Pildi Kēgeļa vingrinājumus! Intīmi un svarīgi

Kēgeļa vingrinājumus iesaka pildīt sievietēm visas dzīves laikā – ne tikai pirms un pēc grūtniecības - urīna nesaturēšanas un iegurņa orgānu noslīdēšanas profilaksei. Kēgeļa vingrinājumi ir iegurņa pamatnes muskulatūras ritmiska sasprindzināšana un atslābināšana (it kā aizturot čurāšanu un tad atslābinoties). Tos ieteicams veikt katru dienu, raksta dūla Linda Vītuma, www.kastanis.org.
Pildiet Kēgeļa vingrinājumus katru dienu un bērniņa ieņemšana (mīlēšanās) jums sniegs lielāku baudu, dzemdībās labāk apzināsiet un spēsiet kontrolēt (atslābināt) iegurņa pamatnes muskulatūru.

FOTO: Shutterstock.com

Pildiet Kēgeļa vingrinājumus katru dienu un bērniņa ieņemšana (mīlēšanās) jums sniegs lielāku baudu, dzemdībās labāk apzināsiet un spēsiet kontrolēt (atslābināt) iegurņa pamatnes muskulatūru.

Amerikāņu ginekologs Arnolds Kēgels bija pirmais, kurš 1948.gadā aktualizēja iegurņa pamatnes muskulatūras vingrināšanas nepieciešamību. 1990-tajos gados parādījās pirmie sistēmiskie pārskati, kas izvērtēja Kēgeļa vingrinājumu efektivitāti. Tika secināts, ka nav vienprātības par to, cik bieži izpildīti Kēgeļa vingrinājumi dod izmērāmu pozitīvu rezultātu. Tika secināts, ka dažādi protokoli paredz vingrinājumu izpildi no 5 - 200 reizēm dienā. Būtiskākie Kēgeļa vingrinājumu izpildes ieguvumi ir pilnvērtīgāka audu apgāde ar skābekli un uzlabota asins cirkulācija iegurnī.

 

Urīna nesaturēšanas un aizcietējumu ārstēšanai

Saskaņā ar pētījumiem vispārliecinošākie rezultāti Kēgeļa vingrinājumiem ir dažādu cēloņu urīna nesaturēšanas ārstēšanā. Diemžēl, kā vislielākais šīs metodes trūkums tiek minēts fakts, ka sievietes ļoti retos gadījumos tos pilda regulāri. Tas nozīmē, ka arī metodes efektivitātes izvērtēšanā šis apstāklis ir jāņem vērā. Jāatzīmē, ka nav iespējams pārliecinoši pateikt, kas ir minimālais vingrinājumu izpildes biežums, lai tiem būtu kāda izmērāma ietekme.

 

 Iegurņa pamatnes muskulatūras vingrināšana grūtniecības laikā efektīvi samazina urīna nesaturēšanu pēcdzemdību periodā.

 

Kēgeļa vingrinājumi var mazināt hroniskus aizcietējumus, ja to cēlonis ir saistīts ar iegurņa pamatnes muskulatūras darbības traucējumiem. Turpretim fēču nesaturēšanas gadījumā nav pārliecinošu pierādījumu par iegurņa pamatnes muskulatūras vingrinājumu ietekmi šī traucējuma ārstēšanā. Neskatoties uz neviendabīgiem secinājumiem randomizētos kontrolētos pētījumos, sistēmiskā pārskata par starpenes vingrinājumu veikšanu grūtniecības laikā autori secina, ka iegurņa pamatnes muskulatūras vingrināšana grūtniecības laikā efektīvi samazina urīna nesaturēšanu pēcdzemdību periodā.

 

Vingrojumu galvenā blakne – tie netiek pildīti!

Lielā daļā pētījumu tiek minēta Kēgeļa vingrinājumu galvenā “blakne” - tie netiek pildīti. Tāpēc ļoti būtiski ir meklēt veidus, kā šos vingrinājumus integrēt sievietes ikdienas dzīvē. Ir ieteicams Kēgeļa vingrojumus dažādās variācijās iekļaut grūtnieču vingrošanas un meditāciju nodarbībās. Sievietēm var ieteikt meklēt dažādus viltīgus atgādinājumus, kas rosinātu viņas veikt starpenes muskulatūras sasprindzināšanu un atslābināšanu (piem., veikt vingrinājumus krustojumā pie sarkanās gaismas luksoforā).

Tā ir katras sievietes izvēle, veikt vai neveikt Kēgeļa vingrinājumus, tomēr neapstrīdami šie vingrinājumi ir nozīmīgs iegurņa pamatnes muskulatūras traucējumu profilakses un rehabilitācijas elements. 

Reklāma
Reklāma

 

Noslēgumā trīs ieteikumi: 

  1. Pildiet Kēgeļa vingrinājumus katru dienu un jums nebūs jāpiedzīvo urīna nesaturēšana, iegurņa pamatnes muskulatūras vājums un dzemdes noslīdējumi. 
  2. Pildiet Kēgeļa vingrinājumus katru dienu un bērniņa ieņemšana (mīlēšanās) jums sniegs lielāku baudu, dzemdībās labāk apzināsiet un spēsiet kontrolēt (atslābināt) iegurņa pamatnes muskulatūru un pēc dzemdībām dzemdību ceļi drīz vien atgūs pirmsdzemdību izskatu. 
  3. Pildiet Kēgeļa vingrinājumus katru dienu un samaziniet hemoroīdu parādīšanās risku, uzlabojiet iegurņa pamatnes muskulatūras audu apgādi ar skābekli un asins cirkulāciju iegurnī. 

 

Tieši tik vienkārši! Kā viss ģeniālais. Darīšanas vaina.

 

Izmantotās literatūras sarakstu skati šeit.

 

Autore: dūla Linda Vītuma, www.kastanis.org.


Starp citu, ir speciāli izstrādāti Kegela vingrinājumi, kurus vari pildīt jebkur – gan mājās, gan darbā, gan sēžot mašīnā sastrēgumos. Iepazīsties!
 

Saistītie raksti