Ejam uz multeņu dienām festivālā Lielais Kristaps!

Ir pieaugušie, kam multfilmasnepatīk vairs it nemaz. Es nesaprotu, kā tā var būt – kur no viņiem izzudis tas līksmais bērns ? Man multenes patīk ļoti, tāpēc aizvien priecājos tās skatīties kopā ar saviem mazajiem. Un, re – nedrīkst palaist garām festivālu „Lielais Kristaps”, kura šīgada multfilmu programma ļooti uzrunā!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Festivāls notiks uzreiz pēc Lieldienām - no 10. līdz 15. aprīlim, un tas norisināsies kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgā, Rīgas Kino muzejā, kā arī citviet Latvijā (skati www.lielaiskristaps.org).

Īsumā par gaidāmajām filmiņām

Lotes jaunās avantūras
Visticamāk suņumeiteni Loti tavi bērni jau pazīst, jo ir skatījušies „Lote no Izgudrotāju ciema”. Mēs jau esam paguvuši noskatīties arī viņas jaunos piedzīvojumus filmā „Lote un Mēness akmens noslēpums”, ko izrādīs arī „Lielajā Kristapā”. Lai arī žēl, ka trakajās avantūrās Lote tagad dodas bez draugiem Bruno un Susumu, filmu, kuras tapšanā piedalījušies arī latviešu mākslinieki un kurā skan „Prāta Vētras” mūzika, skatīties būs aizraujoši - tas ir īsts detektīvs!


 

Jautrais alfabēts
Joka pēc alfabētu nu jau būs iemācījusies arī mana nepilnus trīs gadus vecā meita! Pēdējās nedēļās mūsmājās grāmata „Joka pēc alfabēts”, kurai komplektā nāk arī video ar multenīti un kurā dzied Renārs Kaupers, tiek skatīts/klausīts tiiiik bieži! Tā, tā, un arī es nupat šo dziesmiņu dungoju:) Projekts tapis, lai bērniem būtu vieglāk apgūt alfabētu, un visi rādītāji liecina, ka mērķis ir sasniegts!




Ir divas multfilmas, ko jau labu laiku man kārojas redzēt - "Kā lupatiņi mazgājās" un "Es gribu redzēt rūķīšus" (attēlā kadrs no rūķīšu multenes). Otrās filmiņas autors ir režisors Nils Skapāns, kurš savas animācijas filmas veido no plastilīna. Šis ir stāsts, kura radīšanai režisors iedvesmojies no žurnālā “Patiesā Dzīve” lasītā stāsta par neredzīgu meitenīti Vanesu. Animācijas filmā atainota dzīvespriecīgā bērna krāšņā fantāziju pasaule, un interesanti, ka Vanesas lomu multfilmā ierunājusi pati Vanesa!

 

"Lielajā Kristapā" tiks izrādītas vairākas režisora Nila Skapāna multfilmas - "Burvīga diena" stāsta par kādu parastu dienu mazās raganiņas mūžā (attēlā), kas pavisam negaidot pārtop gluži neparastā dienā!

 

Reklāma
Reklāma

Dažreiz arī tie, kas tikai rāpo, tiek pie lidošanas - tam tu noticēsi, kad noskatīsies Jāņa Skapāna filmu "Tārpiņš", kas esot stāsta par vienu nelaimīgu tārpiņu. Tas nabadziņš bildē tiešām izskatās tik bēdīgs un skaists, ka arī viņu gribas redzēt uz lielajiem ekrāniem!

 

Augstāk jau minēju, ka mani kaut kas ir savadzinājis Ineses Zanderes stāstā "Kā Lupatiņi mazgājās". Lupatiņi ir četri auduma bērniņi – Zeķīte, Cimdiņš, Spilventiņš un Lakatiņš. Katrs no viņiem ir ar savu raksturu, bet visi kopā – ļoti zinātkāri. Filmā Lupatiņi mazgājas un dzied plunčāšanās dziesmiņu.

 

Avārijas Brigādi festivālā "Lielais Kristaps" varēsim satikt veselās divās jaunās filmiņās! Filmā "Tīģeris" trīs brašie vīri palīdzēs tīģerēnam un viņa mammai aizbēgt no nejaukā cirkus īpašnieka, bet filmā "Korrida" pirmo reizi savā karjerā dosies ārpus Latvijas – uz Spānijas galvaspilsētu Madridi, lai glābtu kādu nelaimīgu toreadoru no nikna buļļa. Starp citu, šī filmiņa tikko atgriezusies no Berlīnes kinofestivāla, kur iepriecināja vācu bērnus!



Mūsu bērnu dienu grāmatu autores Margaritas Stārastes radītā tēla Zīļuka filma vienkārši ir jāņem un jānoskatās! Zīļu puika Zīļuks dodas pasaulē, nokļūst brīnumainajā kukaiņu Stiebru ciemā, sadraudzējas ar meža iemītniekiem un piedzīvo daudz citu raibu dēku. Interesanti būs dzirdēt, ko mani bērni, kas pieraduši pie iespaidīgi zīmētām filmām, teiks par šiem leļļukiem?:)


Filmas "Ursus" varonim lācim ir aizraujošs darbs - viņš strādā cirkā par akrobātu-motociklistu. Tomēr lācis ilgojas pēc meža, un kādu dienu uzkāpj uz sava motocikla un dodas prom no pilsētas. Šī animācijas filma atšķiras no citām ar to, ka tā zīmēta ar ogles zīmuli!


Savukārt brālītis Trusītis nebaidās stāties pretī pašam Lauvam! Filmu "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu" pēc amerikāņu pasakas motīviem izveidojusi latviešu animācijas vecmāmiņa Roze Stiebra. Viņa ir radījusi iemīļotās multenes par Nesu un Nesiju, Kaķīša dzirnavām, neparastajiem rīdziniekiem un daudzas, daudzas citas.
 

Uh, cik krāsains solās būt aprīlis!

P.S. Titulbildē kadrs no Jāņa Skapāna animācijas filmas "Porcelāns".