11 gadus vecai meitai 52 kg. Tā ir nopietna aptaukošanās!

"Manai meitai 52 kilogrami, taču viņai ir 11 gadi, viņas augums ir 152 cm. Viņai ir diezgan paliels vēders, uz diētas bērnu arī negribas likt, ar fiziskajām aktivitātēm ir tā, ka viņa apmeklē jogu vienreiz nedēļā. Ko darīt?" Vaicā kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

Stingri ir ierobežojami visu veidu saldumi, čipsi, sāļās uzkodas, fast food, limonādes.

FOTO: Shutterstock.com

Stingri ir ierobežojami visu veidu saldumi, čipsi, sāļās uzkodas, fast food, limonādes.

Atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova:
"Jūsu meitiņai nav vienkārši liekais svars – tā ir aptaukošanās, kas vēlāk var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tāpēc svara samazināšanas pasākumi jāsāk nekavējoties. Ļoti ieteicama ir uztura speciālista klātienē un individuālās ēdienkartes sastādīšana, jo bērnam ir gan jāsamazina svars, gan jānodrošina augošais organisms ar visām vajadzīgām uzturvielām.

Svara samazināšana nenozīmē „iešanu uz diētas”.

 

Tagad Jums ir jārīkojas 3 virzienos:

1) pakāpeniskā pāreja uz veselīgu uzturu,

2) neveselīgu uztura ieradumu izkaušana,

3) optimālās fiziskās aktivitātes.

Reklāma
Reklāma

Jums ar meitiņu ir nopietni jāparunā, viņai saprotamajā valodā jāizskaidro, ka liekais svars nākotnē rādīs problēmas ar veselību, izskatu, privāto dzīvi. Dienā ir jābūt 5 ēdienreizēm: jāēd bieži, bet mazām porcijām. Jābūt brokastīm, pusdienām, vakariņām un divām starpēdienreizēm – uzkodām. Regulārās ēdienreizes aktivizē vielmaiņu un uztur sāta sajūtu.

Jābūt brokastīm, pusdienām, vakariņām un divām starpēdienreizēm – uzkodām. Regulārās ēdienreizes aktivizē vielmaiņu un uztur sāta sajūtu.

 

Kādus produktus jāizvēlas?

Liesus piena produktus (piens, biezpiens, kefīrs ar zemu tauku saturu), pēc iespējas vairāk svaigu dārzeņu (salātiem liekam klāt 1 karoti olīveļļas, nevis krējumu vai majonēzi), liesu gaļu, zivis. Ieteicamais gaļas termiskais apstrādes veids – vārīšana, sautēšana, cepšana cepeškrāsnī bez taukvielām. Lielāko daļu pusdienu šķīvja jāaizņem dārzeņu salātiem. Stingri ir ierobežojami visu veidu saldumi, čipsi, sāļās uzkodas, fast food, limonādes. Kā uzkodas jāpiedāvā sagriezti svaigi dārzeņi, augļi, rieksti (ne vairāk kā pussauja riekstu dienā). Ļoti ieteicamas ir dārzeņu zupas, kas rāda sāta sajūtu un satur maz kilokaloriju.
Diemžēl ar vienu jogas nodarbību nepietiek. Slodzei jābūt regulārākai, vismaz 3 reizes nedēļā, 45 – 90 min. Ieteicama ir tā saucamā aerobā slodze – skriešana vai skrejceliņš, riteņbraukšana vai velotrenažieris, peldēšana. Lai bērns slodzi uztver ar baudu, var papildus piedāvāt dejas vai aerobiku."