Citi mazuļi jau runā, bet mans vēl nē. Vecākus aicina piedalīties pētījumā

Bērni ir tik dažādi, arī valodu viņi apgūst atšķirīgi. Lai gūtu atbildi uz daudzajiem jautājumiem, ko vecāki uzdod, nepieciešami pētījumi. Tāpēc, lai palīdzētu vecākiem un pedagogiem saprast, kā notiek bērna komunikatīvā attīstība, kā viņš apgūst dzimto valodu, ir uzsākts plašs pētījums. Vecāki aicināti piedalīties!

Vecākiem, kuriem ir bērns vecumā no 8-36 mēnešiem, izsūtītas aptaujas par bērnu valodas attīstību.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem, kuriem ir bērns vecumā no 8-36 mēnešiem, izsūtītas aptaujas par bērnu valodas attīstību.

Kad piedzimis bērniņš, sākas mūsu laimes un rūpju, gaidu un cerību laiks. Gaidām, kad mazulis sāks rāpot, tad – kad spers pirmo soli… Vērīgi tveram bērna radītās skaņas un gaidām, kāds būs pirmais vārds, ko viņš teiks. Sākam uztraukties, ja bērns neizrunā kādu skaņu pietiekami skaidri vai vispār nesāk runāt, kad citi jau to dara… Bet vai tiešām ir jāuztraucas? Bērni ir tik dažādi, arī valodu viņi apgūst atšķirīgi. Lai gūtu atbildi uz daudzajiem jautājumiem, ko vecāki uzdod, nepieciešami pētījumi. Tāpēc, lai palīdzētu vecākiem un pedagogiem saprast, kā notiek bērna komunikatīvā attīstība, kā viņš apgūst dzimto valodu, ir uzsākts plašs pētījums.

Lai iegūtu pēc iespējas pilnīgāku informāciju, kā notiek 8-36 mēnešu vecu bērnu  komunikatīvā attīstību.

To veic Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Bērna valodas pētījumu centra pētnieki kopā ar Latvijas un Norvēģijas kolēģiem (LU Matemātikas un informātikas institūts, LU Humanitāro zinātņu fakultāte, Norvēģijas Arktiskā universitāte, Olso Universitāte).

Lai iegūtu pēc iespējas pilnīgāku informāciju, kā notiek 8-36 mēnešu vecu bērnu  komunikatīvā attīstība, ko bērns jau saprot, ko spēj pateikt, ir izstrādātas divas vecāku aptaujas par bērnu komunikatīvo attīstību. Mums bija unikāla iespēja piemērot latviešu valodai MakArtura-Beitas testu, kas sekmīgi izmantots jau vairāk nekā 60 valstīs, un, izmantojot Norvēģijas kolēģu pieredzi, izveidot elektronisko aptaujas variantu. 

Lai aptauja būtu PILNĪGI anonīma, esam lūguši Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes speciālistu palīdzību. Viņi ir izvēlējušies tos latviešu bērnus, kuri vecuma ziņā atbilst aptaujas noteikumiem, un aizsūtījuši bērna mātei adresētu vēstuli.

Mīļie vecāki un aizbildņi! 

Reklāma
Reklāma

Mums ļoti nepieciešama jūsu palīdzība! Ja jūs jau esat saņēmuši vai drīzumā saņemsit šo vēstuli, esiet atsaucīgi un atvēliet laiku elektroniskās aptaujas aizpildīšanai. Aptauja veidota tā, lai jūs varētu veikt šo darbu pa daļām. Jūsu sniegtās atbildes ļaus mums apkopot valodas materiālu un elektroniski iegūt skaitliskos datus, kā notiek konkrēta vecuma bērnu komunikatīvā attīstība. Analīzes rezultātus pēc tam varēs izmantot ikviens vecāks (nedz jūsu, nedz jūsu bērna vārds nekur neparādīsies, jo mēs to nezināsim) un pedagogi, logopēdi. 

Apkopotie bērnu komunikatīvās attīstības rādītāji, kā arī rokasgrāmata vecākiem, kurā būs skaidrots, kā uztverami un izmantojami šie dati, vēlāk būs pieejami ikvienam interesentam. Arī aptaujas anketas pēc dažiem mēnešiem būs pieejamas plašākam lietotāju lokam.

Norvēģijas grantiPētījums notiek projektā „Latviešu valodas monolingvāla un bilingvāla apguve: rīki, teorijas un lietojums”, kas tiek finansēts  no Norvēģijas finanšu instrumenta 2009. - 2014. gadam saskaņā ar projekta līgumu Nr. NFI/R/2014/053. Skatīt: www.lamba.lv