Kuras vakcīnas satur tiomersālu?

Tiomersāls ir organisks dzīvsudraba savienojums ar pretmikrobisku darbību. To lieto pašā vakcīnu ražošanas procesā, kā arī pievieno vakcīnu sastāvam daudzdevu flakonos kā konservantu. Latvijas tirgū šobrīd nav vakcīnu, kas saturētu šo vielu!

FOTO: Shutterstock.com

Mūsu portālā reģistrētās mammas ir vaicājušas par tiomersālu, kas tas tāds ir, vai tas ir bīstams bērniem un kuras vakcīnas to satur?

Tiomersāla pretmikrobisko darbību nosaka etildzīvsudrabs. Tas rodas tiomersālam sadaloties par etildzīvsudrabu un tiosalicilātu. Lai novērstu bakteriālu vakcīnu piesārņošanu, tas tiek lietots noteiktu vakcīnu ražošanā jau vairāk nekā 60 gadus. Pamatojoties uz pārliecinošiem datiem par tiomersālu saturošu vakcīnu lietošanas drošumu, tās tiek atzītas par lietošanai drošām un nekaitīgām.

Jāņem vērā, ka vakcīnās lietotais tiomersāls ir organisks dzīvsudraba savienojums, kas cilvēka organisma audos neiedarbojas tādā veidā, kā rūpniecībā izmantojamie dzīvsudraba savienojumi (piemēram, metildzīvsudrabs, elementārais dzīvsudrabs, u.c.), jo tas organismā sadalās un tiek izvadīts no organisma daudz ātrāk. Turklāt šajā savienojumā esošais dzīvsudraba daudzums vakcīnās ir ļoti niecīgs.

Vai visas vakcīnas satur tiomersālu?
Neviena dzīvu novājinātu vīrusu vakcīna, to vidū masalu, MMR (pret masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām), perorālā vakcīna pret poliomielītu, vakcīna pret dzelteno drudzi, tuberkulozes (BCG) vakcīna, nesatur tiomersālu. Vairums vakcīnu vienas devas iesaiņojumā arī nesatur tiomersālu. Tomēr pasaules tirgū esošās, daudzdevu iepakojumā lietojamās vakcīnas, piemēram, DTP (pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu), DT (difterija, stingumkrampji) un Td (difterijas un stingumkrampju toksīni), TT (stingumkrampju toksīns) un dažas vakcīnas pret B hepatītu, satur tiomersālu. Pēdējos gados ražotāji cenšas radīt vakcīnas bez tiomersāla vai ar samazinātu tā daudzumu. Latvijas tirgū esošās vakcīnas tiomersālu nesatur!

Kādas blaknes iespējamas bērniem, kas saņēmuši  tiomersālu saturošas vakcīnas?
Atsevišķos gadījumos tā varētu būt alerģiska reakcija, bet tā kā  par tiomersāla klātbūtni ir norādīts vakcīnas zāļu aprakstā (informatīvs dokuments, kas paredzēts ārstam) un lietošanas instrukcijā (informatīvs dokuments, kas paredzēts pacientam), tad šādi gadījumi ir iepriekš paredzami un ārsts var pieņemt atbilstošu lēmumu.

Līdz šim veiktie pētījumi un analīžu rezultāti nav apstiprinājuši vakcīnu sastāvā esošā tiomersāla nelabvēlīgo iedarbību. Tika izteikta hipotēze, ka tiomersāls varētu izraisīt nervu sistēmas un smadzeņu attīstības traucējumus zīdaiņiem. Tomēr pētījumos neapstiprinājās hipotēze, ka tiomersālu saturošās vakcīnas varētu bērniem veicināt autismu, uzmanības deficītu un hiperaktivitāti, runas attīstības aizturi un runas traucējumus.
 
Vai iespējams, ka nākotnē vakcīnas nesaturēs  tiomersālu?
Ne visas vakcīnas iespējams ražot bez tiomersāla. Daudzdevu vakcīnu ražošana bez konservanta nav droša. Tāpēc daudzdevu iepakojumā lietojamās vakcīnās, piemēram DTP (pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu), DT (difterija, stingumkrampji) un Td (difterijas un stingumkrampju toksīni), TT (stingumkrampju toksīns) un dažas vakcīnas pret B hepatītu, satur tiomersālu. Pēdējos gados ražotāji cenšas radīt vakcīnas bez tiomersāla vai ar samazinātu tā daudzumu.
Atteikšanās no tiomersāla lietošanas vai tā koncentrācijas mazināšana maina vakcīnas drošumu un efektivitāti, tāpēc arī šīm jaunajām vakcīnām jāveic klīniskie pētījumi. Tāpat jārīkojas arī gadījumā, kad tiomersāla vietā tiek pievienots cits konservants, lai noteiktu jaunās vakcīnas guvuma un riska samēru, novērtētu vakcīnas kvalitātes rādītājus.
 

Informāciju sniedza: Ingrīda Biedre, Zāļu valsts aģentūras  Humāno zāļu reģistrācijas nodaļas vadītājas vietniece

IZLASI ARĪ:
Vakcīnas un to blaknes
Par vai pret vakcināciju  - profesionāļu viedokļi
Vakcinācijas kalendārs Latvijā no 2010. līdz 2011. gadam

 



 

Reklāma
Reklāma