Smaids ar pārliecību! Ko par zobu kopšanu jāzina pusaudžiem

Ne tikai matu sakārtojums un apģērbs rada pirmo iespaidu par cilvēku, bet arī smaids un zobu izskats veido personas vizuālo tēlu. 

Ierobežo cukurotu ēdienu lietošanu, jo tas veicina zobu aplikuma veidošanos

FOTO: Shutterstock.com

Ierobežo cukurotu ēdienu lietošanu, jo tas veicina zobu aplikuma veidošanos


Zvaigznes cienīgs smaids
Cilvēks ir skaists, ja rūpējas par savu izskatu, – ­kopj nagus, matus, apģērbu un, tai skaitā, arī zobus. Rūpes par savu izskatu un ķermeni parāda, cik ļoti Tu sevi mīli. Varbūt nākotnē Tu būsi sabiedrībā zināma persona, uzstāsies dažādu publiku priekšā, bet Tev pietrūks nepieciešamās pārliecības neveselīgu zobu dēļ. Tīrot zobus rūpīgi un regulāri, ar plašu smaidu varēsi droši soļot pretī saviem mērķiem. Arī lieli mākslinieki ļoti rūpējas par saviem zobiem, tāpēc visbiežāk viņiem redzēsi skaistus, baltus un veselus zobus. 
 

Zobi un attiecības
Skaistu smaidu un veselus zobus noteikti novērtēs arī Tava otrā pusīte. Pirmais skūpsts būs daudz patīkamāks, ja jūsu zobi būs kopti, jo šādās reizēs pat visskaistākais manikīrs, glīti uzkrāsotās acis vai apģērbs var zaudēt nozīmi. Piemēram, ja meitene regulāri tīra savus zobus un par to ļoti domā, tad diez vai viņai iepatiksies pat ļoti moderni ģērbts, safrizēts puisis, kuram būs nekopti zobi. Tu nekad nevari zināt, kāds kritērijs būs noteicošais, lai Tu iepatiktos pretējam dzimumam. Varbūt viņš vai viņa ir nākamais zobārsts! 
 

Izmanto iespēju!
Atceries, ka līdz 18 gadu vecumam zobārsta un zobu higiēnista apmeklējumu apmaksā valsts, Tev par to nav jāmaksā, taču, ja Tu nepievērsīsi pienācīgu uzmanību savam zobu skaistumam un veselībai, nākotnē var nākties tērēt ļoti daudz naudas zobu labošanai. Zobārsts profilaktiski ir jāapmeklē vismaz vienu reizi gadā, lai pārliecinātos, vai ar Tavu zobu veselību viss ir kārtībā, un lai izvairītos no situācijām, kad akūti sāp zobs. Savukārt zobu higiēnists ir jāapmeklē divas reizes gadā, lai speciālists varētu veikt mutes dobuma un zobu higiēnu. Aizvien nemainīga zobu veselības problēma pusaudžu vidū ir kariess. Lai arī cik aizņemts Tu būtu, atceries par regulāru zobu tīrīšanu – no rīta un vakarā.
 

Kas  jāzina par zobu veselību!
Kariess ir viens no biežāk sastopamajiem zobu bojājumiem pusaudžiem. Tas rodas no skābēm, ko rada uz zobiem esošais bakteriālais aplikums. Izklausās sarežģīti? Tā nebūt nav – ja saproti kariesa rašanās iemeslus. Tavā mutē ir mikroorganismi, kas visvairāk „dzīvo” tieši zobu aplikumā, un šiem mikroorganismiem „garšo” ogļhidrāti (tie ir gan saldumos, gan miltu izstrādājumos). Kad Tu ēd ogļhidrātus saturošus produktus, tad mutē esošās baktērijas pārstrādā šos ogļhidrātus līdz skābēm. Atrodoties uz zoba virsmas, skābes sāk šķīst, un tā veidojas zoba bojājums jeb kariess. Atceries – zobu bojāšanos galvenokārt izraisa cukurs (un tas ir ogļhidrāts), tāpēc samazini cukura daudzumu uzturā. Tādi našķi kā šokolāde, cepumi, konfektes u. tml. produkti negatīvi ietekmē zobu emalju un var izraisīt zobu veselības problēmas.
 

Erozija ir zobu bojājums, kas tāpat kā kariess rodas skābju ietekmē, bet šajā gadījumā skābes ir citas izcelsmes. Tavā vecumā erozijas visvairāk var veicināt visu skābo ēdienu un dzērienu lietošana uzturā, enerģijas dzērieni, kā arī dabiski spiestas sulas. Šie ēdieni un dzērieni satur daudz skābes, kas iedarbojas uz zobiem, negatīvi ietekmējot zobu virsmu. Savukārt siekalas ir ļoti nozīmīgs minerālvielu avots zobiem, kas palīdz tos uzturēt labā fiziskā formā, aizsargājot zobu virsmu. Parūpēties par savu zobu veselību Tu vari, izskalojot muti pēc saldu sulu un skābu ēdienu lietošanas uzturā, tādējādi zobi netiks ilgstoši pakļauti skābju iedarbībai. Tāpat nevajadzētu saldas, skābas sulas un dzērienus lietot visas dienas garumā, jo tad skābe mutē atrodas ilgstoši un veicina erozijas veidošanos. Vēl viens ieteikums – dzerot saldas sulas, izmanto salmiņu! Tad Tu varēsi būt drošs, ka skābe nenonāks tieši uz zobiem. 

 

Ievēro!
Saldumi un našķošanās starp ēdienreizēm. Protams, neviens nav uzaudzis bez konfektēm un saldumiem, taču vajadzētu izvairīties no našķošanās visas dienas garumā. Ja nevari atturēties no saldumu lietošanas – apēd kādu gardumu tūlīt pēc pusdienām vai vakariņām. Ja Tu ēdīsi konfektes un citus saldumus ik pa brīdim dienas laikā, tad mutē esošajiem mikrobiem būs izejvielas, no kā „ražot” skābi. Savukārt skābe mutes dobumā veicina caurumu veidošanos zobos. 
 

Reklāma
Reklāma

 

Negriez zobus! Visbiežāk zobu griešanu var veicināt psiholoģiskie faktori, piemēram, bailes, stress vai trauksme. Šī ieraduma negatīvās sekas ir zobu nodilums

 

Zobu tīrīšana.
Zobi ir jātīra divas līdz trīs minūtes divas reizes dienā – no rīta pēc brokastīm un vakarā pirms gulētiešanas. Vakarā pēc zobu tīrīšanas ēst neko vairs nevajadzētu, vari padzerties ūdeni. Ja ievērosi šos nosacījumus, vari būt drošs, ka līdz pat rītam zobi būs tīri un jutīsies labi.


Uzturs.
Tavā vecumā ļoti svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs, un Tev ir jāsaņem visas vielas, kas ir vajadzīgas augošam organismam – šķiedrvielas, tauki, ogļhidrāti, olbaltumvielas, minerālvielas un vitamīni. Saldumus var lietot enerģijas vairošanai, tomēr nevajadzētu ar tiem aizrauties, jo tie bojā zobus un veicina lieko svaru. 


Balto zobu baušļi
1. Lieto fluorīdu saturošu zobu pastu! Tā stiprinās un aizsargās Tavus zobus. Zobu higiēnista apmeklējuma laikā speciālists informēs, vai Tev ir nepieciešams papildus lietot arī fluorīda tabletes. 
2. Lieto zobu diegu, lai labāk iztīrītu starpzobu spraugas. Zobu diegam ir jābūt vaskotam. Izvairies lietot zobu bakstāmos kociņus, jo vari savainot smaganas.
3. Ierobežo saldinātu un gāzētu dzērienu lietošanu, jo tie satur skābi un bojā zobu emalju. Tas var veicināt kariesa veidošanos.
4. Ierobežo cukurotu ēdienu lietošanu, jo tas veicina zobu aplikuma veidošanos.
5. Ievēro veselīgus saldumu ēšanas principus. Gardums ir lielās ēdienreizes deserts. Nenašķojies starp ēdienreizēm. 
6. Negriez zobus! Visbiežāk zobu griešanu var veicināt psiholoģiskie faktori, piemēram, bailes, stress vai trauksme. Šī ieraduma negatīvās sekas ir zobu nodilums, tāpēc pajautā ģimenei, vai tev ir šāda problēma. Varbūt viņi ir dzirdējuši! Ja ir Tev ir aizdomas par zobu griešanu, tad vislabāk ir  doties pie zobārsta vai zobu higiēnista, kuri ieteiks, kā tikt galā ar šo nelāgo ieradumu.