Praktiski padomi rotaslietu kopšanai un glabāšanai

Neaizmirstiet mājas uzkopšanas ietvaros sakopt arī rotaslietas! Rotas ir neatņemama mūsu ikdienas un svētku sastāvdaļa. Ja sudrabu un zeltu atceramies šad un tad nospodrināt, tad citas rotas tikai pa retam.

Lai garas krelles un ķēdītes nesamudžinātos, glabā tās uz pakaramajiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai garas krelles un ķēdītes nesamudžinātos, glabā tās uz pakaramajiem.

 

Sudraba rotu kopšana
* Mājas apstākļos sudraba tīrīšanai var noderēt balts zobu tīrīšanas pulveris, sliktākajā gadījumā balta zobu pasta, kurai nav klāt balinošas vielas. Izstrādājums jātīra ar birstīti tik ilgi, līdz tam noņemas tumšā oksidējusies kārtiņa, un tas atgūst sākotnējo spožumu. Tik jāatceras, ja birstīte nebūs pietiekoši mīksta, var rasties skrāpējumi.
* Sudrabu var tīrīt ar ožamo spirtu, kas sajaukts ar ūdeni attiecībā 1:10.
* Sudraba rotas (tās, kurām nav akmeņu) var turēt sodas ūdenī, līdz tās atgūst spīdumu.

Zelta rotu kopšana
* Mājas apstākļos zelta izstrādājumu tīrīšanai var izmantot vienkārši trauku mazgāšanas līdzekli, kas noņems no izstrādājuma netīrumus, taukus, un padarīs rotu spožu.

Gredzeni ar akmentiņiem
* Visvairāk netīrumu sakrājas zem akmens. Lai tos notīrītu, ausu tīrāmo kociņu samērcē glicerīnā, odekolonā vai ožamā spirta un magnēzija maisījumā un rūpīgi notīra gan akmeni, gan ietvaru.
* Nekādā gadījumā nevajadzētu tīrīt netīrumus ar asiem priekšmetiem.

Pērļu rotas
* Pērles drīkst tīrīt tikai ar ļoti maigām ziepēm. Mākslīgo pērļu izstrādājumus glabā mīkstā iesaiņojumā, lai pērles nesaskartos ar cietiem priekšmetiem un netiktu bojāts to pārklājums.
* Lai nomazgātu pērļu izstrādājumus, izmanto siltu ziepju šķīdumu. Lai pērles nesabojātu, raugies, lai tās nesaskartos ar skābēm un taukvielām.
* Pērles nedrīkst glabāt sildierīču tuvumā, tad tās kļūst blāvas, jo reaģē uz temperatūras svārstībām.
* Neatstāj pērles mitrās telpās, piemēram, uz vannas istabas plaukta, jo arī mitruma ietekmē tās var kļūt blāvas.

Reklāma
Reklāma

Dzintara rotas
* Dzintara izstrādājumus var mazgāt siltā ziepjūdenī, bet reljefās un grubuļainās virsmas nedaudz paberzt ar mīkstu birstīti.

Koka rotaslietas
* Tās nedrīkst mazgāt. Var tīrīt tikai ar sausu flaneļa vai cita mīksta materiāla lupatiņu. Vajadzētu izvairīties koka priekšmetus aiztikt ar taukainām rokām vai likt koka kaklarotas uz kakla, ja tas ieziests ar krēmu.
* Ja izstrādājums sākotnēji bijis lakots, rotas ik pa laikam vari nolakot arī tu pati. Vēl koka rotas var apstrādāt ar caurspīdīgo nagu laku.

Koraļļu rotas
* Koraļļu tīrīšanai lieto ziepjūdeni, kam pievienots nedaudz eļļas.
* Lai atjaunotu laika gaitā izbalējušu koraļļu krāsu, iegremdē tos augstas koncentrācijas ūdeņraža pārskābes šķīdumā.

Kā rotas glabāt?
* Glabā auskarus mazās kastītēs, lai tie nesajauktos un nepazustu.
* Piespraud visas saspraudes pie korķa materiāla ziņojumu dēļa. Tad tās vienmēr būs pa rokai. Piespraužu uzglabāšanai izmanto vecus spilvenus. Radi no tiem unikālus mākslas darbus. Vai tad rotaslietas nav māksla?
* Lai garas krelles un ķēdītes nesamudžinātos, glabā tās uz pakaramajiem.
* Neuzglabā juvelierizstrādājumus vannas istabā. Tur tiem var kaitēt mitrums.