Četras neaizmirstamas dienas Lego zemē

Vasaras sākumā nolēmu, ka beidzot pienācis īstais laiks bērnus (meitai — 9, puikam — 6 gadi) aizvest uz Legolandi, kas atrodas Dānijas pilsētā Bilundā (Billund). 2008. gada pavasarī aviokompānija airBaltic atklāja tiešo reisu uz Bilundu, tāpēc laiks, kas jāpavada ceļā uz Legolandi, kļuvis īsāks. Iepriekš, kad par šo reisu nezināju, bijām domājuši ceļot ar automašīnu un prāmi, bet tas būtu ilgāk, daudz nogurdinošāk (īpaši bērniem) un arī dārgāk. Biļetē norādītais lidojuma ilgums ir stunda un 50 minūtes. Bērni par to tikai priecājās, jo uz mūsu laukiem Latgalē jābrauc vairāk nekā trīs stundas.

Autores foto. Ieeja Legolandē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Autores foto. Ieeja Legolandē.

Bilundas lidosta un viesnīca Zleep Billund
Dienu pirms lidojuma vīrs internetā mēģināja noskaidrot, kur īsti atrodas viesnīca Zleep Billund. Skatījāmies vairākos saitos kartes (arī satelīta bildi), bet īsti nesapratām, jo viesnīcas logo atradās uz autostāvvietas līdzās lidlaukam. Teksts vēstīja, ka uz viesnīcu no lidostas var aiziet kājām. Izprintējām karti ar cerību, ka viesnīcu nebūs grūti atrast. Izrādās, tā tiešām ir blakus lidostai. Iznākot ārā no lidostas ēkas, jāpagriežas pa kreisi. Apmēram 100 metru attālumā redzama pelēcīga četru stāvu celtne. Viesnīcas nosaukums gan no tāluma nav izlasāms. Redzams tikai dzeltens taisnstūris ar uzrakstu „ZZZ”.
Viesnīcas numuriņos var ieiet no pulksten 14, tāpēc bija nedaudz jāuzgaida. Lai arī kā cerējām, pusdienas viesnīcā nevarēja paēst, jo restorāns piedāvā tikai brokastis. Kad viesmīle pateica, ka istaba atrodas pirmajā stāvā, apjuku, jo norādītajā virzienā bija redzami vien restorāna galdiņi. Piemirsu, ka mēdz būt arī nulles stāvs! Istabas durvis tur tiek atslēgtas ar plastikāta karti, ko izmanto arī elektrības ieslēgšanai. Visas spuldzes ir ekonomiskās, tāpēc sākumā šķiet, ka nav pietiekami gaišs. Nelielajā istabā ir divvietīga gulta, papildu matracis trešajam, bet otrajā stāvā — gulta ceturtajam, galdiņš, krēsls, TV, pakaramie, dušas telpa, dvieļi, šķidrās ziepes. Šampūna gan nav. Sākumā baidījos, ka lidmašīnas traucēs gulēt, taču skaņas izolācija ir tik laba, ka nedzirdējām ne kaimiņus, ne gaitenī staigājošos, ne lidmašīnu troksni.

 

FOTO: Lego ugunsdzēsēji vecmāmiņai no koka palīdz nocelt kaķi. Fonā redzama viena no skatuvēm, kur uzstājās klauni.

 

 

 

Ceļš uz Legolandi un biļešu iegāde
No viesmīles galdiņa var paņemt Bilundas karti. Pie viesnīcas stāv velosipēdi. Iespējams, tos var īrēt. Mēs nolēmām iet kājām. Līdz parkam raitā solī ejamas apmēram 25 minūtes. Izejot no viesnīcas, jāpagriežas pa kreisi. Tā kā visapkārt ir klajš lauks, aiz līkuma tālumā redzama Legolandes sēta. No viesnīcas līdz lielceļam nav gājēju celiņa, tāpēc jāpārvietojas pa zālīti. Vienu vakaru, kad lija, nācās iet pa ceļu. Tad nožēloju, ka nebiju paņēmusi atstarotājus. Pie lielceļa jāpagriežas pa kreisi. Tur ir ceļš gājējiem un riteņbraucējiem. Ejot vien jāraugās, vai no aizmugures netuvojas riteņbraucēji. Tālāk jāiet līdz krustojumam un pie parka sētas jāpagriežas pa kreisi. Arī te gabaliņš ejams, lai tiktu līdz galvenajai ieejai. Pie ieejas ir vairākas kases. Vienā no tām nopirkām sezonas biļetes. Mums tika iedota parka karte angļu valodā un četras biļetes, ar kurām tikām parkā. Tālāk bija jāiet uz informācijas telpu. Te aizpildījām anketu (vārds, uzvārds, mājas adrese, e-pasta adrese, tālruņa numurs), mūs visus četrus nofotografēja un desmit minūšu laikā bijām tikuši pie Season pass plastikāta kartītēm.
FOTO: Parkā netālu no ieejas ir pulkstenis. Te gluži kā Rīgā pie Laimas pulksteņa var norunāt tikšanos.

 

Ēstuves Legolandē un trakās cenas
Lai arī bērni gribēja skriet uz atrakcijām, nolēmām vispirms ieturēt pusdienas. Iedotajā parka kartē pamanījām, ka pie ieejas ir restorāns Family Buffet. Iegājām tajā pa blakus ieeju, tāpēc neredzējām cenas. Pie ieejas mūs apstādināja pārdevēja un pajautāja, kādu dzeramo vēlamies, cik būs pieaugušo, cik bērnu un kādā vecumā tie ir. Tad mums pateica cenu. Zināju, ka Dānija ir dārga valsts, bet tajā mirklī biju šokā, jo pusdienas ģimenei izmaksāja 516 kronu (aptuveni 51 lats!). Atteikt bija neērti. Šis restorāns nedaudz atgādināja mūsu Lido, tomēr tajā nebija tik garšīgi, kā pie mums. Vispirms jāsamaksā noteikta summa, bet pēc tam ņem, ko gribi un cik gribi. Mēs tā arī darījām. Pēc pusdienām apēdām pat vairākas saldējuma porcijas. Salvetēs ietinām un līdzi paņēmām maizītes (bubļikus) vakaram. Kad izgājām no restorāna, pamanīju cenrādi: pusdienas pieaugušajam — 139 kronas (apmēram 14 latu), bērnam — 79 kronas (apmēram astoņi lati). Dzeramie jāpērk atsevišķi. Krūze tējas maksā 20 kronu (aptuveni divi lati). Redzēju, ka daudzi dāņi līdzi uz parku paņēmuši maizītes un dārzeņus. Viņi pusdienoja speciālā vietā, kas paredzēta piknikam. Acīmredzot arī vietējiem Legolandes ēstuves šķiet par dārgu.
FOTO: Starp mazajām Lego mājiņām un pilsētiņām labi jutās arī pīles.

Reklāma
Reklāma

 

Atrakcijas un atrakcijas
Cilvēku parkā ir daudz. Pie katras izklaides vietas jāgaida no piecām līdz 15 minūtēm. Atrakcijas vada jaunieši, kas ģērbušies pirātu vai kovboju drēbēs. Gandrīz visiem rokās zobeni no ūdensizturīga, mīksta materiāla. Viņi ir jautri, smaidīgi, jokojas, piedraud ar zobenu. Iedomājos, ka pie mums atrakcijas vadītu veca, īgna pensionāre, visiem aizrādot par trokšņošanu. Gandrīz pie katras atrakcijas ir stabs, pie kura bērns var nomērīties. Sarkanā josla rāda, ka tāda garuma bērni nevar piedalīties; dzeltenā josla — bērns var piedalīties pieaugušā pavadībā; zaļā — bērns var piedalīties viens pats. Četru dienu laikā izstaigājām parku krustu šķērsu pa vairākiem lāgiem. Nepiedalījāmies vien atrakcijā Power Builder, kur robota roka cilvēku kā mantiņu groza uz visām pusēm (arī kājām gaisā). Nobijāmies.
Puiku, kurš ir apmēram 119 centimetru garš, neielaida atrakcijā X-treme Racers (līdzīgs Amerikāņu kalniņam), jo tur var braukt bērni augumā no 120 centimetriem. Protams, viņš raudāja, bet šis brauciens tika kompensēts ar Pūķīti (The Dragon). Pūķītis kļuva par mūsu ģimenes top atrakciju. Četru dienu laikā to izbaudījām septiņas reizes.
Ļoti daudz atrakciju bija uz ūdens. To pirms tam nezināju. Daudz šļakatu un slapjuma. Visslapjākā atrakcija bija Pirātu apšaude (Pirate Splash Battle). Vēsākā dienā tajā labāk piedalīties ar lietusmēteli mugurā. Līdzās ir Pirate Water Falls, kur bērni skraida peldbiksēs, ir nelieli slīdkalniņi un pirātu baļļas, kas piepildītas ar ūdeni un ik pa mirklim uzlej uz bērnu galvām ūdens šalti. Iecienītas atrakcijas ir arī Vikingu riepa (Vikings River Splash), ar ko brauc pa kanālu un pašās beigās, lielām šļakatām šķīstot uz visām pusēm, noslīd no kalniņa. Pa nelielu ūdens krauju var traukties arī ar kanoe laivu (Lego Canoe). Straujā, bet patīkamā braucienā var griezties arī ar Jungle Rally, ko mēs nosaucām par Ritentiņu. Bērniem patika strūklaka (Fountain), kas šļakstījās, tai skrienot garām. Bet vismierīgākās ūdens atrakcijas bija Laiviņas (Pirate Boats un Mini Boats). Straujās atrakcijas tur tiek fotografētas. Ja ir izdevusies laba bilde, to par 50 kronām (aptuveni pieci lati) var nopirkt. Bildes tiek ievietotas glītā mapītē.
Vietējie uz Legolandi vēsākā dienā brauca ar lietusmēteļiem un gumijas zābakiem. Ja nav līdzi paņemti lietusmēteļi, plēves „mētelīti” ar īsām piedurknēm var iegādāties gandrīz katrā Legolandes veikalā. Cenas visur vienādas: 25 kronas (apmēram 2,5 lati). Vairākās vietās pie slapjajām atrakcijām ir žāvētājkabīne. Jāsamaksā 20 kronu (aptuveni divi lati), jāiekāpj kabīnē, un dažās minūtēs ar karstu gaisa strūklu samirkušais tiek izžāvēts.
Visa ģimene piedalījāmies ugunsgrēka dzēšanā (Falck Fire Brigade). Tur savstarpēji sacenšas apmēram astoņas ģimenes. Par uzvaru dāvanas nedod, bet prieks tāpat ir liels. Otrajā ugunsgrēka reizē mēs atbraucām pirmie. Te ir iespējams bez maksas nobildēties ugunsdzēsēja ķiverē un uz savu e-pastu nosūtīt bildi.
Parkā ir vairāki vilcieniņu veidi, mašīnītes, zemūdens valstība ar zivju akvārijiem, skatu tornis un daudz citu interesantu lietu.

FOTO: Viena no jaukākajām „slapjajām atrakcijām” — Pirātu riepa.

 

 

Parkā netālu no Laiviņām (Pirate Boats) speciālos aparātos var iegādāties Ātro pasi (Quick Pass). Ar šo biļeti septiņas atrakcijas iespējams iziet, nestāvot rindā (atsevišķa ieeja). Mums ļoti patika kino (Lego Studios), kur divas multenes (garums apmēram 15 minūšu) ar Lego varoņiem rādīja 4D versijā. Manā bērnībā tādas filmas rādīja Spartakā. Filmas laikā jāskatās caur brillēm, un tad daudzas lietas šķiet ļoti tuvu. Jūtami arī vēja, sniega un šļakatu efekti. To ir vērts redzēt. Mēs katru filmu noskatījāmies divas reizes.
Netālu no kino ir Lego Mindstroms, kur var paspēlēt datorspēles vai pēc noteiktām shēmām uzmeistarot kustīgu Lego lietiņu.
Bijām uz vairākām klaunu izrādēm. Ļoti patika Cietokšņa uzvedums par princesi un princi (Mini Castle). Tajā bija dažādi smieklīgi pārpratumi un visi varoņi ik pēc laika krita (leca) no pils ūdenī. Tas mazajos skatītājos izraisīja smieklus.
Kad atrakcijas beidza darboties, atlikušās stundas staigājām pa parku, pētot mazās Lego pilsētiņas, braucošās mašīnas un peldošos kuģīšus. Tīri labi parkā starp šīm kustīgajām Lego lietām jutās arī pīles.
FOTO: Ūdens atrakcija, kurā šaudās ar ūdens šautenēm. Bez plēves mētelīša te neiztikt.


Autore: Sanita Nikitenko