 izmešus.

Pārbaudiet riepu spiedienu – tam jābūt ražotāja noteiktajās normās. Pazemināts riepu spiediens palielina degvielas patēriņu.

 

Īsos pārbraucienus centieties aizvietot ar pastaigām.


Moderno auto dzinēji vairs nav obligāti jāuzsilda pirms braukšanas, tomēr lietot auto tikai ļoti īsiem pārbraucieniem un neļaujot dzinējam uzsilt arī nav pareizi, jo auksts dzinējs patērē vairāk degvielas, kā silts. Īsos pārbraucienus centieties aizvietot ar pastaigām.

Ja esat iekļuvis sastrēgumā, kurš nekustēsies vēl vismaz pāris minūtes - droši noslāpējiet dzinēju.

Gaisa kondicionētājs, elektriskie sēdekļi un citi elektriskie komponenti arī palielina degvielas patēriņu. Slēdziet tos ārā, kad tie nav nepieciešami.

Vērojiet ceļu sev priekšā. Tas ne tikai uzlabos drošību, bet ļaus uzturēt automašīnu vienmērīgā kustībā. Ievērojiet distanci un bremzējiet ar pārnesumiem, tādejādi dodot vairāk laika priekšā esošajām automašīnām atbrīvot jums ceļu un saglabāt auto kustībā.

Neveiciet straujas bremzēšanas un uzrāvienus no vietas.

Atrodoties nogāzē, izmantojiet gravitāciju, nevis akseleratora pedāli, lai paātrinātu automašīnu.

Reklāma
Reklāma

 

Braucot vienmērīgi ar atļauto ātrumu, ieekonomēsiet degvielu.


Lietojiet katrā situācijā iespējami augstāko pārnesumu, tomēr neļaujiet dzinējam nogurt un darboties saraustīti. Centieties pārslēgties, izlaižot pārnesumu, piemēram, no trešā uz piekto pārnesumu. Tādejādi ieekonomēsiet laiku, degvielu un samazināsiet sajūga nodilumu.

Nepārsniedziet ātrumu. Braucot vienmērīgi ar atļauto ātrumu, ieekonomēsiet degvielu. Kruīzkontrole palīdzēs vienmērīgi uzturēt uzņemto ātrumu.

Ja iespējams, nebrauciet sastrēgumstundās. Plānojiet savu maršrutu tā, lai izvairītos no ceļa remontiem un vietām kur mēdz rasties sastrēgumi. Centieties atrast maršrutu, kur maksimāli iespējams braukt ar vienmērīgu ātrumu.

Nespiediet gāzes pedāli strauji un dziļi. Lietojiet to pakāpeniski un pārslēdziet nākamajā pārnesumā pirms dzinēja apgriezieni sasniedz 3000 apgriezienus minūtē.

Plānojiet savu dienas laiku tā, lai Jūsu braucieni būtu bez steigas.

Materiāls publicēts sadarbībā ar Latvijas lielāko autopircēju ceļvedi www.whatcar.lv